Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

EVLİLİĞİNİZ SEKS AÇLIĞI ÇEKİYOR MU?

EVLİLİĞİNİZ SEKS AÇLIĞI ÇEKİYOR MU?
 

SEKS AÇLIĞINDA EVLİLİKLER


   Günümüzde evli çiftleri bekleyen önemli bir sorun var. Seks açlığındaki ilişkiler giderek artıyor.  Araştırmalar her 5 çiftten birinin bu problemle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 

SEKSSİZ EVLİLİK NE DEMEK?

   Pek çok kişi evliliklerinde seksin alarm verdiğini fark etmiyor.  Aslında sekssiz evlilik seksin hiç yaşanmaması veya cinsel ilişkinin sıfırlanması demek değil. 

   Yılda 10 kezden az cinsel ilişki sıklığı da sekssiz evlilik anlamına geliyor.  Çiftlerin yaklaşık %10'u ise hiç seks yapmadıklarını ifade ediyor. 

NE KADARI NORMAL?

   Araştırmalar ülkemizde haftada 2-4 kez ile ayda 2-4 kez arasında değişen cinsel ilişki sıklığı olduğunu gösteriyor.  Yani çok geniş bir yelpaze söz konusu. 

   Her çiftin mutlu olduğu ayrı bir cinsel rutini var.  Kimi çift haftada 1 kez beraberlikten mutlu oluyor, kimisi ise 10 günde bir beraber olmayı tercih ediyor.  Burada önemli olan sizi ve eşinizi memnun eden bir sıklığın olup olmadığı. 

   Çoğu zaman çiftler arasında cinsel istek uyumsuzluğu yaşanabiliyor.  Sekse verilen önem, seksin sizin ve eşiniz için anlamı, cinsellik öncesinde ve sırasında tercih edilen davranışlar partnerler arasında farklılık gösterebiliyor.  Bu durumda yapıcı bir iletişim kurulamadığında seksle ilgili eleştiriler, çatışmalar, tartışmalar oluşabiliyor. 

3 HAFTADAN AZ SEKS ALARM  VERMELİ

   Cinsel ilişkilerin ne kadar sık olduğundan öte ne kadar düzenli ve periyodik olduğu daha önemli.  Bir hafta 3 kez beraberlik yaşanıp ardından sekse 2 aylık bir ara verilmesi fizyolojik açıdan seks arzusunu baltalıyor. 

   Seks hormonlarının sağlıklı seviyelerde kalması için seks sıklığının hem düzenli olması hem de 15-20 günü geçmemesi gerekiyor.  Bu süreden daha az sıklıkta seks yapan çiftlerde seks hormonları düşebiliyor, seksüel çekim, temas arzusu ve bağlılık hormonları azalabiliyor. 

SEKS NEDEN AZALIYOR?

   Uzun ilişkilerde seksin azalmasının pek çok nedeni var.  Aslında uzun ilişkilerde zamanla seks sıklığında belli bir oranda düşüş olmasını normal kabul ediyoruz. Eğer seks sıklığı yine de belli bir düzende devam ediyorsa ve cinsel ilişkiler tatmin yaratıyorsa bu düşüş ilişkide çok sorun yaratmıyor.  Ancak şiddetli vakalarda seks artık ilişkinin bir parçası olarak görülmüyor.  "Biz artık kardeş olduk", "Ev arkadaşı gibiyiz" gibi itiraflar geliyor. 

    Bunun en önemli nedenlerinden biri cinsel sorunlar.   Erkeklerde sertleşme sorunu, erken boşalma, isteksizlik, kadınlarda libido kaybı, uyarılma sorunu, geç orgazm olma, cinsel ağrı gibi pek çok cinsel sorun aseksüel beraberliklere yol açabiliyor.  Cinsel sorunlar cinsellikten soğuma yaratıyor, çift cinsel sorunlarından kaçmak için cinselliğin yanında tüm fiziksel yakınlaşmalardan  da kaçınıyor.  Keyif vermeyen bir cinsellik yaşamak yerine cinsellikten uzaklaşma tercih ediliyor. 

    Bunun yanında sağlık sorunları, kullanılan ilaçlar, yoğun stres, duygusal sıkıntılar, ilişki problemleri, ailesel-işsel sorunlar da cinsel motivasyonu düşürebiliyor.   Değişen hayat şartlarıyla (örneğin evde küçük çocukların olması, fiziksel bir hastalık geçirmek gibi) yeni bir cinsel rutin yaratılmadığında da seks giderek azalıyor.  

HER ZAMAN GEÇİCİ DEĞİL

   Genelde cinsel sorunlar geçici veya psikolojik-strese bağlı olarak düşünüldüğünden çiftler cinsel hayatlarının tekrar alevleneceğini düşünüyor.  Ancak cinsel yakınlaşmalar azaldığında eski rutini yakalamak kolay olmuyor.  

   Bu durumda öncelikle cinsel soğukluğa neden olabilecek organik sorunların (örneğin seks hormonlarının durumu gibi) araştırılması ve elenmesi gerek. 

   Daha sonra çiftin seksten neden uzaklaştığı, seks motivasyonunun neden düştüğü, seksüel rutinin zevk verip vermediği, bireysel veya ilişkisel diğer sıkıntılar gözetilerek bir "seksüel yakınlaşma planı" düzenleniyor. 

CİNSELLİK AZALINCA EVLİLİĞİ BİTİRMEK GEREKLİ Mİ?

   Cinsellik azaldı diye evliliği bitirmek doğru değil. Cinsel ilginin zaman içinde değişiklik gösterebileceği, aynı insanda bile farklı zamanlarda değişik düzeylerde olabileceği unutulmamalı. İlginin zaman zaman düşmesi, zaman zaman artması söz konusu.  

   Önemli olan cinsel ilginin neden azaldığını ortaya çıkarmak. Her evlilikte belli sürelerde seks sıklığı azalabiliyor. Ancak burada önemli olan bu sürenin ne kadar uzun sürdüğü. Evlilikte iki aydan uzun bir süre sekssiz geçiyorsa, mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

 

 
Toplam blog
: 18
: 187
Kayıt tarihi
: 07.04.15
 
 

Sağlıklı Yaşam ve Cinsel Sağlık Uzmanı ..