Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '19

 
Kategori
Hukuk
 

Facebook'un Hukuki Sorumluluğu

   Facebook’un yer sağlayıcı olarak hukuki sorumluluğuna geçmeden önce sırasıyla içerik sağlayıcı ve yer sağlayıcı kavramlarını açıklamakta fayda var.

   İçerik sağlayıcı, 5651 sayılı Kanunun 2. Maddesinin 1. fıkrasının f bendinde internet ortamında kullanıcılara her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmıştır. Basitçe ifade etmek gerekirse herhangi bir internet sitesinde, bloglarda, sosyal ağ sitelerinde fotoğraf paylaşmak, makale yazmak, yorum yapmak örnek  olarak verilebilir.

   Yer sağlayıcı, 5651 sayılı Kanunun 2. Maddesinin 1. fıkrasının m bendinde hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan  veya işleten gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmıştır. Yine basitçe ifade etmek gerekirse içerik sağlayıcıların içeriklerini ( fotoğraf, makale, yorumlar vs. ) yayınlayan internet siteleri ya da sosyal ağ siteleri, bloglar, içerik toplulukları birer yer sağlayıcıdır. Özetle Facebook, Twitter, Youtube birer yer sağlayıcı iken; Facebook, Twitter ya da youtube üyeleri birer içerik sağlayıcıdır.

Yer Sağlayıcıların Hukuki sorumlulukları Nelerdir?

    5651 sayılı yasanın 5. Maddesinde yer sağlayıcı, içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyet olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir denilmiş. İlgili yasanın 8 ve 9. Maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ise yer sağlayıcının, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği yayından çıkarmakla yükümlü olduğu belirtilmiş.

  İlgili yasanın 5. Maddesinin 3. Fıkrasında ise yer sağlayıcının hizmete ilişkin trafik bilgilerini en az 1 yıl en fazla 2 yıl saklamakla yükümlü olduğu belirtilmiştir.

 

 
Toplam blog
: 4
: 916
Kayıt tarihi
: 20.01.19
 
 

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun. Gaziantep Barosuna kayıtlı avukat. ..