Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '07

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Facebook'un ik'cıya faydaları

Facebook'un ik'cıya faydaları
 

Facebook! Son günlerin kartopu gibi büyüyen çılgınlığı :-) Türkiye'deki kullanıcı sayısı kısa bir süre önce 100 binin altındayken, şimdi hızla 1 milyona yaklaşıyor.
Pekiyi bu facebook İK' cılara faydalı olur mu? Olursa nasıl olur?

Öncelikle şunu belirtelim ki özellikle yurtdışında işe alımlarda kullanılmaya başlandı bile! Firmalar aradıkları elemanları facebook üzerinden de araştırıp kendileriyle irtibata geçip iş teklif edilebiliyor. Facebook' un en önemli özelliklerinden biri olan kişinin arkadaşlarını görebilme, bizim " bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim " atasözümüzün bugünkü bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor ve ister istemez referanslarını paylaşmış oluyor.

Referans haricinde de kişinin arkadaş profili, onlarla olan ilişkileri konusunda da fikir sahibi olunmasını sağlayıp işe alma kararı sırasında elinizdeki bilgileri oldukça artırmış oluyor.

İşe alım haricinde nasıl faydası olur sorusuna da bir çok cevap mevcut. Bilindiği üzere maalesef bir çok şirkette İK ile çalışanlar arasında mesafe bulunur, çalışanlar İK' nın kendilerini anlamadığından, gereğinden fazla işveren tarafını tuttuklarından şikayet eder ve İK ile sağlıklı bir ilişki oluşturulamaz. Facebook bu konuda da dertlere derman olabilir :-)

Çalışanlarınızın sosyal hayatlarında neler yaptığından, nelerden hoşlandıklarından ve böylece onları nelerin motive edebileceğinden anketler yapmadan, mülakatlara saatler harcamadan sadece facebook profilinden öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda siz de onların bir arkadaşı olup aranızdaki İK - İşgören buzlarını da eritebilirsiniz.
Ancak bu noktada hassas bir konu var. Çalışanların " Biri bizi gözetliyor " hissine kapılmaması ve gerçekten samimi olduğunuza ikna olmaları gerekiyor.

Facebook aynı zamanda çalışanlarınızla aranızda bir iletişim aracı da olabilir. Onlara İK ile ilgili haberler bu sayede daha kolay ve hoşlarına gidecek tarzda ulaştırabilirsiniz. Özellikle yüzyüze iletişimden kaçınan ancak klavye başında sözünü sakınmayan yeni nesil ile iletişim kurmak için bu çok faydalı olabilir.
Muhtemelen bir süre sonra hemen herkesin bir facebook hesabı olacak, işte o zaman bu uygulamalarınızı herkese yayıp, şirket organizasyonlarını, haberlerini ve hatta işe yeni başlayanların kim olduklarını kolayca tanımaları için facebook adresini paylaşabileceksiniz.

Bunları gerçekleştirdiğiniz sayede çalışanlar tarafından kapalı kutu olan ve gereğinden fazla çekindikleri, bu sebeple dertlerini paylaşmadıkları, sadece işe girerken ve işten ayrılırken gördükleri bir departman ve onun temsilcisi olmaktan kurtulabilirsiniz. Çalışanlar " işte eğlence " kavramına bir adım daha yaklaşarak, iş hayatında da keyifle ve samimiyetle çalışabileceklerini hissederler.

Not: Bu arada kendi profilinize de çekidüzen vermeniz gerekebilir. Sonuçta onlar da sizi görüyor ;-)

 
Toplam blog
: 3
: 4852
Kayıt tarihi
: 11.08.07
 
 

Personelcilikti, insan kaynakları oldu! Ve şimdi insan kaynakları da kendini geliştiriyor, yeniliyor..