Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Faiz ve Ticaret

Faiz ve Ticaret
 

Bu iki kavram Dünya finans tarihinin başlangıcından beri hep iç içe olmuştur. Para talep edenlerle para arz edenleri karşı karşıya getiren borsalarda paradan para kazanılmasıdır aslında faiz. Zenginleri daha da zengin kılan ve yoksulları köleleştiren bir zincirin diğer adıdır da. Günümüzde bakıldığında da küresel faiz sistemlerinin tüm insanları sömürmekte olduğunu rahatça görebiliriz. Hepimiz faize borçluyuz. Kimimiz evini, kimimiz arabasını, eşyalarını, tatilini, eğitimini vs.. vs.. Hep faizle alıyoruz ve faize borçlanıyoruz. Ömür boyu süren borçlar ve bu borçları ödeyebilmek uğruna kafasını kaldırmadan, düşünmeden, özgür iradesini ortaya koymadan çalışıp ölen modern köleler toplumlarıyız aslında bizler. Bireyler öldüğünde sistemin dişlileri arasına yenileri katılıyor. Yaşayan biz miyiz yoksa sistem mi? Önümüze sürekli yeni hedefler konuluyor. Daha yeni arabalar, daha büyük evler, son teknoloji televizyonlar vs.. vs.. Bizler de bir yarış atı gibi bunların peşinden koşturup gidiyoruz. Bireysel ticaret yok edilirken yükselen AVM lerde asgari ücretle çalışan ve maaşını daha eline dahi almadan otomatik talimatlarla faturalara ve faize veren biz köleler. Peki mutlu muyuz? Bence hayır hem de kocaman bir hayır. Faizin köleleştirdiği bizler ancak yeni teknoloji telefonlarla, bilgisayarlarla ve son moda marka kıyafetlerle mutlu olabiliriz. Tabi bu gerçek mutluluksa!

İşte islam’ın faizin karşısında bu kadar şiddetle durmasının nedeni de insanın köleleştirilmesinin önüne geçmektir. Bakın Allah(C.C.) Kuran-ı Kerim’de faizle ilgili olarak bizlere neler söylüyor:

“Faiz yiyenler mahşerde ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, 'Zaten ticaret de faiz gibidir' demelerindendir. Oysa Allah ticareti helal, faizi haram kıldı. Kime Rabb'inden bir öğüt gelir de faizcilikten geri durursa, geçmişi kendisinedir, onun işi Allah'a aittir. Kim faizciliğe dönerse, işte onlar cehennemliktir, onlar orada temelli kalacaklardır.” (Bakara 275)

“Ey İnananlar! Allah'tan sakının, inanmışsanız, faizden arta kalmış hesabdan vazgeçin. Böyle yapmazsanız, bunun Allah'a ve Peygamberine karşı açılmış bir savaş olduğunu bilin. Eğer tevbe ederseniz sermayeniz sizindir. Böylece haksızlık etmemiş ve haksızlığa uğramamış olursunuz.” (Bakara 278-279)

Bu ayetlerin ışığında finans sistemimize bakacak olursak burada iki kısım insandan söz edildiğini görürüz. Faiz geliri elde edenler (Ayet faiz yiyenler olarak tanımlıyor), faize aracılık eden ve bu işlemlerin gerçekleşmesini sağlayanlar (Ayet faizcilik yapanlar olarak adlandırıyor) Kısacası faiz işlemine sebebiyet veren tüm taraflar açık bir dille uyarılıyor ve bu tutumlarından bir an önce vazgeçmeleri salık veriliyor.

Peki ama faizin yerine ne koyacağız? Ticaretimizi ne üzerinden yapacağız? Eğer bu gün birine 1000 TL borç para versek ve bir sene sonra bu parayı yine 1000 TL olarak alsak sırf fiyat artışları nedeniyle zarar etmiş oluruz. Ancak 1000 TL yi 2000 TL olarak alırsak da faiz geliri elde etmiş oluruz. Peki o halde ahirette bile pazarlık aracı olan ve faizin yerine koyabileceğimiz yegane değer ne olabilir? Yine cevabı Kuran’da buluyoruz:

“Muhakkak ki, inkâr edip, kâfîr olarak ölenlerin hiç birinden, yeryüzü dolusu altını olsa ve onu fidye olarak verse artık asla kabul edilmez. İşte onlar, onlar için "elim azap" vardır. Ve onlar için bir yardımcı yoktur.” (Ali İmran 91)

Mahşer günün de dahi pazarlık aracı olarak dile getirilen altın bizim için faizin yerini alabilecek seçeneklerden birisi olarak sunulmuş bulunmaktadır. Faiz sistemini tamamen finansal sistemimizden çıkartmak ve insanları faiz köleliğinden kurtarmak daha özgür ve düşünen toplumlar oluşturmak bizler için vazife olmalı. Dünyamızın giderek karanlık bir tünele yaklaştığı şu günlerde uyanık olmalı, düşünmeli ve Allah(C.C.)’ın tavsiyelerinden ayrılmamalıyız kanaatindeyim. Yeni bir yazıda görüşünceye dek Allah’a emanet olunuz.

 

Hakan KAYA

 
Toplam blog
: 23
: 289
Kayıt tarihi
: 28.11.13
 
 

1977 Malatya doğumluyum. ilk orta ve lise eğitimimi Bursa'da tamamladım. Dumlupınar Üniversitesi ..