Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '15

 
Kategori
Güncel
 

Eyvah! Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan izin çıkmış

Medyada yer alan ufak bir haber ;

'İznikde yeni düzenlemeler için Anıtlar Yüksek Kurulundan izin çıktı'. Haberin devamında ise yapılacak olanlar bir bir sıralanıyor. Kıyı düzenlemesi, kordon boyu kafeler ve çay bahçeleri, yeşil cami ve müze çevresi onarımları. İznik surlarının ve kapılarının onarımları ve daha bir çok şey.

İşin ilginç yanı bu onarımlar daha izin çıkmadan bir kaç ay önceden başlatılmış ve devam ediyordu.  Acaba izin işin kılıfı mı? diye bir suru geliyor aklıma.

Daha önce, Hıristiyanların kutsal mekanı olan  Ayasofya önce müzeye çevrildi. Sonra cami yapıldı. Yetmedi içindeki hıristiyanlığa ait fresk kalıntıları ve yapılar ortadan kaldırıldı. Son olarak kubbe çatı mimarisi değiştirilerek kiremit ve tuğlalardan normel günümüze ait bir çatı yapıldı. Adı önceleri 'Osman Cami' iken baktılar ki ayasofya için gelen turist sayısı büyük ölçüde azaldı. Adı tekrar 'Ayasofya Cami' olarak değiştirildi. Adı baki kalsa da artık orası Ayasofya kilisesi değildi.

Şimdi yıllara yenik düşmemiş yeşil çinileri ve mermer giriş kapısı ve minberi ile ün yapmış yeşil cami ve çevresi restore ediliyor. Kordon boyu onarılıyor. 

Dünyada tek olan kuğu resimlerinin ortasında yer alan İsa freskinin de akibetinin mechul olduğunu ve güya koruma altında olduğunu söylemeye gerek yok.

İznik, bir kaç kez başkent özelliğine bürünmüş tarihi bir şehir. İtalya'nın Roma şehrinde ne varsa küçük çapta İznikte de var. Ancak ne yazık ki ne tabiat, ne tarih ve kültür mirasları korunmuyor ve rant uğruna harcanıyor. İznikte akıllı bir çalışma ve çabalamayla bacasız fabrika denilen turizm gelirleri, Türkiyeyi besliyecek miktara ulaşabilir. Bunun için tarihi yapıların orijinal haline uygun restorasyonu, çevreyi ve doğayı bozmayan yapılaşma ve biraz ülkeyi sevmek yeterli olacaktır.

Göl kirlenmeye başladı bile, doğal güzellikler korunacağı yerde kıyı restorasyonu ve ıslah adı altında yok edilerek ranta kurban ediliyor. Son yıllarda kıyıya yapılan bir büyük otelin çektiği duvara bir de gölden içeriye doğru bakın nasıl bir çirkinlik abidesi. Son aylarda yapılan ağaç katliamlarını söylemek bile istemiyorum.

Turist bu lüks yapılar için izniğe gelmiyor. Onları tarih ve kültür mirası ve doğal güzellik çekiyor. 

Ne yazık ki  yakın bir zamanda bu tarihi yapıların ve doğal güzelliklerin birer birer yok oluşuna seyirci kalmış olacağız. Değişikliklerle belki yapay bir güzellik yaratacağız, ancak o İznik, bu  İznik olmayacak

Dilerim zamanında tedbir alınır ve bir çok yörede olduğu gibi İzniği de kaybetmeyiz.

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..