Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

13 Mayıs '16

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

EVİMİZDEKİ KAHRAMAN BİTKİLER

EVİMİZDEKİ KAHRAMAN BİTKİLER
 

EVİMİZDEKİ KAHRAMAN  BİTKİLER

 

           Yeşil dokunun azaldığı ,beton dokunun çoğaldığı günümüzde ;Ağaçları,çalıları,çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik.Böylelikle oksijenin azalmasına karbondioksit ve çeşitli tehlikeli hava gazlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.Haliyle bizlerde  de  astım,alerjik,  çeşitli enfeksiyon  ve akciğer rahatsızlıkları yaşamaya başladık.Yaşadığımız mekanlarda bile bu tarz;sigara,deterjan ,boya,doğalgaz ve cep telefonlarında çıkan elektromanyetik dalgalar …. gibi bir çok kötü hava gazlarına maruz kaldık.İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde BİTKİ YETİŞTİRMEK ten geçer.Sakın bitki yetiştirmekten korkmayın!!!..... o kadar çok çeşit bitki var ki evinize ve bakacak durumunuza göre uzman kişilerden yardım alarak evinizde bitki besleyebilirsiniz!….Özellikle bazı bitkiler var ki evinizin ,odanızın havasını değiştirir ,kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder.Bu bitkileri kısaca size tanıtmak isterim:

ARECA LUTESCENS(ev palmiyesi);Ev içinde direk güneş görmeyen ama bol ışık isteyen   bitkidir .Toprak kurudukça su verilmelidir.18-24 derece en ideal sıcaklıktır.Görüntüsüyle çok dekoratif bir bitkidir.Bu palmiye türü ev içerisinde en çok oksijeni üreten bitkidir.Havayı temizler,ortamı rahatlatır.

                                                                                                                                    SANSEVERİA(paşa kılıcı);Yarı gölge yarı güneş yerlerden hoşlanır. Fazla suyu sevmez.Bakımı kolay bir bitkidir.Yatak odanızda rahatça bulundurabilirsiniz çünkü geceleri formaldehit ve karbondioksit gibi kötü gazları emer bol oksijen verir.

SPATHİPHYLLUM(barış çicei);Herdaim yeşil ,çicekli,hacimli,dekoratif bir bitkidir.Bol ışıklı yerleri sever.Çiceklerini  iyi bakıldığı sürece ev içerisinde sürekli görürüsünüz.Ev içerisindeki boya,sigara,küf,is gibi zehirli kanserojen  gazlarını en iyi temizleyen bitkidir.

FİCUS BENJAMİN;Hem ev içinde hem ev dışında rahatlıkla yetişebilen bu bitki havadaki toksin maddeleri yüksek orada çekerek ortama bol oksijen verir.

EPİPREMUM AUREUM(salon sarmaşığı);Sarkıcı,dağınık büyümeyi seven bir bitkidir.Fazla bakım gerektirmez.evin ışık alan bir yerine koyarsanız daha hızlı gelişir.Özellikle dallarını bitki çubukarına sararsanız yaprakları az zarar görür.Havadaki formaldehit ve uçucu maddeleri kolayca emer.

ALOE VERA;Succulent yapısı  sayesinde bakımı kolay bitkidir.Toprak iyice kuruduktan sora az su verilmelir. Sıcak ve bol ışık alan ortamları sever.Evin her köşesine rahatlıkla yerleştirebilirsiniz çünkü havadaki zehirli gazları çok hızlı emer.

ANTHORIUM(flamingo çiceği)Güzel görünümüyle evinize güzellik katacaktır. Çicekleri bitki üzerinde uzun süre kalır.Bol ışık sever,Toprak kurudukça su verilmelidir.Aydınlık mekanlarda daha iyi gelişme gösterir.Ev içindeki amonyak  kokularını,sigara dumanın en güçlü çeken bitkidir.

CHAMAEDORA SEİFRZİİ(ev palmiyesi);Ev içerisinde bol ışık alan yerde güzel gelişme gösterir.Suyu ve nemi sever.Hızlı büyür.Havadaki formaldehit,benzen trikloretilen  gibi kanserojen gazları emer.

CRASULA OVATA(para çiceği);Succulent yapısı ile fazla su istemez .yarıgölge yarı güneşli ortamları sever.Eletromenyatik dalgaları yok eder ve amonyak kokusunu temizler.

HEDERA HELIX(orman sarmaşığı);Gerek ev içerisinde gerek ev dışında rahatlıkla yetiştirebilirsiniz . Fazla güneş sevmez.Nemli ortamları çok Sever.Evde alerji oluşturabilecek tüm gazları emer,rutubetli ortamları yok eder.

 

Kısacık bir bilgi daha size;NASA havayı temizleyen en yüksek kapasiteli bitkileri seçmiş ve bunlara puan vermiştir.Bu bitkiler ise şunlardır:Areca,ev bambusu,hedera,draceana,kauçuk…..

 

 

HUZURUNUZUN ,MUTLULUĞUNUZ VE SEVGİNİZİN HİÇ AZALMADIĞI BİR ZAMAN DİLİYORUM…….

 

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

PEYZAJ MİMARI

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..