Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '16

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Evleneceğim kişi nasıl olmalıdır????

Evleneceğim kişi nasıl olmalıdır????
 

EVLENECEĞİM KİŞİ NASIL OLMALIDIR????


İmam-ı Gazali dinimizin bu husustaki prensiplerini sayarken ilk iki maddeye,"dindarlık ve güzel ahlâkı" koymuştur.(1) Maalesef günümüzde maddiyat bunların önüne geçmiştir.

Erkeğin kadından 4 hususta üstün olması faydalıdır. Yaş, Boy, Mal ve Asalettir. Yaş olarak ise erkek kadından en az 3 en fazla 10 yaş küçük olmalıdır. Genelde bayanlar her daim kendilerinden üstün bir erkekle evlenmek isteği eğilimindedirler. Yaş olarak ise kadınların erkeklerden fiziken ve olgunluk olarak 3 yaş daha önde olduğu söylenir. Mümkün mertebe akraba evliliği tercih edilmemelidir. Peygamber efendimiz bir hadîs-i şerîfte: “Çok yakın akraba ile evlenmeyin, çünkü doğacak çocuk zayıf ve nahîf olarak yaratılır”(2) buyrulmuştur ki bu, yakın akrabayla evliliğin şehveti zayıflatması nedeniyledir.

Evlenilecek kişi çalışkan, dürüst, ailesine düşkün ve her türlü kötü ortamdan uzak duran, sigara- içki gibi alışkanlıklardan berî ve namazında niyazında olmalıdır.

Hanefi mezhebi imamı, İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin (R.h.) baş talebesi, Ebu Yusuf’a meşhur vasiyetlerinde evliliğe temas ederek “Yavrum ilmi okumadan, tahsilini tamamlamadan, bir hüner sahibi olmadan, bir aileyi geçindirecek gelir elde etmeden sakın evlenme!” demiştir.(3)

Efendimiz (s.a.v.) “Evlenen dininin yarısını korumuş olur. Diğer yarısını da helal rızık aramakla korusun” buyurmuştur. Büyüklerimiz “Eşi olmayanın neşesi olmaz”, “Erkek kuşun yuvası olmaz. Erkek kuş gezer havayi havayi, dişi kuş yapar yuvayı yuvayı, içini dışını sıvayı sıvayı” demişlerdir.

Netice olarak evlenildiğinde aşk bitiyor ve sevgi- saygı ve hoşgörü devreye giriyor. Konumuzu espiri ile bitirelim. Eşiniz iyi çıkarsa alim, kötü çıkarsa filozof olursunuz en sonunda…

 KAYNAK

(1) 3. ihya, 2: 38.

(2) (Zebîdî, el-İthâf, 5/348-349)

(3)  http://hasbahcegazetesi.com/islamda-evlenmek-ve-evliligin-onemi/

 

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..