Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '10

 
Kategori
Felsefe
 

Evrenin Belleği

Evrenin Belleği
 

milliyet.com.tr


Evrenin Belleği

Doğa kanunları anlamak için fizik ortaya çıktı. Çekme, itme, çarpma, parçalanma, birleşme ve ısı değişimlerinin madde ve enerjiye etkisini anlatır fizik. Bu kurallar her zaman aynı görünüyor. Biz insanlar dahil herşey sürekli hareket halindedir. Gün boyu hareketsiz kalmaya çalışan bir insan dünyanın dönmesiyle, istemese bile hareketin içinde bulunmaktadır. Vücudun içindeki hücreden organa her unsuru hareket etmektedir. Maruz kaldığımız ses, ışık, hava akımı gibi etkenler her zaman bize etkilemektedirler.

Canlı belleğini, canlının yaşam sırasında etkileşime girdiği her türlü veriyi duyularıyla bellek hücrelerine kaydetmesi şeklinde tanımlayabilirsek, evrenin belleğini nasıl tanımlayabiliriz.

Belleğin en önemli özelliği kaydetmesi, koruması, muhafaza etmesidir.

Evren, neyi koruyup muhafaza etmektedir ?

"Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir, " sözünde belleği kapsayan "değişim" dir.

Evrene baktığımızda değişme kurallarının değişmediğini görüyoruz. Kalıcı olanın "kurallar" olduğunu görüyoruz. Evrende herşey değişirken " değişim kuralları" aynı kalıyor.

Fizik bilimi evrenin belleğini açıklamaya çalışıyor. Matematik ise fiziğin dilidir.

Eğer fizik evrenin belleğini açıklamaya yetemiyorsa o zaman dilini değiştirmemiz gerekmektedir. Yeni bir dilin ortaya koyulması gerekiyor. Şöyle ki matematik dili cansız dediğimiz doğayı incelerken cansız bir dil kullanırken buna canlının kendisine ve doğaya bakışını da diline karıştırmıştır. Doğayı açıklamak için kullanılan dil saf doğanın kullanığı dil olmalıdır. Bunu şöyle açıklıyayım. Matematik dilindeki toplama ve çıkarma işlemleri doğanın gerçek diline ait olmasına rağmen çarpma ve bölme işlemleri insanın doğaya ve kendine (toplumdaki alışveriş hesapları) bakışıyla ilgilidir. Eğer bu bu tespitim doğruysa(?), dilde sorunlar var demektir. Dildeki sorunlar doğru açıklamalar için yeterli olamayacaktır. Higs parçacığının veya onu yerindeki başka bir objenin bulunması için kullanılan dil yeterli olamıyacağı da ortadadır. Çünkü bizim gözümüzle görüdüğümüz doğa, bizim duyularımızın algılamasından daha geniş ve daha farklı olabilir.

Sonuç,

Evrenin belleği fiziktir, onu anlamanın sınırı kullandığımız dildir(matematik).

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..