Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '12

 
Kategori
İzmir
 

EXPO 2020'de yeni süreç

EXPO 2020'de yeni süreç
 

Dünya'nın üç önemli organizasyonundan birine aday olan İzmir bu organizasyonun adaylık ve hazırlık aşamasındaki en önemli organı olan Yürütme Komitesi'ndeki istifalar ile sarsıldı. EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi'ndeki istifalar güne damgasını vururken gün boyunca EXPO 2020 İzmir'in başsız ve başkansız kaldığı konuşuldu. EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi'ndeki başkanlık görevinden istifa eden Mahmut Özgener ve bu görevdeki vekili EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile üye İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli görevlerinden çeşitli sebeplerden ötürü ayrıldıklarını ifade ettiler. Sebeplerin ne olduğu çok önemli değil diye düşünüyorum. Çünkü, bu sebepler konuşulmaya ve tartışılmaya başlanırsa sürecin gereksiz yere yıpratılacağını ve boşuna enerji sarfedileceğini düşünüyorum.

Bir aile yapılanması içerisinden aynı fikirde olmayanlar İzmir'in bir projesi için "biz şimdilik yokuz" demişlerdir. Ancak İzmir'deki varlıkları  ve katkıları yadsınamaz olduğundan yeri ve gereği geldiğinde gerekli katkıları koymaya devam edeceklerdir. Onlar, İzmirliler nihayetinde. İzmir ailesinin ayrılmaz parçaları olarak halen sürmekte olan görevleri itibariyle Ege ve İzmir ekonomisine gerekli katkıları koymaya devam edeceklerdir.

Şu anda ve önümüzdeki dönem içerisinde adaylık sürecinin doğası gereği çok çetin geçen bu süreci bilen bilmeyen kimseler çeşitli negatif yorumlarda bulunabilirler. Ancak ne var ki, her ne olursa olsun hiçbir negatif etkiye maruz kalmadan yola devam edilmeli ve İzmir'in kendine has çizgisinden taviz verilmeden ileriye bakılmalıdır.

Özgener, Yorgancılar ve Kestelli yaptıkları ortak basın açıklamasında kurumsallık konusunda önemli mesafeler kat ettiklerini ve bu aşamalar sayesinde Yürütme Kurulu'nun bundan sonraki dönemde görevini en iyi şekilde icra edebileceği bir sistem bırakarak görevlerinden ayrıldıklarını ifade etmişlerdir. Öyleyse İzmirliler olarak şu dakika itibariyle kendilerine bu görevlerinde kolaylaştırıcı olma rollerinden ötürü teşekkür etmekten başka söylenecek bir söz yoktur.

EXPO 2020 projesi bir devlet projesidir. Etkileri çok iyi değerlendirildiğinde sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında ülke çapında büyük etkiler ve fırsatlar yaratabilir. EXPO 2015 sürecini çok iyi bilen, analiz eden ve o dönemde projeyi takip eden bir uzman olarak şunu ifade edebilirim ki, çok daha sıkıntılı dönemlerden geçilmiştir. Ancak İzmir ailesi olarak bu sıkıntılardan kısa süre içinde kurtulmayı başarmıştık. O dönemde yola çıkarken elimizde olmayan çoğu enstrüman şimdi kullanılabilir halde.

Bu tür adaylıklar için birçok olmazsa olmaz,ufak tefek eksikliklerin dışında yeterli düzeyde elimizde mevcut. Mevzubahis eksikliklerinde kısa süre içinde giderileceğinden kuşku yok. Öyleyse yapmamız gereken tek şey el birliği ile bu sıkıntılı dönemi en kısa sürede atlatarak yola devam etmektir. Eğer bir takım oyunu oynanmak isteniyorsa takımın yeni aktörleri de süreci en iyi şekilde idare edecek güçte olacaktır. Yönlendirme Kurulu Başkanı ve İzmir Valisi Sayın Cahit Kıraç'ın gerekli temasları sonucu yeni görevlendirmeleri en kısa süre içinde yapacağını umuyoruz.

Başta ifade ettiğim gibi; İzmir, EXPO 2020 sürecinde gerçekleşen söz konusu istifalardan ötürü sarsıldı. Ancak bu sarsıntı yıkıcı değil yapıcı sonuçlar doğurmalı ve bunun için çalışılmalıdır. İzmir, çok daha büyük sarsıntılardan başı dik ayrılıp önemli tecrübeler edinmiştir. Şimdi İzmir'in bu gücünü gösterme zamanıdır.

 

Çağrı Gruşçu
İzmir Kent Konseyi
EXPO 2020 İzmir ÇG Başkanı

Milliyet, İzmir Yazarı

 
Toplam blog
: 12
: 792
Kayıt tarihi
: 20.11.11
 
 

DEÜ Kamu Yönetimi mezunu. EXPO 2015 İzmir Yürütme Komitesi Uzmanı olarak görev yaptı ve Proje Dan..