Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '08

 
Kategori
Kitap
 

F klavye mi yoksa Q klavye mi öğrenmeliyim?

F klavye mi yoksa Q klavye mi öğrenmeliyim?
 

F Klavye mi Yoksa Q Klavye mi Öğrenmeliyim? Hem F klavye hem de Q klavye öğensem nasıl olur?


Daktilo ve Bilgisayar Klavyesi

Bilgisayarın yaygınlaşması ile birlikte, daktilonun günümüzde kullanımı son derece azalmıştır.

Daktilo tuşlarının bilgisayar klavyesine göre çok sert ve gömmeli oluşu, yazarken darbeli bir vuruş gerektirmekteydi. Ayrıca tuşların sertliği, yazım sırasında istem dışı yapılan parmak kayması ve yanlış tuşa basma hatalarını

Bilgisayar klavye tuşlarının çok hassas ve yumuşak olması ise, yazı yazarken parmakların tuşlar üzerinde dans eder gibi dolaşmasını zorunlu hale getirmiştir. Ama bu hassasiyet, kullanıcının yorulmadan hız sınırlarını zorlaması, bilgisayar dünyasında rahatça dolaşması ve bilgiye daha çabuk ulaşması gibi avantajları da beraberinde getirmiştir.

Onparmak metodunun kendine has yöntem ve teknikleri, onu diğer yazı yazma yöntemlerinden farklı ve üstün kılmaktadır.

Hangi Klavyeden 10 Parmak Öğrenmeliyim?

Bu, sıkça sorulan bir sorudur. Bu soruya cevap vermeden önce; klavye ve çalışma sistemleri üzerinde genel bir bilgi verelim.

Klavyelerdeki tuşların yerleşim düzeni, harflerin kullanım sık­lık­larına göre değişmektedir. Dünyada, dillerin genel yapısına en uygun şekilde, hız ve ergonomiklik düşünülerek dizayn edilmiş birçok klavye tipi mevcuttur. Türkiye'de de yaygın olarak Q ve F klavyeler kullanılmaktadır.

Kitabımızda F ve Q klavye onparmak metodunun ikisine de yer verilmiştir. Ancak biz, Türkçe’nin yapısına en uygun olan F klavyeyi öğrenmenizi ısrarla tavsiye ediyoruz.

Çünkü F klavyenin yazma hızı ve kullanım kolaylığı, Q klavyeye göre % 20-40 daha fazladır. Bu durum, harflerin klavye üzerindeki yerleşim yerlerinden kaynaklanmaktadır. Örneğin, F klavyede sağ işaret parmağı ile k harfi yazılırken; Q klavyede j harfi yazılmaktadır. J harfinin kullanım sıklığı ise hepinizce malûmdur.

“Ama efendim, dünyada Q klavye daha yaygın değil mi?” veya “Kullandığımız bilgisayarların neredeyse tamamının klavyesi Q, bu durumda ne yapabiliriz?” diye düşünebilirsiniz.

Dünyada en yaygın olarak kullanılan klavyenin Q klavye olduğu doğrudur. Ama bu durum, Q klavyenin F klavyeye olan üstünlüğü gibi anlaşılmamalıdır.

Üretici firmaların, Türk insanının F klavye tercihini dikkate almadan sürekli Q klavye üretmeleri, Q klavyenin Türkiye’de de aşırı şekilde yaygınlaşmasına neden olmuştur.

Türkiye’deki bilgisayar kullanıcılarının çok büyük bir bölümü, bilgisayarla birlikte kendisine sunulan klavyeyi kullanmaya başlamakta; onparmak yöntemi ile yazı yazmadığı için ise Q klavyenin olumsuz yönlerini hissedememektedir.

“Şu anda Q klavye kullanıyorum. F klavye onparmak öğrenmek için yeni bir klavye mi satın almalıyım?”

Hayır! Çünkü, onparmak öğrenim sürecinde de, öğrendikten sonra da yazarken klavyeye bakma ihtiyacı hissedilmediği için, elinizin altındaki klavyenin F veya Q klavye olmasının bir önemi yoktur.

Klavyelerin çalışma sistemine gelince;

Örneğin, bir F klavyede a tuşuna bastığınızda, a harfi yazmasını sağlayan, tuşun üzerindeki yazılı olan harf değil; bilgisayara geçerli olarak atanmış olan klavye düzenidir.

Eğer bilgisayarınıza Q klavye geçerli olarak atanmış ise F klavye üzerinde a harfine bastığınızda, ekrana f harfi yazacaktır.

Derslere başlarken, istediğiniz klavye düzenini bilgisayara atarsınız ve rahatlıkla yazlarınızı yazabilirsiniz. (Klavye düzeninin değiştirilmesi, Örnek Ders Çalışma Şekli konusunda verilmiştir).

Buraya kadar anlatılanlardan, Q klavyenin işe yaramaz olduğu anlamı çıkarılmamalıdır. Onparmak metodu ile kullanıldığı sürece elbette Q klavye de çok yararlıdır. Bizim F ve Q klavye arasındaki de­ğerlendirmemiz, onparmak kullanımı içindir. Onparmak yazmadıktan sonra klavyenin F veya Q olmasının önemi yoktur.

Bu değerlendirmeyi şu şekilde örnekleyebiliriz:

El ile yazı yazan; yaya gider.

İki-üç parmak ile yazan; bisiklet ile gider.

Onparmak ile yazan ise taksi ile gider. Ama F klavyenin taksisi, Q klavyeye göre daha kaliteli ve konforludur.


Peki Hem Q Klavye Hem de F Klavye Öğrensem Nasıl Olur?

Doğrusu bu size artı bir yarar sağlamayacağı gibi, daha önce bildiğiniz onparmak klavye kullanım verimini de büyük ölçüde düşürecektir. Çünkü bu durumda, önceki öğrenilenlerin sonraki öğrenileni olumsuz yönde etkilemesi; yani negatif transfer söz konusu olabilecektir.

O halde, F veya Q klavyeden hangisini öğreneceğinize baştan karar veriniz ve yalnızca o konu ile ilgili dersleri çalışınız.

Ali ÜNLÜ

Geniş bilgi için: http://www.yelkenyayinevi.com

 
Toplam blog
: 20
: 11818
Kayıt tarihi
: 25.07.08
 
 

Ali ÜNLÜ   1976 yılı Konya doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. Ardından A..