Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '21

 
Kategori
Psikoloji
 

EZGİ MOLA'NIN HÜRRİYETİ

ÖNSÖZ

Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 125 ile 131 maddeleri arasında  "Şerefe Karşı Suçlar" başlığı altında düzenlenmiştir. Şerefli şerefsiz herkesin  şerefli kabul edilmesi nedeniyle bir kişiye; "Şerefsiz", "Haysiyetsiz", "Geri Zekalı", "Aptal", "Hayvan" denilmesi; sorgusuz sualsiz o kişiye hakaret sayılıyor. Hırsızlık suçundan sabıkalı birine "Sen hırsızsın", topal'a "Topal", kör'e "Kör" demek de hakaret...

Hırsızlıktan sabıkalı biri artık hırsızlık yapmıyor olabilir. Ona "Sen hırsızsın" demek,  şimdi de hırsızlık yaptığı anlamına gelir ve ispatı gerekir. "Sen hırsızdın" demek, önceden yapılmış ve yargı kararıyla kesinleşmiş bir gerçeğin ifade özgürlüğüdür. Küçümseyip hor görmeden kör'e kör, topal'a topal demek bir gerçeğin ifadesidir, niçin hakaret 0lsun?

HAKARET PSİKOLOJİSİ

İnsan bir başkasına niçin hakaret eder? Hakaret edeceği kişinin onu değersizleştireceğini hissederek, duygu  patlamasıyla üste çıkmak için küçümseyerek hakaret eder. Olgun insan soğukkanlıdır. Hakaret edeni soğukkanlılıkla dinler. Yersiz ve gereksiz iddialar için "Bütün bunlar iftira. İspatlarsan özür dileyceğim. İspatlayamazsan sen özür dileyeceksin" der.

Hukukun temel ilkelerinden biri; "Müddei -iddia eden- iddiasını ispatla mükelleftir" kuralıdır. Hakaret eden,  hakaret etmekte haklı olduğunu ispatlamalıdır, ispatlıyamıyorsa cezalandırılmalıdır. 

DÜŞÜNCEYİ AÇIKLAMA HÜRRİYETİ

Anayasamızın 28. Maddesi; "Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla  tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hürriyetine sahiptir (...)" hükmünü taşır.

Ezgi Mola'nın alçaklığı özneleştirmede düşünce ve kanaatlerini açıklama özgürlüğü yok mu? Alçaklık mahkeme kararıyla kesinleşmemişken;  apar topar 2 sene 4 ay hapsedilmesi için dava açmak, suçu ve suçluyu korumak değil mi? Alçağın alçak olmadığı mahkeme kararıyla kesinleşirse, Ezgi Mola hakaret etmiş olur ve cezası neyse çeker.

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..