Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '09

 
Kategori
Danışmanlık
 

Evliliği çıkmazındakilerin boşanması şart mı?

Evliliği çıkmazındakilerin boşanması şart mı?
 

Ayrıntı için kitabım "Sözden sonsuza evlilikte hukuksal ilişkiler" www.adaletyayinevi.com-2009 baskı


Evlilik çıkmazında nafakalı, ayrı yaşamalı bir düşünme süresidir; Ayrılık Kararı
Soru : Ayrılık kararı nedir?

Cevap : Aşağıda yazılı iki durumda Aile Mahkemesi hâkimi, en az 1 yıl ve en çok 3 yıl olmak koşulu ile belli bir süre eşlerin ayrı yaşamaları yönünde bir karar vermektedir. Buna AYRILIK KARARI deniyor.

1. Durum: Herhangi bir nedenle boşanma aşamasına gelmiş karı veya koca boşanma davası açmak yerine mahkemeden ayrılık kararı da isteyebilmektedirler.

Bu durumda eşlerden biri, yerleşim yerindeki Aile Mahkemesine (Orada Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine) yine bir dilekçeyle başvurmak ve haklarında “Ayrılık Kararı” verilmesini istemek durumundadır.

2. Durum: Yahut açılan bir boşanma davasında Hâkim, eşlerin barışma ihtimalini görürse eşlerin böyle bir istemi olmasa ve boşanmaları olanaklı olsa bile kendiliğinden ayrılık kararı verebilmektedir.

Ayrılık kararı alınabilmesi için:

Birinci Gereklilik: Resmi bir evlilik bulunmalı ve bu evlilik devam ederken,

İkinci Gereklilik: Eşlerden biri kendi yerleşim yerindeki veya eşiyle son altı aydır birlikte yaşadıkları yerin Aile Mahkemesine (Orada Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine) bir dilekçeyle başvurmuş ve haklarında Boşanma veya Ayrılık Kararı verilmesini istemiş olmalı,

Dikkat! Eşler açtıkları boşanma davasında boşanma değil de sadece “ayrılık” istemişlerse bu durumda mahkeme boşanma kararı verememektedir.

Uyarı! Eşler için ayrı yaşama süresinin başlangıç tarihi; mahkemece verilen kararın kesinleştiği tarihtir. Bitiş tarihi ise kesinleşme gününden başlayarak hâkimin belirlediği kadar bir sürenin geçmesidir.

Örneği: Hâkim, eşlerin 2 yıl ayrı yaşamalarına karar verdi ve karar 1 Ocak 2005 tarihinde kesinleştiyse, eşler 1 Ocak 2007 tarihine kadar ayrı yaşamaya olanak kazanmış olmaktadırlar.

Sonraki konu : Ayrılık Süresince Eşlerin Hukuksal Durumları, nafaka ve velayet hakları.

 
Toplam blog
: 45
: 2970
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

İstanbul Hukuk 1990 mezunu. Hukukçu. 1997 T.o.d.a.i yüksek lisans başlama yetkinliğine sahip.&n..