Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '16

 
Kategori
Deneme
 

Ey Yavrum, Ey Evladım

“Evladım,

Bizler kendi mektubunu okuyamayan cahillerdik. Mektep yoktu okuyamadık. Allah devlete millete zeval vermesin, askere gittik de Ali Mektebi vardı, oradaki kurslara devam ederek okuma yazmayı öğrendik. Okumanın ne olduğunu okuyamamanın ne olduğunu biliriz. Elimizde avucumuzda fazla bir şey yok ama elimizden geleni yaparım. İki ineğim var satarım, tarlam var satarım, ceketimi, satarım yine seni okuturum evladım” diyordu bir baba evladına.

“Oğlum, kuzum

“Dağlardan çilek toplar satarım, koyun güder süt, yoğurdunu ve tereyağı yapar satarım, tarlalarda ırgatlık, amelelik yaparım, kulağımdaki küpem, kolumdaki bileğim feda olsun sana. Giymem ne çıkar, yeter ki sen mahcup olma, yarımı tam niyetine düşünür, tamı iki düşünürüm az yerim, az gezerim yeter ki sen oku canım evladım” diyordu bir anne kuzusuna.”

Çocuk okutmak insanların en zayıf noktalarından biri. Yemezler, yedirirler. Giymezler, giydirirler. Evlatları okusun, okusun da büyük adamlar olsun isterlerdi.”

“Köylü anne baba nereden bilsin; doğan görünüşlü şahinler, medeni görünen cahiller, imanlı imansızlar, papaz imamlar çevirmiş yavruları.”

“Girmezse raya,

Herkes sınava girer ya adamı olan kazanırdı, ya da soruları alan.

Girerse raya,

İş onun

Koltuk onun

Sınav onun

Makam onun

İman onun

Asker onun,

Hâkim onun

Hakem onun

Top onun, top-çu onun

Türk onun, Öztürk onun

Kürt onun, Özkürt onun

Bal onun Bal-cı onun

Yan onun yan-cı onun

Miki onu Maus onun.

İmam o, Müslüman o, Dost o,

Papaz o, münafık o, düşman o.”

“Sebep olanlara beddua etmek gerek, lakin bu da çözüm değil. Gelin canlar bir olalım, azı paylaşıp, çok eyleyelim. Sırtımıza binen imam görünür, papaz çıkar şaşırma. Hacı görünür hacdan bihaber şaşırma, dost görünür düşman çıkar şaşırma. Mazlum görünür zalim çıkar şaşırma. Medeni görünür kelebek, kelebek şaşırma. Seni aşağılar aldırma. Solcu görünür, şaşırma. Sağcı görünür şaşırma. Milliyetçi görünür, şaşırma. İyi öğren. İyi anla. Ölçü bir gün değildir. Öyle olsa yediğinde acıkmazdın. Ölçü kıyafet değildir yanılma, ölçü sıfat değildir yanılma, ölçü şişirilmiş soy değildir şaşırma. Belki de ölçü bile ölçü değildir şaşma, şaşırma. Şaşarsan ey oğul rezil olursun, yok olursun.” 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..