Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '06

 
Kategori
Müzik
 

Ezgilerin ardındaki felsefe: kitaro

Bir akşam vakti açık olan bilgisayardan birbiri ardına geçen tabloların slayt gösterileriyle beraber; arka planda CD'den çok hoş bir parça çalıyordu. Hani ilk görüşte aşk denir ya; onun gibi parçanın daha ilk çalınışı, beni derinden etkilemeye yetmişti. İşte; Kitaro ile beraberliğim böyle başladı.

Derken, günler diğer günleri kovaladı. Parça beni öylesine etkilemişti ki; günde neredeyse 5-6 defa o parçayı dinliyordum. Parçayı günde birkaç kez duyanlar, her halde dinleyeni deli zannedebilirlerdi. Çünkü dinlemekten bir türlü kendimi alamıyordum.

Dinlediğim parçanın adı; Matsuri idi. Adından da anlaşılacağı gibi bir Japon ezgisiydi. Japon müzisyen Kitaro'nun, 1990 yılında çıkardığı Kojiki adlı albümünden bir parçaydı. En az Matsuri kadar güzel parçalarla dolu olduğuna inandığım bir albümü, ve bu güzel albümü yapacak kadar gönül zenginliğine sahip bir sanatçıyı bugüne kadar hiç fark edememiş olmak; doğrusu beni bir hayli üzmüştü. En son albümünü çıkarmasının üzerinden 6 sene gibi çok uzun bir süre geçmiş.

Tek bir parçayla şarkıcıların star olabildiği bir dönemde Kitaro, belki de daha fazlasını hak ediyordu. Dinlediğim bir tek parçası bile, sanatçının bütün parçalarına bedeldi.

4 Şubat 1953'te Japonya'da dünyaya gelen, asıl adı Masonori Takahashi olan Kitaro'nun müziklerinde, bu müziğin tanınmış diğer iki ismi Vangelis ve Yanni'nin müziklerinden farklı olarak, Batı formatlı ezgilerden ziyade, parçası olduğu Uzakdoğu kültürünün izleri görülür.

İnsanları düşünmeye ve hissetmeye sevk eden bir müzik akımının temsilcilerindendir Kitaro. Bu yüzden de, ezgilerini hep yalnız başına kaldığı zamanlarda ve doğayla iç içe yapmıştır. Ezgilerinde ana tema; insanların aksine doğa olmuştur. Nota bilgisi olmadığı için, kendi tarzını yaratmıştır; notalar yerine resimler çizer. İpek Yolu belgeseli ve bunun gibi bir çok filmin ve belgeselin müziklerinin altında, yine Kitaro'nun imzası vardır.

İnsan ruhunu okşayan bir yüzü vardır; Kitaro'nun ezgilerinin. Ruhunuzu hiç zorlamadan ve hırpalamadan.

Son bir not daha: Kitaro; Japonca'da "Mutlu Adam" anlamına gelir; aynı zamanda sanatçının çocukluk yıllarındaki bir çizgi film kahramanının adıdır.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..