Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '20

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Evliliğe Giden Yol Haritası

EVLİLİĞE GİDEN YOL HARİTASI
 
Değerli okurlarım, ortalama 1 ay kadar sonra 1 yıldır sizlere bu köşeden seslenmiş olacağım. Bu güzel duyguyu yaşarken, aynı zamanda da bu hafta hem evli hem de bekâr herkesin ilgisini çekecek bir yazıyı kaleme aldım. Ülkemizin yeni sorunu evlenmek, biliyorsunuz ki eskiden askerden gelince veya belki de daha öncesinde evlenen insanlar, artık bu işi 28-33’lere kadar uzatmış vaziyette. Peki neden? Belki de şuan ki nesil biraz arada kalmışlık için de olabilir. Bir tarafta, hayalleri kurulan gelin adayı, bir tarafta ise renkli dünyalar sunan kızlar. Renkli dünyalar o kadar cazibeli geliyor ki, evlilik pek bir ertelenebilir hale geliyor.
 
Ancak 23’teki kişide, 33’deki kişi de bir gün evleneceğim ve bende ebeveynlerim gibi dünya evine gireceğim duygusu ile yaşıyor. İlişkilerini buna göre kuruyor. Herkes iyi bir eş, iyi bir yuva, iyi bir aile hayatı ister. Ancak günümüz de evliliğe giden yol haritası genişlemiş vaziyette. Eskiden bir komşu kızı, ailenin bulduğu biri veya daha ileriki dönemler de lise aşkları ve bu şekilde devam eden silsile ile çok daha masum ve çok daha lezzetli evlilikler vardı. Neden öyle idi? Çünkü bayanlar daha eve kapalı ve içe dönüktü. Günümüz de ise, artık bayanlar bikinili pozlarını bile internette çeşitli sosyal ağlara koyabilir hale gelmiş vaziyette. Eskiden ne mümkündü.
 
Peki nedir bu yol haritaları? Tabi ki sosyal medya hesapları. Ama önce en klişeden, en inanılmaza gideceğim. Bakın en basitinden, ben instagram’dan bir kızı beğenip daha tanışmadan, konuşmadan aşık olan ve evlenme hayali kuran insan tanıyorum, sonu hüsranla biten. Birinin ismini soyismini öğrenip facebook’tan ekleyenler. Bir de internette video öncesi sonrası reklamlar da gördüm. Bir çocuk diyor ki bu uygulama olmasa idi evlenemezdim, öbür diyor ki, hayatımın aşkı ile beraberim daha ne isteyebilirim ki? Bu gibi sorular, peki nedir bu uygulama? Uygulamanın iddiasına göre yan yana geçtiğiniz yada aynı yerde oturduğunuz insanlarla sizi arkadaş etmesi. Halbuki konumlar birbirine yakınsa eşleştirme yapan bir uygulama. Ancak netice olarak, işin geldiği noktalara bakar mısınız? Daha dün, bir kızla konuşmaya utanan, çekinen bir nesil bugün mobil uygulama delikanlısı olmuş. Başka bir uygulama km belirliyorsunuz, mesela 30km yakınımdaki bayanları, karşıma çıkar diyorsunuz. Çıkartıyor, sizde beğeni yapıyorsunuz kişilere, o kişilerden de herhangi biri sizi beğenirse eşleştirme yapıyor ve dolayısı ile sohbet etme imkânınız oluyor. İnanılmaz bir teknoloji olduğunu düşünüyorum. Ama olayların bu derece basite indirgenmesinden de rahatsız değilim desem yalan olur. Hem çok güzel bir uygulama hem de, çok rahatsız edici bir uygulama. Hatta misyonu İslami evlilik siteleri olarak da geçen platformlarında benzer mantıklarla işlediğini düşünüyorum. Onlarında bu sistemlerinde farkı yok. Her Müslümanım diyen, iyi olmadığına göre, varoluş sebebi İslami evlilik sitesi iddiası olan siteler de dört dörtlük bir uygulama olmamış oluyor.
 
Peki nedir beni rahatsız eden? Aslında kolay elde edebilirlik ile doğacak olan, değer kayıpları. Yani şimdi mesela siz, A Kişi olmayınca B kişiye yönelebilirken, B olmaz ise C,D,E,F ve G alternatifleri ile de hareket edebilirsiniz. Alternatif olması güzel bir şey ama sevgi ve saygı yok olacak noktaya gelirse, işin tadı tuzu kalmamış olur maalesef.
 
Değerli okurlarım, bir yazılımcı olarak üst seviyede bilişim ile uğraşmama rağmen dönem dönem hep şunu söylemişimdir. Bu insan ilişkileri noktasında bir 40-50 sene kadar önce de yaşamalıydım. Konjonktür ve şartlara ayak uydurmanın yok olmamak ve ilerlemek için önemli olduğunu iyi biliyorum. Ancak sevdalar, cinsellik gibi daima ilkel kalmalı bence. Değişmemeli, gelişmemeli ve farklılık göstermemelidir. Daha öz ifade ile abartılmamalıdır.
 
Bu yol haritaları ile ilgili dikkat çeken bir başka örnek ise tv yayınından kaldırılmış olan, evlilik programlarının bir benzeri istediğiniz eş tipini söyleyin size danışmanlık edelim ve eşinizi bulalım diyorlar. Mantıklı mıdır? Bence mantıklıdır. Akil bir durum gibi. Ha eş dost bulmuş, ha şirket. Şirketin iddiası da saygın ve prestijli kişileri bir araya getirmesiymiş.
 
Değerli okurlar, peki bence yol haritası nasıl olmalı? Bence komşu, hatta mümkünse camdan cama olmalı yada okul arkadaşı olmalı. Ailenin bulduğu biri olmalı. Seviyeli ve kaliteli sürdürülebilir bir iletişim ortamı olmalı. Ancak asla görücü usulü mantığı ile olmalı. Çünkü iki tarafta, birbirini tanımaz ise sonradan üzülebilir. Ben Metin Altınçekiç, hala zorun ve mükemmel bir aşkın peşindeyim. Umut ediyorum ki bulacağım. Tekrar görüşünceye dek, içinde aşk, sevgi ve mutluluğun olduğu fevkalade bir hafta diliyorum.
 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...