Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '13

 
Kategori
Aile
 

Evlilik için ehliyet dönemi

Evlilik için ehliyet dönemi
 

Yıllar önce güzel bir film vardı, "Eğreti Gelin" diye, bu film Türk sinemasında en ayrıcalıklı konuma sahip filmlerden biridir. Evlenme çağına gelmiş bir genci evliliğe hazırlayan geçici bir gelinin damada cinsellikte ve aşkta kadını anlamasına ve empati kurmasına yönelik verdiği eğitim sürecinde yaşanan geçici nikahın kalıcı aşka dönüşünün ilginç hikayesi vardı.

Ülkemizde evlilik öncesinde çiftler söz, nişan ve evlilik sürecini tamamlasalarda birbirlerini ve evlilik hayatını tanımadıkları için aldatmalar, boşanmalar hayatın pahalılığıyla mücadele edememe gibi sayısız nedenlerle boşanmalar ve aile faciaları yaşanmakta.

Devlet araba sürmek için bile ehliyet isterken evlilik cüzdanını verirken bu evliliğin sürdürülüp sürdürülemeyeceğiyle hiç ilgilenmiyor.

Evlenecek olan kişiler bir yuvanın içindeki eşin çocukların sorumluluğunu alabilecek durumda mı? yeterince maaşı var mı? Askerlik hizmeti evli olanlarda dahada azaltılmalı, mümkünse Rusya'da olduğu gibi evliler için kaldırılmalı. 

Şimdi başarılı bir evliliğin olması için devlet bana ne diyemez. Nasıl ki vergi topluyorsa, askere insanları çağırıyorsa, başarılı bir neslin devamlılığı için buna önem vermezse devlete bu ağır bedeller ödetir.

Evlilikler başarısız olursa, evlenmekten kaçan bir nesil olursa o zaman nüfus azalır ve gittikçe yaşlanır ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi nüfus döndürülemez hale gelir, ekonomi, sigorta ve emeklilik sistemi, inşaat sektörü gibi tüm sektörler biter. Girişimciler işlerini yaptırabilecekleri kalifiye elemanlar bulamaz. Sonuç mahvolmuş bir ülke olur. Yada Mahvolmanın normalleştiği bir ülkedesek daha doğru.

Aile en temel eğitim kurumudur.

Aile sağlam olursa nesiller sağlam olur.

Şu an aileler kuruyan göldeki balıklar gibi can çekişmekte. Pahalılaşan hayat şartları, kışkırtılan tüketim çılgınlığı yüksek faiz oranları bir türlü tutmayan bütçe aile içi huzuru bozmakta, ailelerin iç huzuru bozulursa sokakta yaşayan çocuk sayısıda çoğalır, bu suç oranlarının artmasına ve güvenlik giderlerinin çoğalmasına neden olur.

MEB, evlilik öncesi EVLİLİK KURSLARI vermelidir. Belli bir süre bu kurslara devam etmeden evlilik cüzdanı verilmemelidir.

Bu kurslarda, baba ve anne adaylarına ayrı ayrı dersler verilmeli. Babaların ve annelerin cinsellik gibi konularda rahatça kendini ifade edebilmeleri için bu derslerin ayrı ayrı olması gerekir kesinlikle.

Babalara

1-Kadın psikolojisi, hamile olan eşlere yardım etmenin önemi. 

2-Ev içinde küçük tamirat ve tadilat nasıl yapılır.

3-İş arama ve bulmada yöntemler. İş başvurusu sürecinde yapılması gerekenler.

4-Sorunlarla aile içinde nasıl başa çıkılır.

5-Çocukların yaş yaş baba ve anneye bakış açıları.

6-Çocuk yetiştirmede babanın etkisi nedir? Yanlış yetiştirilen çocukların aileye ve ülkeye ödettiği bedeller neler olabilir?

7-Komşuluk hakkı ve hukuku. Aile içinde ve aile olarak beraberce mutlu yaşayabilmek için yapılması ve yapılmaması gereken davranışlar.

8-Aile hukuku, Komşuluk ve ortak alanların kullanımı konusunda yasal bilgiler.

9-Kuran'ın aileye yönelebilecek iftira gibi tehditlerde bu sıkıntılardan nasıl kurtulunabileceğine dair çözüm önerileri (İftirada yeminleşme)

10-Sağlıklı bir cinsel yaşam nasıl olmalı? Kadın ve erkek üreme bilgisi, cinsellik ve aile olma arasındaki bağ. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Zinaların aile sağlığına verdiği zararlar. 

11-Aile sağlığı, çocuk sağlığı. Sağlıklı yaşam alanı oluşturma.

Annelere

1-Erkek psikolojisi, baba olduğunda erkeğin yaş yaş değişim grafisi. Kıskançlık krizleriyle baş etme.

2-Ev ekonomisi bilgisi ve tasarruf tedbirleri. Mutfakta masrafların minimize edilmesi için ev ekonomisine katkı sunan püf noktalar nelerdir?

3-Kredi kartı ile yapılan alış verişlerde dikkat edilmesi gerekenler. Yanıltıcı reklamlara kanmamak.

4-Aile içinde önem sırası (Çocuklar, Anne, Baba).

5-Çocuk gelişimi ve psikolojisi dersleri.

6-Çocuk yetiştirirken asla yapılmaması gereken yanlışlar, geleneksel Türk ailesinin yaptığı en büyük hatalara örnekler.

7-Aile hukuku. Komşuluk, komşuluk halkarı, ortak alanların kullanılması. 

8-Dedikodu ve iftira gibi huzuru bozacak durumlardan uzak durmak ve bunun yüzünden uğranılan zararlardan kurtulma yöntemleri.

9-Boşanma Hukuku ve Boşanma süreci, boşanmaya neden olabilecek unsurlar ve bu unsurlardan kaçınma.

10- Sağlıklı cinsel yaşam nasıl olmalı. Hamilelik. Cinselliğin sürdürülebilir evlilikteki önemi. Eşlerin birbirinden soğumalarının nedenleri. Evliliği her zaman güçlü kılabilecek aile içindeki sevgiyi canlı tutabilecek tüyolar.Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Zinaların aile sağlığına verdiği zararlar. 

11-Aile sağlığı, çocuk sağlığı. Sağlıklı yaşam alanı oluşturma.Şayet Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet bakanlığı güzel bişey yapacaksa bunu zorumlu hale getirmelidir bu sayede sağlıklı ve güçlü aileler oluşacaktır. Aile ne kadar güçlüyse toplumda o kadar güçlü olur.

Toplum bilgiye kolayda ulaşabilmekte ama eğitimin ehil ellerle devlet kurumlarının vermesi ve rasyonel olunması kesinlikle şarttır. Evlilikte Ehliyet dönemi mutlaka başlamalıdır ve herkesin bu konuda eğitilmesi sağlık, eğitim ve güvenlik giderlerinin de azalmasına mutlu ve az intihat eden toplum oluşmasına destek olur.

Saygılarımla

Ayhan Özcimbit

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..