Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '12

 
Kategori
Tarih
 

Eyüp Sultan Hazretleri

Eyüp Sultan Hazretleri
 

Eyüp Sultan Hazretlerini bir çok defalar ziyaret etmiş, dualar okumuş şanslı biri olarak sizlere bu yazımda onu anlatmak istedim. Ben İstanbul’a devamlı yerleşmeden önce her geldiğimde en çok istediğim Eyüp Sultan Hazretlerini ziyaret etmek olurdu. Allah nasip ettikçe ziyaretlerimi yapmışımdır. Orada kendimi çok iyi hissederim. Dularımı okurum…

Eyüp Sultan Hazretleri için yazılan bir yazıyı aktarıyorum.

Hicret sırasında Hz. Peygamberi (S.A.V.) Medine’de evine misafir eden ve Türkiye’de ‘Eyüp Sultan’ olarak bilinen sahâbî… Asıl adı Ebû Eyyûb Hâlid b. Zeyd b. Küleyb el- Ensârî’dir. Hazrec Kabilesinin Neccaroğlu kolundandır. Hicret’ten iki yıl kadar önce hanımı Ümmü Eyyûb ile birlikte müslüman oldu ve Ensâr’dan İslamiyeti ilk kabul edenler arasında yer aldı. Nübüvvet’in 13. yılında yapılan İkinci Akabe Biatı’nda bulundu. Hicretten sonra Rasûl-i Ekrem onunla Mus’ab b. Umeyr arasında kardeşlik bağı kurdu. Hz. Peygamber (S.A.V.)ile birlikte Bedir, Uhud, Hendek, Mekke’nin Fethi ve Huneyn başta olmak üzere bütün gazvelere katıldı. Savaşlarda Peygamberimiz’e zarar gelmesin diye yanından ayrılmaz, hatta bazı geceler çadırı etrafında nöbet tutardı. Vahiy katiplerinden olması nedeniyle Kur’an-ı Kerim âyetlerinin bir araya getirilmesine hizmet etti.

Eyüp Sultan Hazretlerinin yani Hz.Halid Bin Zeyd Ebu Eyyub El-Ensari’nin türbesi Eyüp semtindedir.

Fatih Sultan Mehmet, 1453 tarihinde İstanbul’u fethetmeden önce de Eyüp Sultan Hazretlerinin kabrinin orada olduğunu biliyormuş. Bu mubarek zatın kabrini bulmak istiyormuş. Hocası Ak Şemsettin kabrin olduğu yeri bildirdiğinde orası kazılınca beyaz bir mermer çıkmış. Mermerin üzerinde:

 “Haza Kabri Halit İbnui Zeyd” ibaresi yazılıymış.

Eyüp Sultan Hazretlerinin kabri bulunduktan sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından türbesi yaptırılmış.

Osmanlı padişahları asırlarca burada kılıç kuşanmışlar.

Fatih Sultan Mehmet döneminde imar başlamış, II. Beyazıt ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında daha çok inşalarına önem verilmiş, cami, medrese, imaret v.s. ve kırk çeşme suyollarıı yapılmış.

Peygamber Efendimizin İstanbul için söylediği:

“İstanbul elbette feth olunacaktır; onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir."diye müjdelemiştir.

İstanbul’un kuşatılması için ordu ile birlikte gelmiş, Eyüp Sultan Hazretleri…

Çok yaşlıymış. Yolda hastalanmış.

Öldüğü takdirde cenazesinin hemen gömülmeyerek ordunun varacağı en ileri noktaya kadar götürülmesini ve o yerde gömülmesini vasiyet etmiş.

Ak Şemsettin’in bulduğu yer mübarek zatın yattığı yermiş.

Eyüp Sultan Hazretlerinin türbesi her zaman çok kalabalık olur. Yurdun her tarafından insanlar onu ziyaret etmek için gelirler.

Özellikle Cuma namazı sırasında olağan üstü kalabalıktır.

Ramazanda ziyaretçileri o kadar fazladır ki, iftarını onun yakınlarında açmak isteyenler de oraya koşarlar.

Kim giderse gitsin; İnanın oraya gittiğinizde kendinizi çok huzurlu hissedersiniz. Dualarınızı okuduktan sonra çıktığınızda mutlu olursunuz.

Ben yerin – göğün dualarla kaplı olduğuna hep inanmışımdır.

 

Nazan Şara Şatana

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....