Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '16

 
Kategori
Aile
 

Evlenmek Akıl Şartına Bağlı mıdır?

Evlenmek Akıl Şartına Bağlı mıdır?
 

Geçenlerde Ankara Batıkent’te açılan Halk Eğitim Merkezi sessiz sedasız faaliyete başladı. Birçok meslek erbabı bilir. Mesleki Eğitim Kanununa göre herhangi bir iş kolunda faaliyet göstermek isteyen müteşebbis, Mesleki Eğitim Merkezlerine giderek, gerek çıraklık gerekse denklik işlemi yaptırarak önce kalfalık sonra da ustalık belgesi alarak işyeri açarlar. Eğer açtıkları işyerlerinde çırak veya stajyer öğrenci istihdam etmek isterlerse usta eğitici kurslarına katılırlar, katıldıkları on beş günlük eğitim ve girdikleri sınavlara müteakip usta eğiticilik belgesi almaya, bu belgeyle de işyerlerinde stajer veya çırak çalıştırmaya hak kazanırlar. Ancak on iki yıllık zorunlu eğitime geçildiği için Mesleki Eğitim Merkezlerinin stajyer öğrenci bulmakta zorlandıkları biliniyor.

Ankara Batıkent’te açılan Halk Eğitim Merkezi “pilot” kuruluş ve bu kuruluşun amacı katılımcılarına sertifika vermek. Ancak bu sertifika bildiğiniz sertifikalardan oldukça farklı bir sertifika. Bu sertifika eğitimleri temel olarak yetişkinler için “Evlilik Yeterlilik Eğitimi” ve “Sağlıklı Çocuk Yetiştirme Eğitimini” kapsıyor. İlgililer her yıl yüz evliliğe karşın elli boşanma olması nedeniyle evliliklerin uzun ömürlü ve sağlıklı olması konusunda uzun zamandır bir çalışma yürütmekteymişler. Nihayet bu çalışmalar sonucunda eğitim programları oluşturulmuş, bina bulunmuş eğitici kadrosu ayarlanmış, eğitim için son derece sağlıklı ortamlar oluşturulmuş ve kurum kursiyerlerini hazır bekliyormuş.

Böyle bir kuruma olan ihtiyaç; toplumda son yıllarda yaygınlaşan boşanmalar sonucunda,  boşanmayla sonuçlanan evliliklerden oldukça sıkıntılı bireyler meydana geldiği, ülkemizin geleceğini emanet edeceğimiz, gençlerimizin sağlıklı bireyler olmasının sağlanması hususunda ciddi bir yatırım olacağı düşünülüyor. Bu durum gerçekten de dikkate alınması gereken bir yatırım olacaktır. Çok doğru düşünmüşler, aileyi koru, geleceğe sahip çık. Akıllıca bir yatırım, akıllıca bir düşünce olduğunu düşünüyorum.

Eğitim konularına gelince; evlilik için, “Evlilik Müessesi, Eş Seçim Kriterleri, Sağlıklı İlişki Yürütme Teknikleri,  Eşler Arasında Diyalogların Geliştirilmesi” Çocuk yetiştirme konusunda ise “Aile Birliği İçin Sağlıklı Bebek Doğum ve Büyütme Teknikleri,  Milli ve Manevi Değerler Eğitimi, Okul Öncesi Çocuklara Davranış Şekilleri, İlk ve Ortaokulda Sağlıklı İletişim Eğitimi, Yetişkin Bireylere Karşı Davranış Eğitimi, Kadın katılımcılar için, Damat ve Gelinlerle Sağlıklı İletişim Teknikleri”

Uzmana göre; “Genel hatlarıyla çizilen eğitim programına göre evlilikleri sağlıklı temeller üzerine inşa etmeyi, doğan çocukları, çizgi film veya uygun eğitim materyalleri hazırlamayı, çocuk beyninin sağlıklı gelişimi sağlanması amaçlanırken genç anne ve babalara psikolojik destek verilmesi de amaçlanıyor. Neticede suç işleyen bireyleri dünyaya getiren anne ve babalardır. Herhangi bir eğitim almaksızın yapılan evlilikler anne, baba, çevrenin ve tecrübenin etkisiyle yapılıyor. Yapılan evlilikler bu durumda birden çok fazla kişi arasında yapılıyor olsa da yıkılan evliliklerde neticede ortaya solmuş bir çiçek olarak dünya tatlısı bebekler, çocuklar kalıyor. Sağlıklı bir bebek sacayağı şeklinde üçayak üzerinde yükseldiği kabul edilirse bu sacayağından biri sağlıklı bir anne, diğeri sağlıklı bir baba, sonuncusu ise huzurlu bir yuva ile mümkün olabiliyormuş.

Çocuklarla sağlıklı iletişim kurmak artık, son derece profesyonel bir çalışma. Çünkü bebek yaştan belli bir yaşa kadar çocuklarla sağlıklı iletişim kurulamıyor, onların birey olduğu unutuluyor, nasıl olsa anlamıyor diye yanlarında olur olmaz şeyler yapılıyor ve konuşuluyormuş. Bu da bebeklerin algılama yaşlarına göre kimi bebekler iki yaşından sonrasını bile hatırlayabilme kapasitesine sahipken, başka bir bebek altı yedi yaşına kadar olanları neredeyse hiç hatırlamayabiliyormuş. Tecrübelere göre anne ve babasının veyahut birinin başkalarıyla yaptıklarını bazı bebekler hiç unutmayabiliyormuş, zamanla hayatı anlamaya başladığında yıkıcı etkisi de artmaya başlayabiliyormuş.”

Bence son derce yerinde bir uygulama. Neticede en basit işler için diploma veya sertifika isteyen bir meslek, diğer taraftan kazandıklarınızın tümünü tek bir hamleyle yerle bir edebilecek yanlış bir evlilik ve gelecekteki pozitif beklentileri bir anda umutsuzluğa çevirebilecek bir evlat, bir suç makinesi. Kazançlarınızın sizden sonra da devam edebileceği tek ve en önemli yatırım huzurlu aile ve iyi yetiştirilmiş evlattır. Tüm şu son zamanlarda yaşanan saçmalıklardan sonra bebek dünyaya getirmenin büyük bir sorumluluk olduğunu, bazı anne ve babaların çocuklarını gözü dönmüşçesine öldürdüğü, öldürttüğü göz önüne alındığında dünyaya çocuk getirmek insana en az diğer canlılar kadar sorumluluk yüklüyor olabilmeli. Tabi tüm yukarıdaki yazı sadece hayal ürünü olmasaydı…

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..