Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '07

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Evliliklerde gizli tehlikeler

Evliliklerde gizli tehlikeler
 

Çevrenizde bazı insanlarla samimi davranışlar içindeyken bazı kişilerle mesafeli olmayı tercih edersiniz. Samimi olduğunuz kişiler, birçok konuda anlaştığınız kişilerdir. Buna rağmen o kişilerin bazı huylarını beğenmeyebilirsiniz. Ama beğenmediğiniz huylar az ise üzerinde fazla durmazsınız.

İş hayatında huylarını beğenmediğiniz kişilerle ortak projelerde çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Ama bu şekilde çalışmak, sizi her zaman stres içinde bırakacaktır. Eğer bu kişiler arasında amirleriniz de varsa stresiniz çok daha fazla olacaktır. Dayanamayacak duruma geldiğinizde ise, eğer hak etmişseniz emekliliğinizi isteyecek, yoksa istifa etmek zorunda kalacaksınız.

Evliliklerde ise emeklilik yoktur. İstifanın karşılığı boşanmadır.

Fiziki özellikleri bir tarafa bırakırsak evliliklerde en önemli olan 3 S nin yanında (3 S, saygı, sevgi ve sekstir.) kişilerin davranış kalıpları çok önemlidir. 3 S nin içinde saygı birinci sıradaki yerini koruyorsa, davranış kalıplarındaki uyumsuzlukları fazla hissetmezsiniz. Ayrıca evliliğin ilk yıllarında bu olumsuzluklar fazla göze de batmayabilir. Ama ileriki yıllarda bu sorunlar ortaya çıktığında çözülmezse, taraflar olarak hakimin karşısında "Biz zaten hiçbir konuda anlaşamıyoruz." demek zorunda kalabilirsiniz.

Bu davranış kalıpları nelerdir?

1. Değişiklik kalıbı

a. Değişiklikten hoşlanmayanlar (Aynılık insanı)

b. Değişiklikten hoşlananlar (Farklılık insanı)

Eşlerden her ikisi de değişiklikten hoşlanmıyorsa bu çiftler çok iyi anlaşırlar. Aynılık çiftlerinde boşanma enderdir. Aynı işte yıllarca çalışırlar. Rutin işleri yaparlar. Çalışma saatlerinin değiştirilmesinden bile hoşlanmazlar.

Değişiklikten hoşlananlar öz geçmişlerinde çok iş değiştirirler. Devamlı arayış içersindedirler. Eğer eşlerden biri farklılık insanı, diğeri aynılık insanı ise, farklılık insanı en sonunda eşini de değiştirmek isteyecektir.

Eşlerin her ikisi de değişiklikten hoşlanıyorsa, bu değişiklikleri beraber yapmaktan zevk alacakları için birbirlerini değiştirmeleri en son akıllarına gelecektir.

2. Bilgi kalıpları

a. Somut

b. Soyut

Somut insanlar beş duyularıyla karar verirler. Kararlarını devamlı mantık süzgecinden geçirirler. Soyut insanların hayalleri geniştir. Sezgileriyle hareket ederler. Eşler farklı bilgi kalıplarına sahipseler, her zaman sorun yaşarlar.

3. Bakış açısına göre

a. Genel bakış açısına sahip olanlar

b. Detaylara fazla girenler

Genel bakış açısına sahip olanlar olaylara global bakarlar. Ağacı değil, ormanı görürler. Detaylara fazla girenler ise ormanı değil, ağacı görürler. Bu tiplere halk arasında dırdırcı tipler denir. Burada taraflar dengeli olarak ortak noktada buluşabilirler.

4. Değerlendirme kalıbı

a. İçsel referans alanlar

b. Dışsal referans alanlar

Kendi kararlarına sonuna kadar sahip çıkıp, bu kararlarını karşısındakilere kabul ettirmek isteyenler birinci guruptur. Başkalarının etkisi altında kalarak karar verenler ise ikinci gruba girerler. Annesinin etkisinde kalıp, eşine karşı davranışlarını düzenleyen eş, dışsal referans alanlara örnek olarak gösterilebilir.

5. Motivasyon kalıbı

a. Çağdaş

b. Kaçınmacı

Bazı insanlar ödül almak için çalışırlar. Bunlar çağdaş guruba örnektir. Bazı insanlar ceza almaktan korktukları için çalışırlar, bunlar da kaçınmacı olarak adlandırılır. Eşlerin bu konuda da birbirlerini iyi tanımaları gerekir.

6. Etkinlik ve organizasyon kalıbı

a. Kuralcı ve planlamacı

b. Seçenekçi ve özgür

Birinci grup, kuralsız iş yapmaz, randevularına zamanında gelir. Plansız hareket etmezler. Yaptıkları her işte titizdirler. Temizliğe çok önem verirler. Bütçeleri hiçbir zaman açık vermez. İkinci gurup ise özgür yaşar, randevularına gecikir, kural koysa bile kurallara uymamayı tercih eder. Bu guruptakiler dağınık kişilerdir. Değişik kalıplara sahip çiftlerin tartışma yaşamamaları olanaksızdır.

7. Karar kalıbı

a. Görsel

b. İşitsel

c. Duygusal

d. Mantıksal

Bazı insanların karar vermeleri için bazı şeyleri görmeleri gerekir. Bazıları duyarak karar verirler. Eşlerin birbirlerinin kararlarına saygı göstererek davranmaları çok önemlidir.

8. Hareketlere göre

a. Tezcanlılar

b. Ağırkanlılar

Birinci gurup, her işin bir an önce olmasını ister. Çok fazla düşünmeden karar verirler. Hareketleri kadar konuşmaları da hızlıdır. Ağırkanlıların ise konuşmaları yavaş, hareketleri ağırdır. Evden çıkmaları bir sorundur. Değişik guruplara ait eşler bu konuda da tartışma içersinde bulurlar kendilerini.

Sonuç olarak, eşlerin evlenmeden evvel bu noktalara dikkat etmeleri ve ilerde doğabilecek sorunlara meydan vermemek için, bu sorunların başlangıcında diyalog yolu ile ortak nokta bulmaları mutluluklarının anahtarı olacaktır.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..