Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '09

 
Kategori
Aile
 

Evliliğin oluşumu ve devamındaki dört önemli faktör

Evliliğin oluşumu ve devamındaki dört önemli faktör
 

Milliyet.com.tr


Günümüzde evliliklere karar verme oluşumunda çevrenin etkisi azalıp evlenecek kişilerin karar verme ağırlığının artmasıyla, evlilikte uyum ve denge davranışlarını belirleyen unsurlarda bireylerin etkilerinin önem kazandığını söyleyebiliriz.

Evliliğin oluşumu ve devamındaki dört önemli faktöre değinmek istiyorum.

* Kişilik (ruhsal ve fiziksel) uyumu

Alışkanlıklar, kabul edilen veya edilmeyen, istenilen veya istenilmeyen bir çok davranış şeklini oluşturan bu faktör önemlidir. Cinsellik, aşk, sevgi ve saygı gibi önemli olguları kapsar.

* Geçim Uyumu

Bir ailenin sahip olabileceği olanaklar olarak değerlendirilebilir. Ekonomi başta olmak üzere iş, uğraş ve ilgi alanlarını içine alır.

* Beklentilerin Uyumu

Geleceğe bakışla ilgili beklentilerin, amaçların uyumu ile ilgilidir. Aile ve evlilik geleceğe göre şeklini alan bir yapıdır.

* Çevre faktörü

Yakın aile çevresinden başlamak üzere içinde yaşanılan toplum değerlerinin etki ettiği bir olgudur. Toplumca onaylanma ve destek görme isteği vardır. Engellemeler, eleştirilerin yanında kişilerin içindeki tolumsal değerlerin etkisi davranış ve tutumlarda kendisini gösterir.

Günümüzde bireylerin bu dört faktörü kendilerince değerlendirerek karar alma süreçleri, çevre faktörünün başı çektiği, geçim ve beklenti faktörlerin ağırlık taşıdığı görücü usulü yöntemleri olan gelenekçi yapıdan farklı olarak, özgürce seçim yanında zorlukları taşımasından da etkilenmektedir.

Çevre faktörünün oluşturduğu evlilikler üç faktörü kapsayıp paket halindedir. Kişilik uyumu bu paket dışındadır. Ayrılıklara yol açan en büyük etkende bu uyumun olmaması diyebiliriz.

Bireysel seçimde ise kişilik uyumu başta olmak üzere diğer unsurların uyumunun oluşmasının bireyler için zorluğu ortadadır.

Ülkemizde hem gelenekçi hemde modern (bireysel) evlilik oluşumu beraber yürümektedir.

Ailenin oluşumuna etki eden faktörler önemli ve değerli olurken, dağılmasına etki olan basit ve önemsiz etkenlerin çok olabilmesi, libidonun (nefsin) doyuma ulaşıp vücudu ve ruhsal yapıyı kararsızlaştırmasıyla ilgili olabilir mi ?

Tekrar düşünün.

Ailenin oluşmasını kolaylaştırmanın ve devamını sağlamanın gelecekteki sağlıklı birey ve toplumun oluşmasında ne kadar önemli olduğu tartışılamaz bir gerçektir.

Aile toplumun çekirdeğir.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..