Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Eyvah Türkler uyanıyor

Eyvah Türkler uyanıyor
 

Google' den alınmıştır.


Eyvah Türkler Uyanıyor!

Bugün 19 Mayıs, M.Kemal Atatürk’ün Nutuk’ta ifade ettiği, ’1919 yılı Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım’ dediği gün.

Tüm Milletimizin ‘Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu olsun.

Bugün, günün anlam ve ehemmiyetine uygun bir olay daha gerçekleşecek,

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı, Prof.Dr. Cevdet Erdöl ve 73 Milletvekilinin teklifi ile Mecliste kabul edilen, birinci bölümü 19 Mayıs 2008’de uygulamaya başlanacak "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" yürürlüğe giriyor.

Sağlıklı nesiller için tarihi gün olan 19 Mayıs Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramı gününe denk getirilmesi ayrı bir anlam ifade ediyor. Yapılan açıklamalarda; ‘çocukların ve gençlerin sağlıklı nesiller olarak yetiştirilebilmesi için tütünle mücadelenin şart olduğu’ ifade edilmiştir.

Sigara içme yasağı kapsamını genişleten "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Cumhurbaşkanlığınca onayladı. 5727 sayılı "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Kanuna göre kamu hizmet binalarının, koridorları dâhil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek[1]

Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklâm ve tanıtım yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek. Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler uyarılacak. Uyarıyı dinlemeyenlere 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Görsel yayın yoluyla film, dizi ve müzik kliplerinde tütün ürünlerinin reklâmı yapılması halinde; yerel yayın yapanlara 1000 YTL ile 5 bin YTL, bölgesel yayın yapanlara 5 bin YTL ile 10 bin YTL, ulusal yayın yapan kuruluşlara ise 50 bin YTL ile 100 bin YTL idari para cezası verilecek. [2]

Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklâm ve tanıtım yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek.

Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmalar, her ne suretle olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak sponsorluk yapamayacak.

Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların isimleri, amblemleri veya ürünlerinin marka ya da işaretleri veya bunları çağrıştıracak alametleri kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşınamayacak.

Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait araçlarda bu ürünlere ilişkin markaların tanınmasını sağlayacak bir uygulamaya gidilemeyecek.

Firmalar her ne amaçla olursa olsun tütün ürünlerini bayilere veya tüketicilere, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtamayacaklar.

Tütün ürünlerinin ismi, logo veya amblemleri kullanılarak bildirim yapılamayacak, basın yayın organlarına ilan verilemeyecek.

Televizyonda yayınlanan programlarda filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.

Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünleri satılamayacak.[3]

Azalması felç için de söz konusu di. Felç geçirme rölatif riski de birinci yılın sonunda 2.80'den 2.16' düzeyine azalmaktaydı. Sigara içilen zamanların dışında üretim ve verimlilik kaybı: Sigara içen kişilerin kanında karbon monoksit düzeyi yüksektir. Bu durum dikkat ve hafıza bakımından olumsuz etki yapar.

Nikotin bağımlısı olan kişide kan nikotin düzeyinin azalması dikkat ve algı üzerinde olumsuz etki yapar.

Sigara kullanımının yaşamsal önemi olan çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı bilinmektedir. Bu sağlık sorunları nedeni ile sağlık kaybı ve erken ölümler olmaktadır.

İşyerlerinde, alınması gereken tedbirler ve mücadele proğramında aşağıdaki maddeler uygalamaya sokulması istenmektedir.

1. İşyerinde konu ile ilgili çalışan bir komite kurulması

2. Bu komiteye çalışanların temsilcilerinin de dâhil edilmesi

3. Sigara yasağını duyuran yazılı bir doküman geliştirilmesi

4. Bütün çalışanlarla sürekli iletişim kurulması

5. Sigara içen kişilere bırakma konusunda her türlü desteğin sağlanabilmesi için altyapı çalışmalarının Tamamlanması, bu hizmetlerin sürekliliğinin sağlanması

6. Uygulamalara yönelik zaman çizelgesinin geliştirilmesi

7. İzleme çalışmalarının sürdürülmesi

.

Sigaranın birinci derecede karşı çıkılması gereken özelliği, insan sağlığını bozması ve tedavisi kimi zaman olanaklı olmayan süreğen hastalıklara neden olmasıdır. Karşı çıkılması gereken ikinci nokta ise, insanların sağlığını kendi paralarını harcatarak bozan emperyalist dünyanın sigara tekelleri ve onların doymak bilmeyen anormal kazanç hırslarıdır. Sigara pazarlarını daraltma ve kullanım yaygınlığını azaltma çabası önemli bir antiemperyalist mücadeledir. Sigara bu bağlamda emperyalistlerin geri kalmış ülkeler ve halklarını soyarak, emperyalist ülkelere kaynak transferi yapma aracıdır.[4]

Sigaranın insan sağlığı üzerine zararları anlatılmakla bitmez. Bunu tartışmayacağım. İnsan sağlığını riske ederek vergi toplayan, sigara endüstrisinde çalışan nüfusu bahane ederek sigara üretmenin haklılığını savlayan mantığa karşı savaşımın önemli bir basamağı olan sigara çerçeve anlaşması nihayet yürürlüğe girdi. Yasanın nasıl uygulanacağı, cezai yaptırımlarının nasıl sağlanacağı tartışmaları sürerken, medyada bu konuyla ilgili yazılar da boy göstermekte.

Bir gazetede, çok bildik bir köşe yazarı, “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’’un getirdiği kısıtlamaların, birçok konuda özgürlük kısıtlamalarına temel olacağını yazıyordu. Bir ülke aydının, sigara yasağı üzerine bu denli yoğun hayıflanması şaşırtıcıydı. Bu yasa iktidarların istediği bir yasa olmayıp, gelir kapısını kapamak istememektedir. Bu arada dünya sigara tekelleri de pazar yitirmenin huzursuzluğu içindeler. Ancak dünyada birçok ülkede benzer yasaların çıkması, insan sağlığını korumak, salt sigara içenleri vazgeçirmek kaygısı taşımaktan ziyade, sigara içmeyen sağlıklı bireylerin, sigara içenler tarafından zehirlenmesini önlemek amacını taşımaktadır.

Değerli yazarımız sigaranın yasaklanmasından hareketle, diğer özgürlüklerin gaspı gelecek öngörüsünü gerçekten inanarak mı söylüyor? Yoksa emperyalistlerin pazar kaybetmesine yürekleri dayanmadığı için mi böyle yazıyor?

Aynı köşe yazısının ikinci kısmında İnönü Savaşları’nın yıldönümü nedeniyle, İstiklal Savaşı’nda ulusumuzun ve yönetenlerin antiemperyalist mücadelesini öven bir aydının, özgürlükleri savunmak adına, sigara tekellerinin pazar yitirmesine engel olacak içerikli yazıyı yazması şaşılacak bir durum.[5]


Bedenimizi tehdit eden sigaranın zararları ve yol açtığı hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır.

Ağız kokusu yapar, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar.
Dudak, yanak ve gırtlak kanserine neden olur. Hatta sigarayı yakmadan dudağında taşıyan yada tütün çiğneyenlerde de ağız için kanserleri görülür.
Dilde, tat alma duyusunda bozulmalar olur.
Beyin hücrelerinin ölümüne yol açar. Öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunama görülür.
Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani katarakta sebep olur.
Cildin yapısının bozulmasına neden olur. Leke ve kırışıklık oluşur. Selülitlere sebep olur.
Burunda koku alma duyusu azalır.
Sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarına yol açar.
Damar sertliğini hızlandırır. Beyin ve kalpte damar tıkanıklığına neden olur. Kalp krizi ve tansiyon yükselmesi görülür.
Erkeklerde iktidarsızlığın başlıca sebeplerindendir. Ayrıca mesane kanserinin önemli nedenlerindendir.
Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur. Bronşlarda ve akciğerlerde birçok çeşit kanserin oluşmasına neden olur.
Gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep olur. Mide ve yemek borusu kanserine yol açar.
Gebelikte tüketilen sigara düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur.
Erken menopoz ve rahim kanserinin sebebidir.
Parmaklarda sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya yol açar.
Kemik erimesine neden olur.
Burger hastalığına sebep olur. Bu haslatık, el ve ayaklardan başlayarak tıkanıklığa yol açar ve uzuvların kesilmesi gerekir.
Vücutta yorgunluk, uykusuzluk hali, stres, gerilim, performansta düşme ve reflekslerde azalma görülür.
Pankreas kanseri riski artar.
Hastalık, yara ve ameliyat tedavileri uzun sürer.
Kullanılan ilaçları etkisizleştirebilir.
Bütçenize yük olur, çevre kirliliğine yol açar, yangınların en önemli sebeplerindendir.
Çocuklarınız kanseri önleyen genlerden yoksun hayata gelir.
Hamilelerde %10-15 eksik kiloda doğuma ve bebek zeka eksikliğiyle doğar.
Çevrenizdekileri de bu zararları verirsiniz. Çocuğunuzun sigaraya başlama oranı daha fazladır[6]

Sigara içen; her içimde karbon monoksit gazını soluyor, şimdi gelin bu gazın ansiklopedik bilgilerine bakalım:

Karbon monoksit, bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan molekülün adı. Molekül formülü: CO. Molekül Ağırlığı M: 28.01 g/mol.

Renksiz, kokusuz bir gazdır. Bazan görüldüğü gibi, sobalarda mavi bir alevle yanar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada konsantrasyonu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine O2'den daha kolay bağlanır. Yani bütün CO'lar bitmeden O2 bağlanamaz. Bu bakımdan oksihemoglobin meydana gelemez ve kanda karboksihemoglobin artar, dokulara oksijen taşınamaz ve hücre ölümü meydana gelir. CO, kanın hemoglobininin merkez atomu demire bağlanarak ölüme sebep olur. Zehirlenme tablosunda baş ağrısı, görme bozuklukları, uyku hali, zihni bulanıklık ve koma vardır. Yargı kabiliyeti bozulur ve sezgi kaybolur. Sonuçta kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Ayrıca nevrasteni, depresyon görülebilir. Belirgin iyileşme durumunu oksijensizliğe ikincil gelişen ansefalopati takip edebilir. Organik psikozlar aylarca sürebilir, fakat sonu nispeten iyi biter. Tedavisi mekanik bir solunum aracı ile %70 azot ve %30 oksijen verilmesi veya acil durumlarda ağızdan solunum yoluyla yapılır.

Endüstride jeneratör gazı, su gazı, kuvvet gazı ve hava gazı içinde kullanılır. Yakıt olarak da kullanılmaktadır.[7]

Pasif içicilik ya da çevredeki sigara dumanına maruz kalma, yanan sigaradan çıkan ya da dışarı üflenen dumanın teneffüs edilmesidir. Yakılan sigaradan, toksin ve karsinojenleri içeren zararlı kimyasal maddeler (kansere neden olan maddeler) havaya yayılır. Havadaki kimyasal maddeler, sigara içen kişinin dışarı üflediği dumanla karışır ve içen kişinin yakınındakiler için zehirli bir ortam oluşturur. AUS Çevre Koruma Dairesi (Environmental Protection Agency: EPA), sigara dumanına maruz kalmayı Grup A karsinojen olarak sınıflandırmıştır. Grup A, sadece insanlarda kansere neden olduğu kanıtlanmış maddeler için kullanılan bir sınıflandırmadır.

JAMA'da yer alan bir bildiride barlarda sigara içmeyi yasaklayan yeni California yasasının barmenlerin sağlığında gözlemlenebilen yararlar sağladığı belirtiliyor. Bu yasa, işi gereği yoğun sigara dumanına maruz kalanlara dumansız bir ortam sağladı. Araştırmacılar, yeni programın yürürlüğe girmesinden sadece 2 ay sonra, çalışmaya katılan barmenlerde solunum sistemiyle ilgili sorunlannın ve akciğer işlevinin düzeldiğini saptadılar. [8]

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ilk kez yayımladığı ve "Küresel Sigara Salgını" adını taşıyan raporda önlem alınmazsa sigara yüzünden ölenlerin sayısı 21'inci yüzyılda 1 milyara çıkabileceği bildirildi.

WHO'nun raporuna göre Türkiye, sigaranın en fazla içildiği 10 ülke arasında yer alıyor.

Sigara kullanımını bir salgın olarak nitelendiren örgüt, raporunda dünyadaki sigara kullanımını denetim altına alma çabalarıyla ilişkin kapsamlı bir analize de yer verdi.

"Suçun büyüğü hükümetlerin"

WHO, kayıp sayısının bu kadar yüksek olmasında sorumluluğun ağırlığını hükümetlere veriyor.

WHO'nun hükümetleri suçladığı ana başlıklar ise aşağıdaki gibi sıralanıyor:

- Sigara fiyatlarının düşük olması - Sigaranın yaygın bir biçimde pazarlanması - Sigaranın tehlikeleri konusunda bilinç eksikliği - Sigara kullanımına karşı tutarsız politikalar

Sigara kullanımındaki artıştan son yıllarda nasibini en çok gelişmekte olan ülkeler alıyor. Bunun nedeni ise tütün sektörünün bu ülkelerdeki genç ve yetişkinlere hedef alması olarak gösteriliyor.

Raporda hükümetleri acil hareket etmeye çağıran WHO, sigarayla mücadele için harcanan paranın, sigara tüketiminden elde edilen vergilerin ancak 500'de 1'ine denk geldiğinin de altını çiziyor.

Acil önlem paketi

WHO sadece sorunları göstermekle kalmayıp çözüm önerileri de sunuyor. Örgütün önlem paketinde alınması gereken tedbirler aşağıdaki gibi sıralanıyor:

- Sigara fiyatlarının ve alınan verginin arttırılması - Sigara reklâmlarının ve sigara kullanımın özendirilmesinin yasaklanması; - İnsanların sigara dumanından korunması - Sigaranın zararları konusunda bilinç oluşturulması - Sigarayı bırakmak isteyenlere yardım edilmesi - Sigara kullanımının yakından takip edilmesi

Türkiye ilk 10'da

Rapora göre dünyada sigara içenlerin neredeyse üçte ikisi 10 ülkede yaşıyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de var.

Türkiye'de yetişkin nüfusun yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Ülkemizde sigara içen 17 milyon kişi günde 40 milyon doları, yılda ise 15 milyar doları sigaraya harcamaktadır. Bu 17 milyon kişinin 4 milyonu yaşamından 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecektir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle ülkemize verdiği yıllık ekonomik zarar ise 2.72 milyar dolardır. Bu rakama işgücü kaybı, hastalıklar nedeniyle bireylerin ve ailelerinin çektiği acılar dâhil değildir. Bu ekonomik kayıplar yıllık geliri bizim 10 katımız olan gelişmiş ülkeleri bile kaygılandırmakta iken, bizim gibi borç yükü olan bir ülkeyi çok daha ciddi önlemler almaya yöneltmeli ve ulusal tütün kontrolü bir devlet politikası olarak benimsenmelidir.[9]


Sigara konusunda ilk 10'a giren diğer ülkelerse Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, ABD, Japonya, Brezilya, Bangladeş ve Almanya [10]


Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ilk kez yayımladığı ve "Küresel Sigara Salgını" adını taşıyan raporda önlem alınmazsa sigara yüzünden ölenlerin sayısı 21'inci yüzyılda 1 milyara çıkabileceği bildirildi.

WHO'nun raporuna göre Türkiye, sigaranın en fazla içildiği 10 ülke arasında yer alıyor.[11]

İngiltere`de faaliyet gösteren Kanser Vakfı `nın yaptığı araştırmaya göre, `yalnızca bir nefes çekerek sigarayı bir kez deneyen bir çocuğun sigara içme ihtimali`, hiç denemeyenlere oranla iki kat fazla. Araştırmacılar, sigara içmeyi deneyen ve daha sonra üç yıl sigaraya elini sürmeyen çocuklar için bile bu tehlikenin geçerli olduğunu bildirdi.

Araştırmaya iki bin öğrencinin katıldığı ve bilim adamlarının, sigaranın `uyuyan etkisine` bu çocuklarla yapılan bire bir görüşmelerden sonra karar verdiği kaydedildi. Bilim adamlarına göre, sigaradan çekilen ilk nefesten sonra tütünün `uyuyan etkisi` yıllarca kalıyor ve sigara içmeyi deneyen kişi bir gün mutlaka yeniden denemek istiyor.[12]

Sigarayı bırakmanın ilk adımları da şu şekilde sıralanmaktadır.

Sigarayı bırakmanın önünde iki engel vardır. Birincisi fiziksel ve diğeri psikolojik bağımlılıktır. Önce fiziksel bağımlılığınızı yenmek için mücadele edersiniz. Bu süreç yaklaşık olarak 15 gündür. Daha sonra en az 2, 5-3 ay sürecek olan psikolojik bağımlılık döneminiz devam eder. Ouit Smoke International firmasının üretimi olan R.I.S.E cihazı fiziksel bağımlılığınızı sonlandırır. Sigaraya tekrar başlamanızı önlemek ve psikolojik bağımlığınızı atlamanız için de IQS terapisti desteğini sizden esirgemez ve yüzlerce kişiye sigarayı bıraktırırken edindiği tecrübesini size yardım ederek kullanır. Toplam 6 aylık süreç içinde sigaradan tamamen kurtulmanız için gerekli her şey IQS programında yer almaktadır. Kolayca, huzurlu ve doğal bir şekilde sigaradan kurtulmanız için yapmanız gereken tek şey adım atmak ve danışanlarımızdan bilgi almanızdır. Sonrasında kurtulduğunuzu fark ettiğinizde siz de şaşıracaksınız.[13]

İnternet ortamında, sigaradan bahseden daha binlerce, onbinlerce yazı var, demek ki neticeye yazmakla varılmıyor, ancak aşağıdaki afişi ben de bu yazımla destekliyorum, afişde de belirtildiği gibi, ‘Sigara İçmek Bir Hastalıktır, buradaki mücadelede ki esas hedef, hastayı tedavi etmek olmakla birlikte, hiç şüphesiz hastalıkla mücadele olmalıdır, Gelin insanları bağımlılığa mahkûm eden ve ölüme götüren hastalıkla mücadeleyi, hep birlikte yapalım.

KAYNAKÇA

[1] http://yenisafak.com.tr/Saglik/default.aspx?t=22.01.2008&i=94292

[1] Aynı internet sitesi

[1] http://www.sigarayibirakmak.com/artik-sigara-her-yerde-yasak.html

[1] Doç. Dr.sadık ARDIÇ. S.B. Dış kapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Klinik Şefi

[1] Doç.Dr. Sadık ARDIÇ, aynı makale s.1

[1][1] http://tr.wikipedia.org/wiki/Karbonmonoksit

[1] http://www.turyay.com.tr/HS/jhs_vol280_no22.htm

http://www.sbm-bakirkoy.com/index-3.asp

[1] http://www.ttb.org.tr/index.php/haberler/basn-acklamalar/176-basinaciklamalari/215-sarasiz-b-dya-g

[1] http://www.istanbulfm.com.tr/haber/saglik/sigaraya-100-milyon-kurban.html

[1] http://www.bitlishaber.net/goster-95-Turkiye-Sigaranin-En-Fazla-Icildigi-10-Ulke-Arasinda.html

[1] http://www.tumgazeteler.com/?a=1517176

[1] http://www.iqsankara.com/

[1] http://yenisafak.com.tr/Saglik/default.aspx?t=22.01.2008&i=94292

[2] Aynı internet sitesi

[3] http://www.sigarayibirakmak.com/artik-sigara-her-yerde-yasak.html

[4] Doç.Dr.Sadık ARDIÇ. S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazit Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Klinik Şefi

[5] Doç.Dt.Sadık ARDIÇ, aynı makale s.1

[6] http://www.sbm-bakirkoy.com/index-3.asp

[7] http://tr.wikipedia.org/wiki/Karbonmonoksit

[8] http://www.turyay.com.tr/HS/jhs_vol280_no22.htm

[9] http://www.ttb.org.tr/index.php/haberler/basn-acklamalar/176-basinaciklamalari/215-sarasiz-b-dya-g

[10] http://www.istanbulfm.com.tr/haber/saglik/sigaraya-100-milyon-kurban.html

[11] http://www.bitlishaber.net/goster-95-Turkiye-Sigaranin-En-Fazla-Icildigi-10-Ulke-Arasinda.html

[12] http://www.tumgazeteler.com/?a=1517176

[13] http://www.iqsankara.com/

 
Toplam blog
: 135
: 1323
Kayıt tarihi
: 29.09.07
 
 

Ali Emir KARAALİ, Rize Doğumlu, 1978 Rize Lisesi Mezunu, (1988)T.C. Anodolu Üniversitesi   'İşlet..