Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Eylül'de emekli maaşınız kesilmeyecek!

Eylül'de emekli maaşınız kesilmeyecek!
 

Eylül'de Emekli Maaşınız Kesilmeyecek!


Son günlerde ortaya atılan haberlerden biri de intibak yasası çalışmalarında ortaya çıkan maaşı fazla hesaplanmış emeklilerinin maaşının kesileceği.  Bilgilendirme konusunda iyi niyetli olunsa bile haberin sunumu ve toplumu etkileme biçimi doğru değil.  Zira geçim sıkıntısı yaşayan emekliler böyle bir haberi duyunca yıkılıyorlar. O yüzden şu andaki gelişmeleri, dikkat çekilmesi gereken noktaları ve gelecekte olacakları bilmekte fayda var.

Şu soruyu cevaplayarak öncelikle durumunuzu belirleyin:

Hangi kurumdan, kaç yılında emekli oldunuz?

Kanun yalnızca 2000 yılı öncesi  SSK emeklilerini ilgilendiriyor. Yani bağ-kur veya emekli sandığı emeklisiyseniz bu durum sizi ilgilendirmiyor.

Emekli Maaşınız Eylülde Kesilmeyecek!

Şu an SGK tarafından yapılan çalışmalar henüz bitmedi.  Bu konuda herhangi bir liste hazırlanmadığı gibi maaşların kesilmesi talimatı da verilmedi. Söz konusu haberler yalnızca 5510 sayılı kanunun  madde 96/1-b hükmüne dayanarak SGK’nın yaptığı yersiz ödemeleri 5 yıllık süre için geri alabileceğini söylüyor.

Fazla alan 2500, eksik alan 3500 kişi var

2 milyon emekli içinde fazla ödeme yapılan kişi oranı neredeyse bin kişide bir kişiye karşılık geliyor. Bir kişi bile olsa çok önemli ama büyük kitleleri ilgilendiren bir durum olmadığı da bilinmeli. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, eksik ödemelerin mutlaka kişilere ödeneceği, fazla ödeme yapılanların durumunun ise Bakanlar Kurulu kararına bağlı olduğunu söyledi. Yani fazla maaş almış olsanız bile hükümet kararı ile kesinti yapılmamasına karar verilebilir.

İntibak İle Maaşlar Zaten Yükselecek

Bir kesinti yapılacak olsa bile bu mevcut durumunuzu geriye götüren bir uygulama olmayacaktır. Zira intibak yasası ile 2000 öncesi SSK emeklilerinin (gelişme hızından pay alamayan emeklilerin) maaşları ocak ayından itibaren 30-260 lira arasında artacak. Bir kesinti olsa bile bu artacak maaştan yapılacak, o yüzden kimseye bugün hesabına yatan maaştan daha az bir para yatmayacaktır.

Ancak tekrar hatırlamakta fayda var ki bu durumda fazla maaş aldığı iddia edilen sadece 2500 kişi ve onlardan da kesinti yapılacağı kesin değil.

 
Toplam blog
: 5
: 7718
Kayıt tarihi
: 15.05.12
 
 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı. ..