Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '07

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Evliya Çelebi Antalya surlarını anlatıyor

''Antalya Kalesi, Antalya Körfezi sonunda minare yüksekliğinde bir kaya üzerinde yarım daire şeklindedir. Etrafı 1400 adımdır (Türk ordusunda adım 75 cm olup, dakikadaki sayısı 114'tür.) Batıda Paşa Sarayı köşesinden Narin Kule'ye ve sur dışı Mahallesi kapısı üzerinden Mehterhane Kulesi'ni geçip , doğuda Lala Kulesi'ne kadar iki kat kale duvarıdır.

Bu taraf kırk kule 1300 adımdır. Buradan güneye Kız Kulesine kadar bin adım ve 15 kuledir .Bu Kız Kulesi katmer gül gibi birbiri içinde safi beyaz mermerden hünerli bir usta elinden çıkmış, muhakkak görülmesi gereken bir kuledir. Kara tarafları ikişer kat kale duvarlarıdır ve derin hendektir.Buradan liman dolaşılınca 1100 adımdır.

Kırk arşın duvardır. Ve liman tarafı12 kuledir. Tamamı 80 kule arası yirmişer kale duvarıdır. Dört kapısı vardır.
Birisi dışarıdaki sur dışı mahellesi kapısıdır ve her kapı mabeyninde nice bin mahalli şeytanet tasniatlar vardırki kim adem hayran olur. Ve asma demir kafesler ve gunagün aleti harpler ile areste ve cephane ile piraste kapularıdır. Ve Dizdar Divanhanesi ve mescidi bu mahaldedir. Cümle nefaret bu mahalde pürsilah hazırlardır.

Zira gayet saap ve metin kal'a olmakla birkaç kere Ali Osman Paşa'ları kapanup A'lii Osman'a karşı koymuştur.
(Çok sağlam kale olduğundan birkaç kere Osmanlı Paşa'ları kapanıp, Osmanlı Devletine karşı durmuşlardır.)
İşte Çingene Hasanın, Belediye tarafından şehrin hava akımını engellediği gerekçesiyle görevlendirilip, hazin bi şekilde yıktğı surların altında kalarak ölümünden önceki Antalya Kalesinin Evliya Çelebi zamanından bize aktardıklarını okudunuz bu yazıda. Hoşkalın, Hoşçakalın....

 
Toplam blog
: 2
: 3734
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Bir bahar bayramı doğduğum bu güzel şehire, üniversite yaşamım haricinde çok uzun süreli özlem çekme..