Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '11

 
Kategori
İnternet
 

Facebook hakkında soru cevaplar

Facebook her sene olduğu gibi iyisiyle kötüsüyle yepyeni radikal değişikliklerle çıktı karşımıza. Her değişiklikte yaşandığı gibi olumlu olumsuz pek çok yorum aldı. Gelelim en sık sorulan ve karmaşık görünen temel değişiklikler ile ilgili açıklamalara:

 
Soru 1: Neden bende yeni Facebook çıkmıyor?
 
Cevap: Facebook, yeni sürümlerini kademe kademe devreye alıyor. Tüm değişiklikler 800 milyon kullanıcıda birden aynı anda olamıyor. İlk değişiklikler A.B.D.'deki kullanıcılar tarafından deneyimleniyor, ki orada bile hangi bölgede olduğunuza bağlı olarak öncelikli oluşunuz da değişiyor. Aslında bu değişiklikler Facebook'ta kullandığınız dil tarafından tespit ediliyor olabilir. Türkçe kullanıyorsanız, English US dil seçimini yaptığınızda son güncellemeler ile yepyeni kullanıcı deneyimine erişebilirsiniz. Oturumu kapatıp tekrar açma gibi güncellemeye yönelik hareketler de sizi yeni sürümlere dahil etmekte yeterli olabilir.Yeni açıklanan "zaman çizelgesi" de henüz beklenmiyor.
 
Soru 2: Facebook neden devamlı bir şeyleri değiştiriyor? Durup durduğu yerde/halde kalıverse ya...
 
Cevap: Olmaaaz, Facebook inovatif bir şirket. Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir deyip yeniliklerle dinamizmi yakalayacağına ve kullanıcılarını güncel tutarak sıkmayacağına inanıyor. Bazen değişiklikler kullanıcı istekleri doğrultusunda da masaya yatırılıp değerlendirmeye alınıyor ve uygulanıyor.
 
Soru 3: Ana sayfanın sağ tarafında, Twitter-vari arkadaşların anlık paylaşım ve aktivitelerinin akan listesinin bulunması nedir?
 
Cevap: Facebook'ta "ticker" adı verilen bu uygulama, ne hikmetse kulağa çok Twitter'a benzer geliyor, Facebook arkadaşlarının yaptıklarını anında gösteriyor. Yani ticker, hiçbir şeyi kaçırmanıza fırsat vermiyor. Mesela dinlenen şarkılar, okudukları haberler hatta çok yakında gelecek olan Netflix'te TV ve film izleme notlarını da görmenizi sağlayacak.
 
Soru 4: Facebook, yaptığı değişiklikler ile kullanıcılarını kızdırdığını düşünüyor mu?
 
Cevap: Değişikliklerden şikayet eden bir grup çok küçük bir topluluk. Sosyal medyayı devamlı şikayet ve isyan kavramları üzerinden kullananlara rağmen Facebook her geçen gün kullanıcı sayısını katlamaya devam ediyor. Şirketin, geçtiğimiz günlerde aynı anda 500 milyon kullanıcısının birden oturum açtığının altı çizilerek çok büyük bir yol kat edildiği belirtildi.
 
Soru 5: "Eski Facebook"a nasıl dönerim?
 
Cevap: Zaman makinası olmadan bunu yapmanız imkansıza yakın. "Daha İyi Facebook" gibi eklentiler sayesinde belki sayfanızı daha kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
 
Soru 6: "Başlıca Haberler" kısmında çıkacak konular neye göre belirleniyor?
 
Cevap: Aslında bu daha önceden de var olan bir özellikti ama her oturum açtığınızda karşılaştığınız, sizin hoşlanma ihtimalinize göre çıkartılan paylaşımları ayrıştırma gibi bir özelliği içermiyordu. En çok iletişim içinde olduğunuz arkadaşlarınızın, takip ettiğiniz sayfaların ya da arkadaşlarınızın en çok yorum ya da beğeni alan fotoğraflarının orada çıktığını göreceksiniz. Yani birazcık sizin neyle ilgilendiğiniz ya da ilgilenebileceğiniz ile ilgili filtreleme yapılarak belirleniyor.
 
Soru 7: Bu Facebook'a daha çok reklam geliri getirmek için yapılmıyor mu?
 
Cevap: Bu tabii ki en önemli sonuçlardan biri olacak. Facebook şu anda bunun açık açık altını çizmiyor tabii ki çünkü bu amaçla çalışılmış bir şey değil (yersen!). Tam tersi, yani biz yapalım, gelen gelir zaten mantığı hüküm sürüyor burada biraz.
 
Şirket bu yıl 3,8 milyar dolar olması beklenen global reklam gelirini önümüzdeki yıl 5,8 milyar dolara getirmek istiyor.
 
Toplam blog
: 69
: 9106
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Yaklaşık 10 sene Milliyet gazetesi ve yayın grubunda çalıştıktan sonra basın ve sosyal medya danış..