Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '10

 
Kategori
İnançlar
 

Fakirliğin kıymetini bilmek

Geçim sıkıntısından, dar gelirli olmaktan ve istediği yaşam standartlarına ulaşamamaktan sıkıntı duyan değerli okuyucular için bu yazı. Ev almak, taksitlerini bitirmek, çocuklarını okutmak, tatil, araba gibi diğer isteklerini yerine getirmek için arzu duyan, "Parasız da hiçbir şey olmuyor." diyenler için...

Kainatın en nurlu yaratılanı Hz. Muhammed (salat ve selam onun üzerine olsun) fakirliğimle övünürüm demiş.

Her söylediği sözde birden çok hikmet olan Efendimizin bu sözünün hikmeti nedir? "Fakirliğimle övünürüm."

Namaz kılmaya başlayalı beri (Allahu Teala kabul ediyorsa), hissettiğim bir iç sıkıntısından yola çıkarak bu sözü anlamlandırabiliyorum. Dinde az da olsa yol kat edince, cebindeki para kişinin önüne bir engel olarak çıkıyor. Rabbiyle ilişkisinin derinleşmesini isteyen insan, içten gelen büyük bir güdüyle cebindeki paradan kurtulma, daha çok ihtiyacı olanlara verme ya da hayır yolunda harcama isteğiyle karşı karşıya kalıyor. Ve ne kadar verirse versin, verdiği miktar onu tatmin etmiyor.

Eşi, annesi ya da babası gibi etrafındaki insanlara karşı yükümlülüğü olsa bile, onların beklentilerini karşılama yükümlülüğü altında olsa bile, bu "maddi yükten" kurtulma güdüsü peşini bırakmıyor. Bahsettiğim çok fazla para değil. Neyse o.

Peygamber efendimiz o günü geçirecek kadar bile cebinde paraya sahip olmuyormuş çoğu zaman. Açlıktan dolayı karnına taş bağladığı zamanlar oluyormuş. Olmadığı için miydi bu çektikleri, "hayır". Elindeki her şeyi dağıttığı içindi. Rabbiyle arasındaki tüm engelleri kaldırma iştiyakindendi maddi sıkıntıları. Ama bu sıkıntılar sonucunda insanın hakikati olan Ruh'u en yüksek kemal derecesine ulaştı, bizim gibi sıradan insanların asla anlayamayacağı düzeyde Rabbini bildi, muhabbetinin gereklerini yaparak sevgisini sonsuza kadar perçinledi.

Onun için, geçim sıkıntısı olan insanlara ricam, bugünüzün kıymetini bilin. İbadetlerinizi zorunlulukla değil, muhabbetle yapın ve derinleşme fırsatını kaçırmayın. Az malın hesabı da kolay olur. En büyük zenginlik kanaattir. İktisat ile cimriliği karıştırmadan, Allah rızası için tasarruf eden kullarından olun. Zaten bu yolda derinleşirseniz, kazandığınız da fazlasıyla size yetmeye başlayacaktır.

Bu yazıyı yazmakta tereddütte kaldım. Hassas bir konu, hatamız olduysa affola.

 
Toplam blog
: 39
: 757
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Mühendislik eğitimimden sonra (2002), örgütsel davranış alanında yüksek lisans yaptım (2005). 15 ..