Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '17

 
Kategori
Felsefe
 

Evrensel Bilinç

Evrensel Bilinç
 

Ruhsal aydınlanmada bilinç konusu insanlık tarihinin belkide en eski ama en yanlış anlaşılan konularından biridir. 

Felsefî anlamda şuur kavramı ile bilinç karamı birbirinden farklı iki olguya işaret eder. Şuur bilginin tecrübeye dönüşmediği, yüzeysel olarak kavrandığı hali ifade eder. Bilinç halinde kavrayış tam olduğu gibi uygulamada da istikrar ve tatbik edebilme becerisine işaret eder. Bilinç hali süreklilik arzeder. Şuur ise kesintilere uğrar çünkü idrak edilmeyen bilgi süreklilik getirmez. 

İdrak hayatın içinde yaşayarak kazanılır. Yaşadıkça eldeki bilginin uygulamada ne sonuçlar vermekte olduğunu göre göre teori ile pratiği birleştirmeyi öğrenir insan. Bu birleştirebilme başarısı insana sabır ve güç verir. 

Bilincin bir de kültürel boyutu vardır. Toplumsal şuurdan toplumsal bilince geçen değerler toplumsal hayatta görünür hale gelerek bir kültür oluşturur. Her kültür ben ve öteki arasındaki farkları inşâ eder. 

İnsanlığın en eski meselelerinden biri de ben ve ötekini aşan bir kültürün mümkün olup olmadığı meselesidir. Pek çok uygarlık bu yolu denemiş ancak başarılı olamamıştır. Bu nedenle şu anda yer yüzünde bir evrensel kültür mevcut değildir. Evrensel bazı değerler vardır ancak bunlar evrensel bir kültürün varlığı için yeterli değildir. 

Evrensel kültür için bütün kültürler arası ben ve öteki duvarlarının kalkması, ortak tarih, ortak dil ve ortak inanç gerekliliği söz konuusudur. Üstelik bu açıdan bakıldığında insanlığın gerçek anlamda bir evrensel bilince sahip olmadığı da açıkça görülmüş olur. Evrensel bilinç sınır ve sınıf tanımayan bir bilinç olduğu için herhangibir öğreti, cemaat, topluluk ya da grup ile sınırlandırılamaz. Böyle bir sınırlandırma söz konusu olduğu anda evrensellik niteliğini kaybeder. 

Bazı düşünce tarzları evrensel bazı nitelikler taşısa da o düşünce ya da öğretinin kabulünü şart koştuğu için tam bir evrensellik söz konusu olamaz. Evrensel kültür buna müsade etmez. Bu kültür büyük insanlık ailesinin fertlerini şu ya da bu gerekçe ile dışarıda bırakmaz. Evrensel kültürde tek bir mensubiyet söz konusudur. O da bu gök kubbenin altında bulunmak. 

Şimdi gelelim; evrenseliz diye yırtınan ve dünyanın her yerinde her inanç ya da ideoloji için ortaya fırlayanların yaptıkları şeyin ne olduğuna. Evrensel değiller. Evrenseli bir çatının altına sığdırıp onu orada aramayı maharet sanıyorlar. 

"Bizden değilsen yandın. Bize karşı isen yandın sen" diyenlerin hiçbiri ne gerçek merhameti, ne gerçek insanlığı ne de hakikati tanıyabilmiştir. 

Emre Özden 

 
Toplam blog
: 3
: 457
Kayıt tarihi
: 25.12.14
 
 

1975 İstanbul doğumlu. 16 - 17 yaşlarından itibaren özellikle Batı Edebiyatına ve çeşitli felsefî..