Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '14

 
Kategori
Futbol
 

Fair play ilkeleri

 1. KAZANMAK İÇİN OYNA  

 2. HAKÇA OYNA 

 3. KURALLARA UY

 4. RAKİPLERE, TAKIM ARKADAŞLARINA, HAKEMLERE,GÖREVLİLERE VE SEYİRCİLERE KARŞI SAYGILI OL

 5. MAĞLUBİYETİ VAKAR İLE KABULLEN

 6. FUTBOLUN MENFAATLERİNİ İLERİ GÖTÜR

 7. RÜŞVET, UYUŞTURUCU, IRKÇILIK, ŞİDDET VE FUTBOLU TEHDİT EDEN DİĞER TEHLİKELERDEN UZAK DUR 

 8. DİĞER OYUNCULARA BOZUCU BASKILARA DİRENMEKTE YARDIM ET

 9. FUTBOLUN İTİBARINI DÜŞÜRMEYE ÇALIŞAN KİŞİLERİN KARŞISINDA DUR

10. FUTBOLUN SAYGINLIĞINI SAVUNAN KİŞİLERİ ONURLANDIR

Futbol ailesinin bireyleri Fair Play sözünü çok sık kullanır. Fair Play yada Türkçe anlamı ile dürüst oyun için sıralanmış 10 madde var. FIFA başkanı İsviçre'li Sepp Blatter bu maddeleri en iyi bilen insanlardan biri. FTerim'in neden olduğu olaylı İsviçre maçının hemen arkasından dünyanın karşısına çıkıp bizim ciddi ceza almamıza kadar giden sürecin başlangıcını yapan adam. Futbolu yönetiyor ve dünya futbolunun en tepesindeki adam. Futbol ile ilgisi nedir? Karlı ve küçük ülkesinde ne kadar futbol oynadı bilmiyoruz. Ancak o bir şekilde konuşarak gündemi işgal ediyor. Yakın geçmişte Ronaldo'ya yönelttiği eleştiriler unutulmadan hakemi kandırmaya çalışan oyunculara ilişkin söyledikleri dikkatleri çekiyor. FIFA patronu hakemi kandırmak isteyen oyuncuları eleştiriyor ve onlara alınacak önlemlerden bahsediyor. 

Futbolu yönetenler ciddiyetsiz. Futbol ve çıkarları yönetenlerin kişisel çıkarlarının arkasında duruyor. Sepp Blatter kendini yere atan oyuncuları eleştirmek yerine onlarla mücadele etmeyi düşünemiyor herhalde hırsızlığı alışkanlık haline getirmiş oyuncular ve takımları kazanırken Blatter ve ekibi onları durduramıyor. Yada durdurmak için ne yapmak gerektiğin bilemiyor.

Fair play futbolun olmazsa olmazıdır. Futbolcular sağlık kontrollerinden geçtikten sonra bu maddelere uyacağına dair yemin etmeledir. Bu yeminin ayrıca her maçtan önce bütün oyuncular tarafından okunmasında da yarar olacaktır. 

Buna rağmen yinede Arif Erdem benzeri kendilerini yerden yere atarak rakiplerinin emeklerini çalmak isteyenler için ağar cezalar öngörülebilir. 

Hakemlerinde dürüst yönetim göstermeleride önemlidir. Hakemlerinden dürüst yönetim göstereceklerine ve her iki takıma ayni eşit tavrı göstereceğine dair yemin etmeleride yararlı olacaktır. Bu oyuncuların hakeme olan güvenlerini arttırır. Hakemlere yardımcı olmalarını sağlar.

Son olarak da kurallarda düzeltmeler yapılabilir. Off side için her yarım saha üç veya dörde bölünebilir ve alanda savunma oyuncusu olmaması durumunda off side olur. Ceza sahası kaldırılır ve kale sahası biraz daha büyütülürek bu alanda yapılan ihlallere penaltı verilebilir.

O zaman futbol daha dürüst oynanır. Sonuç sahada belirlenir. Hakem takdir hakları pek konuşulmaz. Acaba konu olsun, hakem hataları uzun uzun konuşulsun mu isteniyor?   

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..