Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '11

 
Kategori
Yazılım
 

F-16 (Fighting Falcon/Savaşan Şahin) şifreleri

F-16 (Fighting Falcon/Savaşan Şahin) şifreleri
 

Ancak pilotlar ona Savaşan Şahin yerine “Viper” demeyi tercih ediyorlar. Yani “engerek yılanı/zehirli yılan”.

Geçtiğimiz günlerde F-16’lar şifreleriyle gündeme geldi. Tanesinin 5,2 milyon dolara ABD tarafından modernizasyonu karşılığında; F-16 Savaşan Şahin uçaklarının “şifreleri/kaynak kodları” nın Türkiye’ye verileceği haberi duyuldu.

Peki ne işe yarayacak bu şifreler?

-Şifrelerle bilgisayar sistemine tam hakimiyet sayesinde Türk malı parçalar ve silahları bu uçaklarda kullanabilecek.

-Başka ülkelerin F-16’larını modernize ederek para kazanabileceğiz!(Ancak bu bir varsayım, hatta varsayımdan öte bir beklenti. Hangi ülke bize ne zaman, neden, kaç uçağı teslim edecek? Bunu da zaman gösterecek)  

 -Şifrelerin uçağın komutasına etkisinin olmadığı ifade ediliyor. Ancak bu ifade pek inandırıcı değil. Günümüzde üst sınıf otomobillerin bile uydudan komuta kontrol edilebildiğini düşünürsek, uçaklarda da bunun imkansız olduğu söylenemez!  

Envanterde bulunan F-16’lar için toplam modernizasyon maliyeti yaklaşık 1,2 milyar dolar civarında.

Ayrıca ABD’den tanesi 60 milyon dolara yeni sipariş edilen 30 adet F-16 C uçağı ile birlikte 2,9 milyar dolarlık bir anlaşma söz konusu.

İyi para…

Bu bedele kaynak kodlar verilir yani…

Bir Atasözümüz var, burada tam yerine oturur; “kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez”

Kazın bir kısmı “milyar dolarlar”.

 Ya gerisi?

Gerisi var mı, varsa nelerdir, başka istekler ve yaptırımlar söz konusu mu, varsa nelerden oluşuyor bilemiyoruz ama, durup dururken kimse elindeki altın yumurtlayan tavuğunu başkasına vermez…

Diğer taraftan projesi hala devam eden F-35 MTU uçaklarının da  yakın bir gelecekte envantere girmesi söz konusu. 100 adet siparişimiz var. Başlangıç fiyatıyla tanesi 70 milyon dolardı. Sözde envantere 2015 yılında girecek. Üretim çalışmaları her ne kadar devam ediyor olsa da, projenin geleceği ve hayata geçirilmesi şüpheli; krizler malum…F-35’lerin kaynak kodlarının ise verilmesi şimdilik söz konusu değil, ancak imkansız da değil. Diretilse muhtemelen alınabilir!

Şifre konusu açılmışken F-35’lerden burada özellikle bahsediyoruz. F-16’ların şunun şurasında kalan ömürleri belli. Hatta bir F-16’mız 2009 yılında müzeye kaldırılmış bile!

 F-16’lar yaklaşık 35 yıllık bir üretim geçmişine sahip. İlk envantere girişleri 1978. F-35’lerin ise henüz 2015’de envantere girmesi bekleniyor. Yani üretilirse belki de gelecek 50 yılın savaş uçağı olacak. İşte kaynak kodları asıl bu uçaklar için lazım. Alabiliyorsak bunları alalım. F-16’ların kaynak kodlarını alıyoruz diye boşuna sevinmeyelim. Üstelik şifrelerin hangi versiyon F-16'ları kapsadığını da henüz bilemiyoruz...

F-16’lar bir süre sonra envanterden kalkarsa ne olacak?

Şifreler kısa vadeli  elde edilmiş boşuna bir kazanım olacak!

F-35 şifreleri, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı tarafından ilk defa, 2011 Mayıs ayında  düzenlenen IDEF 2011 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda gündeme getirildi. Geç dile getirilmiş olsa da, üst düzeyde bu konunun farkında olunması olumlu bir gelişme. Ama sonuç üzerinde bir etkisi olmaz ise, farkında olmak yetersiz kalır.  Ben bu konunun önemini; 2009 yılında yazımını tamamladığım ve 2011 Ağustos ayında basımı gerçekleşen kitabımda vurguladım.(Ali Rıza İZGİ, Hangi Ortaklık, IQ Kültür Sanat ve Yayıncılık). Kitapta ayrıca Savunma Sanayi konusunda ayrıntılı çalışmalarıma da ulaşabilirsiniz.

Kendi uçağımızı ve silahlarımızı yapamadığımız sürece, yukarıdaki örnekte olduğu gibi, milyar dolarları hep savurmaktan öteye gidemeyiz. Bu konularda “konuşmaktan” da öteye, somut adımların atılmasının zamanı çoktaaaan gelmiş te geçiyor bile…

Sağlıklı ve mutlu kalın.

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..