Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Faiz Lobisi nedir? Nasıl çalışır? Savcılık soruşturmasıyla ne ilgisi var?

Faiz Lobisi nedir? Nasıl çalışır? Savcılık soruşturmasıyla ne ilgisi var?
 

Haziran 2013 tarihinden beri dilimize dolanan “Faiz Lobisi” söyleminin ne olduğunu tam olarak bilen var mı?

Öyle ya her taşın altından çıkan “Faiz Lobisi” ülkenin geleceğini karartıp, bakan çocuklarının yatak odalarına, banka genel müdürlerinin evine kadar uzanıp, tomar tomar paraları ayakkabı kutularında saklayarak, kasaları yan yana dizerek, kazandığı(!) paracıkları saymak için para sayma makinesini odaya sokabiliyor.

Halkımız “Faiz Lobisi”nin ne olduğunu tam olarak bilmese de, Sayın Başbakan söyleyince ne melanet bir şey olduğunu hemen anlıyor ve “Faiz Lobisi”ne beddua(!) etmeye başlıyor.

Tabi bu arada İktidar partisine de okyanus ötesinden gelen bedduayı(!) unutmamak lazım.

Okyanus ötesi “Faiz Lobisi” ile birlikte mi çalışıyor ne?..

Öte “Faiz Lobisi$” beri “Faiz Lobisi$”

Peki, nedir bu faiz lobisi ya da kimlerdir?

“Faiz Lobisi” hakkında değişik görüşler var. Görüşler değişik olsa da özünde yeşillik(!)($)var!

Faiz lobisi; rant ekonomisiyle geçinen ve her zaman faizlerin yükseltilmesi için çaba harcayan grup ya da kişiler, olarak kısaca açıklanabilir.

Faiz lobisi Türkiye’de her zaman vardı. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde var. Böyle bir düzen sürdükçe de var olmaya devam edilecektir.

Amerika’da başlayıp tüm dünyaya yayılan mortgage krizi için çözüm reçetesi yine Amerika’dan gelmiştir. Bu reçeteye göre piyasa paraya boğulacak bu da faizlerin düşmesine neden olacaktı. Nitekim Amerikan Merkez Bankası FED, Amerikan banka ve finans şirketlerini adeta paraya boğdu. FED her toplantısında  faizleri biraz daha aşağı çekerek neredeyse sıfırladı.

Şu anda Amerika’da faiz oranları yüzde 0.25 yani yüzde 1’in bile altında. Amerika’nın krizden çıkma formülünü Avrupa Merkez Bankası da aynen kopyaladı ve faizleri yüzde 0.5’e kadar çekti. Amerika’daki bu faiz düşürme operasyonu bütün dünyaya yayıldı. Türk Merkez Bankası da peş peşe aldığı kararlarla faizleri yüzde 4.5 kadar düşürdü. Şu anda Türkiye’nin üzerinde faiz veren birçok ülke var. İsviçre hiç faiz vermeyip bankada para saklama masrafı alırken, İzlanda yüzde 6, Brezilya yüzde 8, Hindistan yüzde 7, Çin yüzde 7 ve Mısır 9.75 faiz veriyor.

Türkiye’de faizler aslında düşük... Hele enflasyondan arındırdığımızda faizlerin reel anlamda çok bile düşük olduğu söylenebilir. Zira Türkiye’de enflasyon yüzde 9 seviyelerinde. Parasını yüzde 5 seviyesinden faize yatıranlar bir yılda parasının en az yarısını enflasyon sebebiyle kaybediyorlar.

Yani Türkiye artık faiz açısından cazip değil. Sadece Türkiye mi, dünya değil.

O halde faiz lobisi istese de faizlerde ciddi bir manipüle edemez.  Krizin zirvesinde olan İzlanda’da bile faiz yüzde 6.

Bu şartlar altında Türkiye’deki olayların arkasında faiz lobisini aramak gerçekçi mi? 

Peki, bu lobi kim derseniz?

Cevap gayet açıktır. Bankalar!

Neden mi?

Yıllarca vatandaştan düşük faizle para toplayıp bu parayı sanayiye kaynak olarak aktarmak yerine devlete sattıkları için…

Bir gecede faizleri yüzde 8 bine de çıkartan yine bankalardır.

Bugün bankaların devletle işi yok. Onlar vatandaşı soymakla meşgul. Yüzde 4.5 ile topladıkları parayı yüzde 30 ile zaten vatandaşa kolayca satıyorlar. Bu konut, bu tüketici, bu ihtiyaç kredisi diye millete çok güzel tefecilik yapıyorlar.

Bu nedenle Türkiye’deki protestoların arkasında faiz operasyonunu aramak iktisat mantığına ters!

Gelelim borsaya...

Borsadaki sert satışların arkasında yabancılar var.

Yani öyle manipülatör aramak mantıksız!

Zaten borsada yerli yatırımcı kalmadığı için yabancılar kendileri çalıyor, kendileri oynuyor.

Yabancıya bu kadar rahat at koşturma olanağı ise son 5 yılda verildi. Yerli spekülatörler gözaltına alınıp hapse atılırken, yabancı fonlar banka hisselerinde istediklerini yaptılar.

Sözün kısası Türk ekonomisindeki sallantılar, sokaktaki bağrışmalardan, savcıların soruşturmalarından, polisin gözaltılarından değil, geçmişte yapılan plansızlık ve hatalardandır.

“Faiz Lobisi” hakkında uzman görüşlerine gelince:

Ekonomist Deniz Gökçe’ye göre: “Faiz lobisi tatlı kazanç peşinde koşar. Bu kazancı sağlamak için yüksek faiz-yüksek döviz kuru arzular. Kendisi kazanırken ülkeyi fakirleştirmeyi umursamaz” 

Prof. Dr. Kerem Alkin’ göre: “ Faiz lobisinin dünyanın her yerinde var olduğuna ve ahlaki zafiyet olmadığı müddetçe doğaldır. İktisadi ve ekonomik açıdan bu doğal bir süreçtir. Çünkü para ve sermaye piyasası risk ve getiri üzerine kurulu bir yapıdadır. Bu vesileyle sektördeki aktörler zaman zaman faiz getirilerini arttırmak adına bir imkân yakaladıklarına inanıyorlarsa bunun için bir çaba ortaya koyabilirler. Bu teknik olarak doğaldır” 

Sözün özü, olaylarla veya soruşturmalarla “Faiz Lobisi”nin her hangi bir etkisi yok!

“Faiz Lobisi”nin arkasına sığınarak, yapılan hırsızlıklara kılıf uydurmak, ancak bizim ülkemizde olabilir. Ve bu söyleme bizim halk inanır!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..