Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '09

 
Kategori
Eğitim
 

Eyvah seçim zamanı...!

Eyvah seçim zamanı...!
 

Birçoğunuz için hayatınızın en kritik dönemi olan üniversite seçim zamanı geldi çattı. Yıllar boyunca okudunuz, kurslara gittiniz ve sınava girip kimi yüksek kimi düşük puanlarla, iş geldi hayatınızın seçimini yapmaya. Ne kadar stresli bir durum öyle değil mi? Size doğrusunu söyleyeyim aslında öyle değil. Stres sizin içinde bulunduğunuz durumdan değil çevrenizden ve kendinizi yeteri kadar tanımamaktan kaynaklanıyor.

Her kafadan bir ses geliyor, herkes kararlarınıza güvendiğini söylüyor ama ardı sıra annen doktor olmanı, baban mühendis olmanı istiyor. Diğer bir çok kişinin size empoze ettikleri bölümleri söylemiyorum bile. Bir bakıyorsunuz ki listenize bir numarada annen için tıp, iki numarada baban için mühendislik, üç numarada deden için hukuk var ve en sonda askerlikten yırtmak için öylesine bir fakülte. Şimdi herkes memnun öyle değilmi. Ya sen mutlumusun, başkalarının mutluluğu için kendi hayatını yaktığının farkında mısın?

Maalesef büyük bir çoğunluğunuz farkında olmadan bu seçimleri yapıyor ve hayatlarını mutluluktan uzak geçiriyorlar. Elinde istemedikleri diplomalarla bir çok kişinin başarısızlığı ortada. Kişi inanmadığı işte nasıl bir başarı gösterebilir ki, bu mümkün değil. Yıllar geçtikten sonra dönüyorsunuz arkanıza boşa harcanmış birçok yıl ve şimdi elinizde mutsuz olduğunuz bir iş ama nafile artık iş işten geçmiş oluyor.

Bir çok yanlış seçim sadece çevrenizden de kaynaklanmıyor olabilir. Kişi kendisini de iyi tanımalı ve tartmalı. Hayatta sadece okumaktan başka bir şey bilmeyen bir kişi, etrafına bakmayan sosyal çevresi olmayan kişiler hayat ile ilgili nasıl bir yargıda bulunabilir nasıl kendileri için doğru mesleği seçebilir. Bence hukukmu istiyorsunuz gidin bir adliye binasına veya bir doktormu olmak istiyorsunuz gidin bir hastaneye vakit geçirin. Hayatta mutlu olmak istiyorsanız sevdiğiniz ve başarılı olacağınız mesleği seçin.

Bu durumda ebeveynlerede çok görev düşüyor, çocuklarınıza yaşama imkanı verin, tabiî ki onlar için kötü olan bir şey istemezsiniz ama bu doğrultuda onlara doğru bilgiler verin ve destekçi olun ama son noktayı bırakın onlar koysunlar. Daha sonra başına gelen hiçbir şey için sizi sorgulamasınlar. Bu sayede kendilerine olan özgüvenlerinide daha sağlam kuracaklardır.

Hayat seçimlerden ibaret bu seçimleri doğru ve zamanında yapanlar, diğerlerine göre daha çok yol alacağı kesin. Kendinizi boş yere sıkıntıya sokmayın rahat olun ve hayatta her zaman başaracağınıza inanın ve kendinize güvenin. Hangi mesleği yaparak mutlu olacağınıza inanıyorsanız o bölümü seçin. Tabiî ki etrafınızda değer verdiğiniz kişilerin öğütlerini dinlemekte fayda var ama sonuç size ait olsun.

Hepinize seçimlerinizde başarılar dilerim, unutmayın yaşam sizin elinizde.

 
Toplam blog
: 53
: 1670
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

  Merhaba ; Bakmayın böyle yazılar yazdığıma, bilgi okyonusunda bir balık etmem nazarımda. Paylaş..