Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Facebook’un Halka arzının düşündürdükleri

Facebook’un Halka arzının düşündürdükleri
 

Bundan 5-6 sene önce sosyal medya dendiğinde kimse için bir şey ifade etmeyecekti. Günümüzde ise sosyal medya pazarlamanın baş tacı olurken sosyal medya uzmanlığı günümüz iş dünyası’nın en popüler mesleklerinden birisi oldu. Sosyal medya‘da bugüne kadar her yaptığı ile tartışılan en popüler ikon ise kuşkusuz Facebook ve onun kurucusu Marc Zuckerberg olmuştur. Her yaptığı ile olay yaratan ve olumlu – olumsuz tepki alan Facebook’un geçtiğimiz haftalarda milyarca $ değerindeki halka arzı sonrasında ise konu artık sosyal medya uzmanlarından çıkıp uluslararası ekonomistlerin tartışma alanına girdi.

18 Mayıs 2012 tarihinde büyük umutlarla 38$’a arz edilen Facebook hisseleri 15 Haziran 2012 günü 30$’dan kapandı, yani bir ay içinde %21’e yakın değer kaybetmiş oldu. Konuyla alakalı birçok görüş ortaya atılırken şirketin halka arzı ile alakalı davalar açılmaya başlandı. Nasdaq Borsası’nda yaşanan teknik arızalardan dolayı işlemlerin 30 dakika gecikmesi, halka arzda konsorsiyum eş lideri olan Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ın halka arza günler kala raporlarında değişikliğe gitmeleri ama bunun kamuoyu ile paylaşılmamasının yankıları hala sürüyor. Daha fazla para kazanmak için Facebook’un olması gereken değerden daha yüksek fiyattan halka arz edilmesi çoğu çevre tarafından kabul görüyor. Bu da ortaya şunu çıkarıyor ki daha 3-4 sene önce ABD’de patlak veren ve büyük bankaların batmasına sebep olan krizden hala ders çıkartılmamış çünkü bugünlerde herkes kriz döneminde dile getirdiği anahtar kelimeyi telaffuz ediyor; Açgözlülük…

2010 yılında vizyona giren “Inside Job” adlı belgesel tadındaki filmde ABD’de krizin nasıl çıktığı ve bunun ABD’den kilometrelerce uzaklıktaki insanların hayatını nasıl etkilediği çok çarpıcı bir şekilde anlatılmış, açgözlü sistemin resmi bir bütün olarak çizilmişti. Kriz öncesi Wall Street yakınında bulunan bir restoranda 125$’a cheeseburger yiyen finans yöneticisine basit bir menüye neden bu kadar para verdiği sorulduğunda patates kızartmasının inanılmaz lezzetli olduğunu söylemesi, belki de bu parayla bir hafta boyunca geçinmek zorunda kalan insanlarda tepki yaratıyordu. Kriz sonrası sistemin çökmesi, küçük bir azınlığın zengin olup halkın yoksullaşması ve insanların işlerini kaybetmesi sonucunda Wall Street’de protesto yürüyüşleri olmuş ama gözüken o ki daha fazla para kazanma hırsı ve açgözlülük hala devam ediyor.

Özetlersek;

Sosyal medya’yı çoluk çocuk oyuncağı olarak görenler Facebook’un milyarca $ halka arzından sonra fikirlerini değiştirecek.

Facebook hisselerinden zarar edenler kara geçmek için fiyatların yükselmesini bekleyecek. (Ama bu bekleyişe değecek mi hep beraber göreceğiz.)

125$’a cheeseburger yiyip bunu gayet normal karşılayan zihniyetler aramızda yaşamaya devam edecek.

Herşeyden önemlisi açgözlülük devam ettiği sürece birileri hep mutsuz olacak ama bu dünya maalesef hiç birimize kalmayacak.

Murat Erdör

 

 
Toplam blog
: 43
: 632
Kayıt tarihi
: 23.11.11
 
 

Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü'nden 1999 yılında mezun olduktan sonra Bahçeşehir Üniversites..