Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Evinizini zehirlemeden, nefes aldırın!

Evinizini zehirlemeden, nefes aldırın!
 

evde-doğal-temizlik


EVİNİZİ DOĞAL YOLLARDAN TEMİZLEMENİN YOLLARI 

Bunu yaptığınızda evinizdeki toksik kimyasalların azaldığını ve evinizin nefes aldığını görecekseniz. 

Not: Bu yazı bilimsel bir yazı olmayıp sadece bilgilendirme ve tavsiye amaçlıdır. Aşağıda sözü edilen maddelere karşı alerjisi olanların ya da her hangi bir sağlık problemi yaşayanların mutlaka uzman bir sağlık kuruluşuna danışmaları gerekmektedir. 

Ev sağlığı ve canlılığı 

Ev temizliği bizler için önemli bir konudur. Kadınlarının neredeyse büyük bir zamanı temizlikle geçer. Çalışan kadınlar ise tuttukları temizlikçi ile ev temizliğini yaptırır. Ancak çoğumuz bunu yanlış ve hatalı yapmanın yanında resmen evimizi bir kimya laboratuvarına çevirmekteyiz. Tutulan bir temizlikçiye evimizi bırakıp gideriz. Temizliğin nasıl yapıldığına, hangi kimyasalları kullandığına asla bakmayız. Bize göre yerde toz, mutfakta bulaşık olmasın yeter! Hele perdeler de mis gibi deterjan koktu mu; değmeyin keyfimize. 

Temizlendiğini zannettiğimiz evimiz acaba ne kadar temiz ve sağlıklı? Mutfak tezgahı, fırının içi, banyonun küveti, yerdeki halı, parke, kolktuklar, masa ve yemek tabakları vs. acaba ne kadar zehir barındırıyor? Evin içinde acaba hangi kanserojen kimyasallarla yaşıyoruz. Evde yediğimiz yiyeceklerle birlikte acaba günde kaç gr. çamaşır suyu ve benzin içiyoruz? 

Bunun farkında olan çoğu kadın ve erkek şimdiden kimyasal olmayan alternatif temizlik yöntemlerine yöneliyor. 

Peki! Evinizi doğal yollardan nasıl temizlersiniz? Örneğin; parlak bir mutfak tezgâhı için kimyasal temizleyici kullanmak zorunda mısınız? 

Gerçek şu ki; kimyasal ürünler kullanmadan da doğal ürünler ile evinizi tertemiz ve mis kokulu hale getirebilirsiniz. 

Bu yazıda anlatılanları uygularsanız hem çevre kirliliğini azaltmış hem de doğal ve sağlıklı bir ev ortamına kavuşmuş olacaksınız. 


EVDE BULUNDURDUĞUNUZ ZARARLI TEMİZLİK ÜRÜNLERİ 

Anti-bakteriyel temizleyiciler: Ne zaman bu temizleyici maddeleri kullanmaya başladık; bağışıklık sistemimizde zayıflamalar, hormon bozuklukları, kısırlık ve doğum problemleri ortaya çıkmaya başladı. Mikroplardan korunmak için kullandığımız anti-bakteriyel temizleyicilerin bileşiminde bulunan triklosan adlı kimyasal musluk suyundaki klor ile karışınca aşırı zararlı ve hatta ölümcül olabilecek klorlu dioksinler oluşturmaktadır. 

Oda spreyleri: Evinizdeki kötü kokulardan kurtulmak ve sinirleriniz yatıştırmak için kullandığınız ve bolca reklamı yapılan mis kokulu oda spreyleri ile birlikte burnunuzdan temiz hava değil, zararlı kimyasal maddeleri alıyorsunuz. Çoğu oda spreylerinde zararlı bir kimyasal olan formaldehit kullanılır. Bu da alerjik reaksiyonlara, deri hastalıklarına, baş ve göğüs ağrısına, yorgunluk ve depresyona, baş dönmesi ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi ciddi sağlık problemlerinin oluşmasına yol açar. Yine oda spreylerinde bulunan fenol kimyasalı cilt sorunlarına, soğuk terlemelere, çarpıntıya, kan dolaşımı bozukluklarına ve hatta koma nöbetlerine yol açmaktadır. Sırf eviniz çilek, şeftali koksun diye sağlığınızı tehlikeye atmaya değer mi? Çok istiyorsanız gidin manavdan çilek alın, ellerinizle ezin ve koklayın. Olmadı evde çilek kompostosu yapın. 

Bulaşık deterjanları: Elde bulaşık yıkamada kullandığınız bu deterjanlar çocuklarınızın zehirlenmesine, cilt tahrişine, göz yaralanmalarına ve burun mukozası sorunlarına yol açabilir. Hele ki bulaşıklar iyi durulanmamışsa etkileri daha fazla olur. Zira bu detarjanların içinde oldukça yoğun bir kimyasal olan kuru klorin bulunmaktadır. Eğer yıkamakla bu kimyasalı yok edeceğinizi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz demektir. Yıkanmış dahi olsa tabakta kalan bu kimyasallar kolaylıkla sıcak yemeğinizin içine karışacaktır. 

Fırın, ocak temizleyicileri: Bu tür temizleyiciler tamamıyla ayrı bir problem teşkil etmektedir. Oldukça zararlı kimyasallar içeren bu ürünler reklamlarda anlatıldığı gibi kiri lekeyi, yanıkları anında temizlemesiyle ünlüdür. Ama içindeki sodyum hidroksit solunduğunda göz ve akciğer sorunlarına yol açtığı gibi tenle temas ederse cilt ve doku hasarlarına sebep olur. Bu tür temizleyicilerde ksilen, toluen, metanol benzen ve etil benzen bulunmaktadır. Sinir sistemi bozukluklarına, kansere ve hatta doğmamış çocuğunuzda etkilere yol açmaktadır. Tertemiz ve bembeyaz yaptığınız fırınlarda pişirdiğiniz keklerin, poğaçaların ve yemeklerin içine bu zararlı kimyasalların kolayca karıştığını bilin. 

Halı şampuanları: Hepimiz elbette evimizde tertemiz bir halı isteriz. Fakat buna sahip olmak için ve kendimizi zehirlemek için illaki yüksek paralar ödemek zorunda mıyız? Halı şampuanlarının içinde bulunan ve yeni araba kokusu gibi kokan perkloretilen kimyasalı böbrek, karaciğer ve sinir sitemine zarar veren bir maddedir. Ayrıca amonyum hidroksit göz ve solunum problemlerine, cilt tahrişlerine neden olmaktadır. 

Banyo temizleyicileri: Aynı şekilde içinde barındırdıkları zararlı kimyasallar nedeniyle cilt, göz ve solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. 

Yukarıda sayılan temizlik maddelerinin sayısını ve zararlarını yazmaya kalkmak apayrı bir araştırmanın konusudur. Burada sizlere kısaca anlatılmıştır. 

www.ayhandemiral.com 

Peki! Diyeceksiniz ki, “Madem bunların hepsi zararlı. O zaman evimizi neyle temizleyeceğiz?”

Haklısınız! Şimdi sizlere kimyasal ürünler kullanmadan evinizi nasıl sağlıklı ve temiz tutacağınızı anlatacağım.

devam edecek. 

 

 
Toplam blog
: 106
: 4561
Kayıt tarihi
: 28.03.09
 
 

Ayhan Demiral ..