Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '10

 
Kategori
TV Programları
 

Ezel Dizisi Niçin Hız Kesti ?

Ezel Dizisi Niçin Hız Kesti ?
 

Ezel Dizisi Niçin Temposunu Azalttı ve Reklama Boğuldu

Geçen yıldan bu yana ilgiyle ve severek izlediğimiz ve dizi sektöründe pek çok ilke imza atan Ezel dizisi son 3-4 haftadır temposunu iyice düşürdü. İzlenme oranlarının yüksek olması ve dizinin tutkunları tarafında her halükarda izleneceğini düşüncesiyle dizi hız kesti. Artık dizide daha az konu, daha az tempo ama daha fazla reklam var. Ezel ile yenice yarışmaya başlayan Behzat Ç. Dizisi ise her geçen gün temposunu ve izlenme oranlarını artırıyor. Bir Ezel sever olarak ilk defa bir diziden pek çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Hiç kaçırmadan izlediğim tek dizi olan Ezel’de temponun düşürülmesi ve her 10 dakikada bir reklama gidilmesi son derece üzücü. Ülkemizde pek çok ilke imza atmış Ezel dizisinin reklama boğularak dizi zevkinin kaçırılması ve reklam arasında Behzat Ç.’ye geçilmesi Ezel izleme tadını kaçırıyor. Çünkü diğer dizide oldukça farklı iyi ve polislerin hayatına biraz daha gerçekçi yaklaşarak ilgi odağı haline geliyor. Diziler ve konuları ne kadar gerçek hayata yakınsa, ülkemizde olduğu gibi dizileri ve filmleri sadece eğlenme amaçlı izlemeyip dizileri gerçek hayatlarına uyarlamaya alışmış bizim gibi toplumlarda o dizinin başarısı ve izlenme oranı hızla artıyor.

İşte Ezel’in benim hayatımda yarattığı değişiklikler;

-Çok iyi bir kurgu ile yapılan bir dizi

-Geri dönüşler ve önden gündemi değiştirip sonra düzeltme ve başarılı olma tarzındaki geri dönüşler çok iyi.

-Senaristler çok okuyup okuduklarını diziye aktarıyorlar

-Dizide; hayatta yaşanan tecrübelerle okuma ve öğrenme sonucunda elde edilen bilgilerin birleştirilmesinden oluşan yapının insanı nasıl geliştirdiğinden bahsediliyor.

-Dizideki karakterleri çevremizdeki karakterlerle örtüştürmek zor değil. Ülkemizde Ramiz Dayı ve Kenan Birkan gibi insanlardan çok var ama Ezel gibi adamlardan pek yok. Ali, Cengiz ve Eyşan tipi insanlardan oluşan toplumuzun bulunduğu durum ortada.

-Ezel dizisinden Kıvanç Tatlıtuğ ayrılmasaydı, genç kızlar sayesinde dizi izlenme rekorları kırabilirdi. Kenan İmirzalıoğlu ile Kıvanç Tatlıtuğ mutlaka bir dizide ya da filmde oynamalı. Her ikisi de psikopat tipine uygun ama Kıvanç daha uygun.
Genel anlamda ülkemizde dizi ve sinema sektöründe yarattığı farkları anlatan haber ekte.

Ezel hayatımıza neler kattı?
Yayınlandığı gün olan Pazartesi Ezel günü ilan edilirken Salı "Ezeltesi" diye anılmaya başlandı.

Kurgu ve senaryo alanında son yılların en farklı işi oldu.

Türk izleyicisinin farklı işleri de izleyeceğini gösterdi.

Türk dizisiyle işim olmaz diyenlere bile Türk dizisi izletti, hatta fanatiği yaptı.

Tuncel Kurtiz'in canlandırdığı Ramiz Dayı'nın hitapları "yeğen" ve "kardeş" dillere dolandı.

Ramiz Dayı'nın başta "Shakespeare", "Oscar Wilde", "Ömer Hayyam" gibi birçok yazarın özlü sözlerinden alıntı yapması, Hasan Sabbah'ın hikayesini anlatması, dizi izleyicisine, Dünya edebiyatının önde gelen isimlerini tanıttı.

Türk halkı bir akşam popüler bir dizide ünlü yazar Oscar Wilde'ı tanıdı. "Oysa herkes öldürür sevdiğini" diye başlayan Oscar Wilde'ın "Reading Hapishanesi Baladı" isimli şiiri günlerce dillerde dolaştı.

Dizide görünen Dostoyevski'nin Kumarbaz ve Henri Charriere'nin Kelebek adlı kitapları en çok satanlar listesine girdi.

Ramiz Dayı'nın dinlediği "Bir İhtimal Daha Var O da Ölmek mi Dersin" ve "Kara Sevda" adlı şarkılar yıllar sonra radyoların liste başı oldu, herkes birbirine bu şarkıları istek yaptı.

Barış Falay'ın canlandırdığı "Kerpeten Ali" karakteri "en sevilen kötü adam" oldu.

Ezel İsmail Cem Televizyon Ödülleri'nden 9, Altın Kelebek'ten ise 2 ödül aldı.

İki Altın Portakal, Gümüş Ayı ve Stockholm Altın Böcek ödüllü dünyaca ünlü sanatçı Tuncel Kurtiz "Dayı" oldu, 40 yıl sonra popülerliği yakaladı ve sokakta yürüyemez hale geldi.

Flashbacklerle dizi izlenmez tabusu yıkıldı.

Forum sitelerinde en çok entry girilen dizi oldu.

Türkiye'deki yabancılar da Ezel fanatiği olunca Ay Yapım bir ilke imza atarak diziyi İngilizce alt yazı ile internette yayınlandı.

Kenan İmirzalıoğlu'nun kullandığı arabalar gözlük ve saatleri moda oldu.

Türk televizyonlarının gelmiş geçmiş unutulmaz dizileri arasına adını büyük harfler ile yazdırmayı başaran dizi "Ezel" 21 Haziran Pazartesi günü sezon finali ile ekrana gelecek.

Kaynak : htt://www.sabah.com.tr

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..