Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '06

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Evlilikleri ve ilişkilerimizi kurtaracak bir anahtar: 3S

Evlilikleri ve ilişkilerimizi kurtaracak bir anahtar: 3S
 

Evliliklerde boşanma oranı % 61 e tırmanmış durumda. Diğer bir deyimle yapılan her 3 evliliğin 2 tanesi boşanma ile sonuçlanıyor. Evliliğin gerekli olup olmadığı tartışmaları bir yana varolan evlilikleri boşanmalara götüren sebepleri iyi analiz etmemiz gerekiyor. Bu boşanmalardan en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu düşünürsek, gelecek nesillerinde ruhen sağlıklı yetişmesi için de bir kere daha iyi düşünmemiz gerekiyor.

Toplumumuzun büyük bölümü görücü usulü evleniyor. Bu evlilikler cicim ayları biter bitmez dağ gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. İki tarafta birbirlerine sadece sevimli görünen yanlarını gösterdiğinden, kriz döneminde evlilikleri onarılamayacak değerde yara alabiliyor. Yine aynı işyerinde, ofiste, fabrikada çalışan çiftimiz bir arkadaşlık evresinden sonra (biraz da ekonomik nedenlerden) evlenmeye karar veriyor. Sürekli beraber olmaları, monotonluktan kurtarılamayan ilişkileri kendilerini çıkmaz sokağa itiveriyor. Örnekleri çoğaltmamız mümkün.

1980'lerden sonra hızlı bir değişim geçirdi toplumumuz. Ne Ortadoğu’lu ne Avrupa’lı olabildik. Akmerkez’le övündük, buraya gelen sıradan insanları küçümsedik. İşsizlik ve terörün tetiklediği, büyük kentlerimize göç ve bunun sonucu oluşan çarpık kentleşme yapısı ilişkilerimize de malesef çarpıklaştırdı. Okullarımızda verilen eğitimin kalitesizliği ve ailelerin de geçim derdinde olması nedeni ile çağdaş, ilkeli bir toplum özlemi ne yazık ki ütopyadan ileriye gidemedi.

Bir mühendisin at ile cinsel ilişkiye girmek için İstanbul’dan Abant’a kadar gittiğini, yanlarındaki yabancı uyruklu bir kadını bir eşya gibi Doğu illerinde "satan" kişilerin, bisikletle Türkiye turu yapan turist çifte saldırarak, kocasının gözü önünde karısına tecavüz etmelerinin haberlerini hayretler içerisinde izledik. Yetiştirdiği mühendise bir hayvanla cinsel ilişki kurduracak kadar çarpık sistem içinde evliliklerin de düzeyli seviyelerde yaşanması beklenemezdi.

Evrende herşeyin bir sistematiği olduğu gibi ilişkilerimizde de bir formül kullanarak işe başlayabiliriz: 3S formülü ...Sevgi, Saygı, Sadakat... Bu formül ilişkilerimizi ve evliliklerimizi bitirme noktasına getirmeme formülüdür. Bu formüle 3S üçgeni de diyebiliriz. 3 köşeden bir tanesi olmazsa üçgen tamamlanamayacaktır. Tıpkı ilişkilerimizde olduğu gibi. Taraflar bu formüldeki “S”lerden birini ıskalarsa, sonu hoş olmayacak şeyler yaşamaları kaçınılmazdır.

3S formülünü (dolayısı ile ilişkilerimizi) körelten en büyük etkenlerden birisi de “ilgi eksikliğidir”. Çiftlerden birisi veya ikisi birden ilgisiz kalırsa formül tabanını çökertecektir. Yapılacak şey çok basit gibi görünse de oldukça zordur. "Seni seviyorum” demeyi beceremeyen, "özür dilemeyi” kendisine yediremeyen, televizyonda veya gazetede gördüğü renkli simalara sarfettiği güzel sözcükleri eşinden esirgeyen bir düşünce yapısına formül yabancı gelecektir. Trafikte kurallara uymayan, otobüste, tramvayda, vapurda yaşlılara saygı göstermeyen, çocuk parklarındaki oyuncakları tahrip eden bir düşünce yapısı ile mücadele ediyoruz. Formüle yabancılık çekmeleri de bundandır.

Değişimi kolayca sindiremiyoruz. Bu da hantallaşmamıza neden oluyor. Sonuçta bütün olumsuz etkenler ilişkilerimize yansıyor. Sürekli yanması gereken bir olimpiyat ateşi gibi ilişkilerimizi de aynı şekilde düşünmemiz gerekiyor. 3S formülü bu ateşe kıvılcım olacak ve hiç sönmemesini sağlayacak yakıtı da bulacaktır. Yeter ki bir yerden başlayacak kararlılıkta ve özgüvende olalım. Mutluluk “çok uzaklarda bir yerlerde” değil yanıbaşımızda olabilir.

Mutlu kalın.

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..