Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '06

 
Kategori
Danışmanlık
 

Evlilik hakkında söyleşi

Evlilik hakkında söyleşi
 

Ülkemizde 15 milyonu aşkın evli çift bulunmaktadır. Her yıl yaklaşık 500 bin çift evlilikle tanışmakta ve yeni bir hayat kurmaktadırlar. Bunun üç katı insanımız evlilik planları yapmaktadır. Ancak ne yazık ki ortalama 100 bin civarında çift ise boşanma yolu ile evliliğini sona erdirmektedir.

Bozulan bir evlilik iki taraf açısından da maddi külfetler bir yana, üzücü pek çok olay yaşanmasına neden olmakta ve duyguları incitici, insanı küçültücü oldukça kötü bir deneyim olabilmektedir. Bittikten sonra dahi hayatın acı veren günleri olarak hatıralarda yer alması olasılığını birlikte getirmektedir.

Evlilik birliği; karşılıklı güven, sadakat, saygı, dayanışma, şefkat ve sevgiye dayanır. Herkesin, zorluklar karşısında sığınağı ve bu dünyadaki bir çeşit cenneti ve küçük bir dünyası aile hayatıdır.

Ailede mutluluk, körü körüne kadın erkek eşitliğinin mücadelesini yapmak yerine, karı ve koca arasında karşılıklı güven ve samimi sevgi ortamı ile, birbirinin haklarına tam saygı gösterilmesinin sağlanması ile devam eder.

Evli Beylerin ve Hanımların, sonsuza değin birbirlerine ihtiyaçları bulunduğunun bilincinde olmaları, birbirlerinin kusuruna bakmadan dış dünya ile mücadele etmeleri gerekir.

Evlilik birliğinin amaçlarından biri ve en değerli meyvesi çocuklardır. Karısını ve çocuklarını dış tehlikelere karşı korumak, kollamak, evlilik birliğinin onur ve namusunu korumak, Kocanın.

Kocasının malını, onurunu ve namusunu yokluğunda korumak, Kadının

Aile sırlarının saklanması, kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlamak ise eşlerin her ikisinin de en basit ve temel ortak görevleridir.

Evlilik birliği yukarıda saydığımız prensipler içerisinde devam ettirilemiyorsa mahkeme aile ilişkilerine girerek, evlilik birliğini sona erdirebileceği gibi, evlilik birliğinin devamı için gereken önlemleri karı ve kocaya emredebilmektedir.

Mahkeme bir kez aile ilişkilerine girdi mi artık hep ilişkinin tarafı olmaktadır. Örneğin, mahkemece alınan tedbirler yine ancak mahkemece kaldırılabilmektedir.

Yazımı, yıllarca ABD de yaşamış sevgili ablam Tuğba hanımdan duyduğum bir espri ile bitireyim :

Evliliğin Tadı :
ABD de Monica isimli bir işkadını yıllarca çalışarak biriktirdiği 10 milyon doları ile, ölümünde dünyanın gelmiş geçmiş en görkemli cenaze törenini yaptırmayı amaçlamaktaydı ve artık 70 yaşındaydı. Ancak hayatı boyunca sürekli para kazanmaya çabaladığından dolayı hiç evlenmemişti. Bir gün müdürünü ofisine çağırdı ve ona şöyle dedi:

- “Sevgili Harby, ben 70 yıldır tarihin en görkemli cenaze töreni benimki olsun diye çalışıp çabaladım ve bu amaçla 10 milyon dolar ayırdım. Ancak içimde ukde kalan hiç yapmadığım evlilik için de 5 bin dolar ayırdım. Senden isteğim 5 bin dolar karşılığı benimle bir günlük evlenecek bir kişiyi bulmandır.”

Harby tamam der ve konuyu akşam karısına anlatır. Karısı, “5 bin doları başkasına vermektense yaşlı Monica ile bir günlüğüne senin evlenmene izin veriyorum” der.

Ertesi gün Bayan Monica ile Harby sade bir törenle evlenirler. Sabah bir hoş olarak uyanan Monica, Harby’e bir gün daha evli kalmaları önerisinde bulunur ve 5 bin dolar daha ödemeyi teklif eder. Harby teklifi eski karısına telefonla bildirir ve ondan zor da olsa izin alır. O akşamı da hayatında yaşamadığı kadar mutlu geçiren Monica ertesi gün aynı teklifini yineler ve böylelikle 15 gün kadar geçer.

Gidişattan rahatsız olmaya başlayan eski karısı, Harby’i arayarak bu işin ne zaman sona ereceğini merakla sorar. Harby’nin cevabı ilginçtir:

- Özür dilerim canım, artık beni arama.

Çünkü, Bayan Monica: “Cenazemi Belediye kaldırsın” diyor.

Bir Sonraki Konu : Birlikte yaşama ve evlilik dışı doğum, babalık davası

 
Toplam blog
: 45
: 2970
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

İstanbul Hukuk 1990 mezunu. Hukukçu. 1997 T.o.d.a.i yüksek lisans başlama yetkinliğine sahip.&n..