Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '08

 
Kategori
Dünya
 

Evrensel zenginlik ve fakirlik

Evrensel zenginlik ve fakirlik
 

Uzaydan yeryüzüne inmiş akıllı bir yaratığın karşılaşacağı ilk şaşırtıcı manzara; hiç kuşkusuz, insan türünün zayıf bedenine rağmen, kara canlıları arasındaki beslenme zincirinin en üst halkasını oluşturduğu gerçeği olacaktır...

Peki, insan türünün kendi arasında da farklı yaşam standartları hiyerarşisi olmasının mantığı nedir?

Kamboçya’da günde 15 saat çalışan bir tekstil işçisi ile Almanya'da 8 saat aynı işi yaparak çalışan Kamboçyalı tekstil işçisinin yaşam standartlarını farklı kılan unsur nedir? İki ayrı insan, aynı iş, farklı iş yasaları ve gelirler arası uçurumun doğurduğu farklılık...Bunu da, zeka, kültür ve yetenekle açıklamak mümkün değildir herhalde...

Gelişmiş ülkeler; kendi sınırları içinde, haksız zenginleşmeyi, mafya türü örgütlenmeyi, monopol ve oligopolü hatta kartel ve tröstleşmeyi ve her türlü haksız rekabeti engellemek için kendi iç hukuklarında ağır cezalar ve yaptırımlar getirirken uluslararası sistemde buna dikkat edilmediği için mi Dünya sermayesi daha çok Kuzey yarım kürenin kuzey batı bölgesinde toplanmıştır?

Yoksa bunun da, geçmişten gelen küresel bir soygunla ilintisi var mıdır?

Belçika Kongosu' nda ki Başkan Lumumba, beyaz adamlar tarafından neden asit tankında eritildi ? Ya da Şili’nin eski devlet başkanı Salvodar Allende, CIA destekli darbede, neden ağzına kurşun sıkılarak öldürüldü?

Avrupa'da ki sermaye birikimi; keşifler çağı sonrası dünya kaynaklarının ve kıymetli madenlerin sömürgecilik yoluyla Avrupa'ya taşınmasıyla oluşmadı mı? Birinci Dünya savaşı, Birinci sanayi devrimini ıskaladığı için bu kaynakların yeniden bölüşülmesini isteyen Almanya tarafından, 2. Dünya savaşı da Almanya aleyhine haksız hükümlerle dolu Versay anlaşmasına tepki olarak çıkmadı mı? Bu savaşı Adolf adlı eski bir onbaşı ve kötü bir ressam olan bir tek adamın caniyane hırslarına bağlamak ne derece doğru olur sizce ?

Peki, toprak üzerinde ki satın alma yoluyla iktisap hariç miras yoluyla geçen mülkiyet nasıl açıklanır? Yeryüzü toprakları kimindir? Savaşlarla bazen de zorbalıkla alınan toprakların sahipleri kimlerdir?

Gelişmiş ülkeler, hammaddeleri yoksul bölgelerden ucuza satın alıp kendi “knowhow’ larını” ve katma değerlerini ekleyip bunu mamul olarak tekrar bu ülkelere satmalarının arkasındaki haksız kaynak transferinin ahlaki mantığı nedir?

Yeryüzü insan türüne aitse; insan türünün yalnızca %20 lik bir kısmı daha iyi sağlık, daha iyi eğitim, daha iyi sosyal güvence ve daha iyi hayat standardına sahipken geriye kalan %80 çoğunluğun bundan yoksun kalmasının sosyolojik sebepleri nelerdir?

Öte yandan Avrupa insan hakları beyannamesi, BM evrensel insan hakları beyannemesi gibi evrensel olduğu söylenen pek çok uluslararası anlaşma neden uygulanamıyor.?

Uluslararası serseri paranın ( bu arada gerçekten para nedir?) bir gecede bir ülkenin küçük tasarrufçuların birikimlerini -tokatlayıp- kapıp tekrar mahrecine dönmesi nasıl açıklanır?

Uluslararası ilaç , silah, petrol, otomotiv, bilgisayar ve yüksek teknoloji ihtiva eden ürünleri yapan şirketlerin dünya üzerindeki zenginliği, ülke yönetimlerini ve gücü kontrol etmesinin önüne nasıl geçilebilir?

Dünyamızdaki bazı insanlar neden çok fakir ve açlık sınırında yaşarken bazı insanlar da çok zengin? Neden dünyanın %80 inde yaşayan insanların doğurduğu çocukların %50'si daha bir yaşını bile göremeden ölüyor?

Medeniyetler arası çatışma, , Kopenhag kriterleri, haklı savaş beyannamesi?

Bunların hepsi bu perspektiften bakıldığında boş laf... Evrensel fakirliğe çare bulacak yöntemleri konuşmalıyız artık.

Dünya yalnızca AB ve ABD 'den ibaret değil ki...

Bana göre dünya; 20. yüzyılın temel sorunlarını çözmeden 21.Yüzyıla girdi.

şimdi küreselleşmeyi tartışıyoruz. Memnuniyetle tartışalım ...

Peki, bu sorulara kim cevap verecek? Zengin toplumlar fakir toplumlardan kendisini nasıl koruyacak dersiniz? Bush yönetiminin Amerikalı aydınlara imzalattığı "Haklı Savaş" beyannamesinin arkasında yatan nedenler bunlar olmasın sakın?

Peki, uluslararası terörün bir nedeni de bu everensel adaletsizlik olamaz mı?

A. Mesut Tatlıpınar

19/02/2002

 
Toplam blog
: 47
: 3759
Kayıt tarihi
: 17.02.08
 
 

İstanbul'da doğdum. Şişli Lisesi'ni ve MÜ Siyasal Bilimler Fakültesi'ni bitirdim. Daha sonra, İ.Ü..