Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '08

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Evimize yaz geldi!

Evimize yaz geldi!
 

Bizim ülkemizde odalarımızda yerlere halı, kilim serme alışkanlığı vardır. Zengin olanın evinde BÜNYAN halısı vardır, HEREKE halısı vardır. Sonra diger illerimizin insanının el emeği göz nuru olan renk renk desen desen halılar, kilimler.

Ana baba daha çocukları büyürken halı alıp bir kenara koyarlar. Evlenince götürsünler diye. Köylerimizde, kazalarımızda, illerimizde o kınalı eller daha küçük yaşta başlarlar halı dokumaya. Ne güzeldir renkleri, desenleri

Her evde olduğu gibi bizim evde de halımız vardı, pahalısı olmasa da... Ama küçükken hatırlıyorum bazan hasır serilirdi. Yoksulluğun simgesi ama kültürümüzün de bir parçası.

Annem küçüklüğünde çok halı dokuduğunu söylerdi. Bir keresinde okulda el işi dersinde benim için halı dokumuştu, minyatür olanını. Bana da ögretmişti.

Japonya ya geldiğimde çok şaşırmıştım. YERLERDE HALI YOKTU! Tatamı dedikleri hasat sonu çeltiğin saplarının işlenmesi ve bloklar halınde hazırlanıp, kocaman parkeler gibi odaların tabanına yerleştirilen bir tür döşeme. Önce yeşilimsi...sonra giderek renk sarımsı oluyor. Eski evlerde hep tatami var. Zedelenmesin diye üzerine mobilya konmazmış. Terlikle bile yürümezler üstünde.. Çünkü zedelenirse tüm bloğu değiştirmek zor ve masraflı. Yatak yer yatağı, FUTON. Gündüz yüklüge kaldırılır.

Ancak yakın zamanlarda özellikle yeni yapılan evlerin döşemesi tahta parke benzeri...ve halı yavaş yavaş benimsenmeye başlandı. Ama çok zengınler dışında bizim halılar gibisini kullanan yok . Huylu huyundan vazgeçer mi? Evimizde her odada halı var. Bir çogu burada tesadüfen bulduğum Türkiye'den ıthal edilen halılardan...Gümüşsuyu vb.

Yazın eve hasır seriyorum. Evet resmini eklediğim türden hasırlar . Serin tutuyor yeri. Onlar da çeltık sapaından yapılmış..Ekonomik, bazan bir yaz kullanıp attığımız oluyor. Çünkü temizlenmeleri zor..Resimlediğimi yaklaşık 30 YTL ye aldım.. Desenleri güzel. Bakın balıklar nasıl da yüzüyorlar...Denize gitmeye gerek yok...

Onun üstünde uyumak da bir zevk. İlk alındığında kendıne özgü bir kokusu vardır. Tütsü gibi..İşte o kokuyu alıp uyumak...serin serin..üstünüze bir yazlık ince yorgan ya da pike..

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..