Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '11

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Evlat edinilmiş çocuk

Evlat edinmek istiyorsunuz ya da evlat edinmiş olduğunuz ve bunu bir türlü söyleyemediğiniz bir çocuğunuz var. Aileler çoğunlukla bu durumdaki çocuklarına kendisinin evlat edinildiğini ne zaman ve nasıl söyleyecekleri konusunda kaygı yaşarlar.

Çocuğa evlatlık olduğunun evlat edinen aile tarafından anlayabilecekleri bir yolla söylenmelidir. Bu mümkün olan en erken yaşta söylenilerek yapılabileceği gibi, duygusal ve ruhsal açıdan buna hazır olmayan bir çocuk için sonraya da ertelenerek yapılabilir. Çocuğun ikinci durumda zihinsel ve duygusal gelişiminin kendisine söylenileni anlayabilecek düzeyde olması önemlidir.

Ancak çocuklar evlatlık olduklarını evlat edinen anne ve babalarından öğrenmelidirler. Eğer çocuğun evlat edinildiğini ebeveynleri dışında başka bir kaynaktan öğrenme riski varsa bu konuda gerekli önlemler alındıktan hemen sonra çocuğa gerekli açıklama yapılmalıdır. Çocuğun ebeveynine güveninin kaybolmaması için konu hassasiyetle ele alınmalı gerekirse bir çocuk psikoloğundan konu hakkında yardım alınmalıdır.

Açıklama yapıldıktan sonra çocuklar farklı tepkiler verebilirler. Eğer ebeveynler evlat edinmeyi açık ve uygun bir dille anlatırsa endişe ve kaygılar daha az ortaya çıkar.

Çocuk ve ergen psikoloğu çocuğun yaş, zihinsel gelişim, duygusal gelişim vb. faktörlerini de hesaba katarak gerekirse bu konuda projektif testlerden de yararlanarak en uygun söyleme şeklini, yerini ve zamanını size anlatacaktır. Aynı zaman da sonradan yaşanacak sorun ve tepkilerle ilgili yanınızda olacaktır.

Dr. Psikolog Murat SARISOY

www.cocukergen.com

 
Toplam blog
: 3
: 451
Kayıt tarihi
: 15.09.11
 
 

Özgeçmişi   Dr. Psikolog Murat SARISOY 1975 yılında doğdu. 1995 yılında Ege Üniversitesi ..