Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Ronnie Chester Lynwood

http://blog.milliyet.com.tr/rcl

19 Aralık '09

 
Kategori
İnternet
 

Facebook'u daha gizli hale getirin!

Facebook'u daha gizli hale getirin!
 

Ünlü site, Facebook Google'ın yeni gerçek zamanlı arama hizmetine ayak uydurmak için güvenlik ayarlarında değişiklikler yaptı. Artık kişisel bilgileriniz daha şeffaf. Ama merak etmeyin sizi gizlemek için bir iki yöntemimiz var.

Birkaç gün önce milyonlarca Facebook kullanıcısı hesaplarını açtığı zaman yeni bir uyarıyla karşılaştılar. Bu uyarı penceresinde site tarafından yeniden düzenlenmiş gizlilik ayarları bulunuyordu. Ancak sayfayı bu şekilde kabul ederseniz, sistem sizi çok daha şeffaf bir hale getiriyor. Ünlü sosyal ağ sitesinin bunu yapmasındaki en büyük neden, Google'ın yeni başlattığı gerçek zamanlı arama özelliğinde daha fazla yer almak istemesi. Yeni sistemle birlikte, gizlilik ayarlarınızı yeniden teker teker yapmak zorundasınız. Sanal dünyada tekrar gizli kalmak için bir kaç ip ucumuz var.


Buradaki her seçeneği eski ayarlar olarak işaretlerseniz biraz daha gizli olacaksınız

Öncellikle karşınıza çıkan ayar ekranındaki birçok şeyi eski ayarlar sekmesine getirin. Bu basit yöntem sizi biraz daha koruyacaktır. Adınızı aratan herkesin, fotoğraflarınızı ve bazı kişisel bilgilerinizi görmesini bu yöntemle engelleyebilirisiniz. Eğer Facebook'a hiç güveniniz yoksa, bu sayfayı es geçip ayarları kendiniz de yapabilirsiniz.

Ayarları tek tek yapmak için
Facebook kendi ayarlarınızı değiştirmeniz konusunda bile size pek güvenmiyor. Ekranın üst kısmında bulunan mavi panelden ayarlar mesüne girin ve oradan da gizlilik sekmesini tıklayın. Burada ufak bir sürprizle karşılaşacaksınız çünkü sistem sizin bu ayarları değiştirmenizi kilitlemiş durumda. Her ne kadar güvenlik amaçlı dese de sitenin esas istediği teknolojiyle fazla haşır neşir olmayan kullanıcıları sistemin seçtiği ayarlara zorlamak. Önce şifrenizi girip paneli aktif hale getirin.


Facebook'a güvenmeyenler ayarları tek tek değiştirebilir

Buradan karşınıza eski seçeneklere benzer ayarlar çıkacak. Normalde profil içeriğimi sadece arkadaşlarım görebilir demeniz yeterli. Ancak bu duruma da güvenmiyorsanız, özelleştir sekmesini kullanabilirsiniz. Bu menü sayesinde, ismini yazdığınız kişiler o bilgileri hiçbir zaman göremeyecektir. Aynı şekilde sadece bu kişiler görsün kısmına tıklarsanız, belirlediğiniz liste dışında kimse sayfanızdaki bilgilere bundan sonra ulaşamayacak. Özellikle bu bu ayarı kişisel bilginizin güvenliği için fotoğraf ve e-posta adresinizin yazdığı sekmelerde uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Paylaşımlarınızı nasıl korursunuz?

Google'ın gerçek zamanlı arama özelliği, bu arama motoru üzerinde paylaştığınız video, dosya ve yazıların da başkaları tarafından görüntülenmesini sağlıyor. Bundan kurtulmak için ise artık her paylaşımın altınd beliren ufak bir kilit şeklindeki simgeyi kullanabilirsiniz. Bu simgeye tıkladıktan sonra yukarıda anlattığımız ayarlara benzer seçeneklerle karşılaşacaksınız. Buradan, istediğiniz kişilere duvar yazılarınızı ve videolarınızı göstermeyebilirisiniz. Ancak her seferinde bu ayarla uğraşmak istemiyorsanız ilk önce, özelleştir seçeneğine tıklayın.

Bu kutucuğu işaretleyerek sürekli aynı ayarları yapmaktan kurtulacaksınız.

Karşınıza çıkacak olan ekranda ise yine sadece belirli kişiler görsün kısmını seçin. Buradan güvendiğiniz insanların isimleriyle bir lise oluşturun. Daha sonra ise ekranın altında çıkan bunu varsayalın ayarım yap seçeneğine tıklayın. Bu şekilde, sadece istediğiniz insanlar size ait paylaşımları görebilecek. Bu ayarlardan bazıları, kurunun yanında yaşı yakacak olsa da Facebook'un yeni uygulamasında gizli kalmanın en güvenli yöntemleri ancak böyle sağlanabiliyor.

 
Toplam blog
: 10
: 668
Kayıt tarihi
: 13.12.09
 
 

Sanal dünya ve müzik üzerine... ..