Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '11

 
Kategori
İnternet
 

Facebook 'un gerçek kullanım amacı .

Facebook 'un gerçek kullanım amacı .
 

tikkaat !...


Dünyayı saran çılgınlık...Müthiş bir iletişim aracı...Çağın mucizesi... 

Devrim yaratan, ülkelerin siyasi rejimlerini bile devirebilecek örgütlü dayanışmanın temsilcisi bir site... 

Hiçbir ücret ödemeden anında resimli, belgeli, müzikli iletişim kurabilen sihirli kutu !.. 

Evleri yıkan...Yuvaları yıkan...Veya yuva yapan kutucuk !.. 

Başlangıçta, sadece okul içi eğitim ve iletişim amacıyla kurulan bu Facebook, bugün nasıl devleşti... 


Facebook'un gerçek kullanım amacı ne?

Facebook üzerine yapılan bir araştırma, sosyal paylaşım sitesinin kullanım amacını ortaya koyuyor.

Facebook'u neden kullanıyoruz ?..

Facebook: Dev bir gözetleme merkezi mi ?..

Gerek dünyada, gerekse de Türkiye'de büyük patlama yapan ve hemen hemen tüm internet kullanıcılarının bir şekilde yer aldığı, yer almayanların da yakında yer alacağı tahmin edilen Facebook son zamanlarda hız kesmiş olsa da yine de "en büyük sosyal ağ" etiketini taşımaya devam ediyor. 

Facebook, üyelerinin arkadaşlarıyla iletişim kurması ve bilgi alış verişi amaçlı kurulan sosyal ağ web sitesidir.. 

4 şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi , öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook, Harvard öğrencileri için kurulan bir site idi. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine kapsayan facebook, iki ay içerisindeki İVY ligi okullarının tamamını kapsadı. 

Siteye 2-3 tane bilgi vererek üye olabiliyorsunuz. Genel mantık bilgilerinizi yani en azından isminiz doğru vermeniz yönünde. Çünkü arkadaşlarınız sizi isminize göre aratacaklar. MSN’deki o gizlilik ortamı burada çok fazla yok. 

Hoş amacınız yeni arkadaşlar bulmaksa bilemem. Üye olup e-mail adresinize gelen linki tıkladıktan sonra sistemi kullanmaya başlıyorsunuz. Temel işiniz arkadaşlarınız bulup onları arkadaş listenize eklemek. 

Sonra kendinize uygun gruplar varsa onlara da üye olabilirsiniz. Gruplar toplu tartışma yerlerinden çok bir özellik olarak kullanılıyor mesela şöyle gruplar var “MÜZİKSİZ YAPAMAM”, “DOĞA SEVERLER” gibi. 

Bunlara üye olarak diğer arkadaşlarınıza kendiniz hakkında bilgi verebiliyorsunuz. Tabi okulunuzun veya tuttuğunuz takımın da grupları olabilir. Onlara da girerek toplu işler yapabilirsiniz. Ayrıca sitede event yani organizasyon işleri de oldukça gelişmiş. Bir organizasyon yaratıp insanları davet edebilir, davet edildiğiniz bir organizasyona katılıp katılamayacağınızı söyleyebilir, organizasyon hakkında tartışabilir resimler paylaşabilirsiniz.

İnternet kullanıcıları arasında gerçekleştirilen bir araştırma, Facebook özelinde sosyal ağların kullanım nedeninin oldukça ilginç bir temele dayandığını ortaya koyuyor. 

Araştırma sonuçlarına göre kullanıcıların yüzde 70 gibi büyük bir çoğunluğu Facebook'u "diğer insanların hayatını incelemek için" kullanıyor. Eski arkadaşlarının nerelere geldiğini, eski sevgililerinin hayatlarının nasıl değiştiğini Facebook sayfalarının, profillerinin üzerinden fotoğraf ve videolarla tarayan ve arkadaşlarının arkadaşlarının resimler konusunda yaptıkları yorumları okuyup onların hayatlarını izlemeyi hedefleyen kullanıcıların sayıca ezici üstünlüğü, sosyal ağların hangi amaca hizmet ettiği sorusunun ortaya atılmasına neden oldu. 

"Biri bizi gözetliyor" gibi programların rating popülerliği sosyal ağlara da taşınmış gibi görünüyor.

Araştırmada sosyal ağların kullanıcıları birleştirme, organizasyon düzenleme ve tekrar bir araya gelme konusunda da kullanıldığı belirtiliyor, sosyal ağların sunduğu ek uygulamaların (örneğin Facebook uygulamaları) kullanım oranının ise hızlı bir şekilde düştüğü, uygulamaları kuran ancak son bir ayda bir kere bile kullanmayan kullanıcıların yüzdesinin yaklaşık 65 olduğu ortaya konuyor. 

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..