Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

20 Mayıs '08

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Evlilik Şudur - Budur...

Evlilik Şudur - Budur...
 

Her kısa tanım için geçerli olan zorluklar, evliliğin tanımını yapmak istediğimizde de karşımıza çıkar... Her şeyden evvel, evliliği günümüz kavramlarıyla tanımlamak gerekir. Diğer yandan, bu tanımın daha eski evlilik biçimlerine de ışık tutması icabeder. Oysa günümüzün tek eşli evliliğiyle eski toplumların çok eşli evlilikleri arasında, tek bir tanım içerisinde anlatılamayacak kadar büyük farklar vardır.

Günümüzde evlilik, hem kişisel ve özel bir cinsel beraberliktir, hem de toplumsal ve kültürel bir kurumdur. Bir başka deyişle, toplumsal kurallarla ve yasalarla bağlanmış bir özel ilişkidir. Evlilik hakkındaki genel toplumsal kanılar ve yasalar, bir kişinin veya çiftin kendi evlilik anlayış ve uygulamalarına hiç uymayabilir.

Evlilik, toplumsal koşullarla beraber değişim gösteren bir kurum olmanın yanı sıra, iki insan arasındaki bir ilişkidir. İki insan geliştikçe aralarındaki ilişki de değişir ve gelişir. Eğer eşler birbirlerindeki bu değişimlerin farkındaysalar ve bunlara uyum gösterebiliyorlarsa, evlilik başarıyla yürüyebilecek ve insanların ev dışı faaliyetleri için sağlam ve güvenli bir zemin oluşturacaktır. Lâkin bu, her zaman rastlanmayan ideal bir durumdur. Günümüzde psikolojik uyum sorunlarının yanı sıra, evli çiftlerin kendilerini evlilik üzerinde de etkili olan köklü toplumsal dönüşümlere ve evlilikle ilgili bazı yeni düşüncelere de uyarlamaları gerekmektedir.

İnsanlar normal şartlarda, özel ve kişisel nedenler için evlenirler, ama bu hareketlerinin toplumsal bir anlamı ve sonucu da vardır. İki insan evlenmekle bir tür ekonomik ortaklık kurmuş ve çoğu zaman da ana-baba olmaya adaylıklarını koymuş olurlar. İnsanların evlenmelerindeki kişisel ve özel sebepler kuşaktan kuşağa pek fazla değişmez... Çoğu zaman sevgi ya da aşktır neden, kimi zaman da parasal kaygı ve gereksinmelerdir; ama evliliğin kurumsal yönü, yeni toplumsal koşulların etkisi altında, önemli değişimler göstermektedir.

Bugün de çok geniş toplum kesimlerinde halâ geçerliliğini sürdüren, geleneksel tek eşli evlilik modelinde erkek ve kadın eşin rolleri kesin çizgilerle belirlenmiştir. Bunlar, birbirini tamamlayıcı rollerdir. Erkek evin geçimini sağlar ve bu rolünden ötürü de egemen durumdadır; kadın ise kocasını mutlu etmek, ev içi işlerle ilgilenmek ve çocukları yetiştirmekle yükümlüdür.

Erkek ve kadın rollerinin kesin çizgilerle birbirinden ayrılmış olduğu bu evlilik türü, kadınların oy hakkını kazanması, eğitim ile iş olanakları elde etmesi ve ekonomik bakımdan bağımsızlaşmasıyla bir ölçüde değişmeye başlamıştır. Günümüzde çok sayıda çalışan kadının aile bütçesine önemli katkılarda bulunması, sadece kadının daha eşit ve saygın bir konum kazanmasını sağlamakla kalmamış, aynı zamanda kocaların da çocuk bakımı ve diğer ev işlerine katılması sonucunu doğurmuştur. Bu durum, bilhassa büyük kentler için geçerlidir.

İkinci Dünya Savaşı' ndan sonra, kadının ekonomik faaliyete ve kamusal yaşama gittikçe daha fazla katılması sonucunda, evlilikle ilgili görüşler değişmiş, gerek aile içerisinde, gerekse aile dışında erkekle kadın arasındaki geleneksel işbölümü de değişmeye başlamış, lâkin evlilik kurumu, temel bir insani ilişki biçimi olarak da önemini muhafaza etmiştir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..