Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '15

 
Kategori
İnançlar
 

Falın günahı

Falın günahı
 

alıntı


Fal baktırmak günah mıdır?

Bence soru yanlış. Günah olması veya olmaması inanca bağlı bir meseledir. Eğer İslamiyet esaslı soruluyorsa, her Müslüman hayrın ve şerrin Allah’tan inen kaderiyle belirlendiğine iman eder. Ve bilir ki kaderinin oluş hükmü Allah rızasına bağlıdır. Bu yüzden, ne çıkmışsa falda sadece bir olasılıktan ibarettir. Matematiksel dökümü yapılmadıkça her olasılık sıradan bir tahmindir. Tahminde bulunabilmekse her insanda az çok bulunan bir beyin faaliyetidir. Bazılarımızın yakın gerçekliği işaret eden güçlü tahminlerde bulunması açılan faldaki şekilleri okumasıyla ilgili değildir. Onlar aslında faldan çok fala baktıranı ‘okurlar’. Mimikler, heyecanlar, meraklar, giyim kuşam, eller, saçlar ve hatta kokular falcının okuma kitabının sayfalarındandır. Bu yüzden falcı için falın neyle açıldığı hiç önemli değildir. Hiç tanımadığı veya çözemediği birinin falına bakıyor olsa bile, falcılık deneyimiyle elde ettiği genellemeli insan gerçeklerini hikâye ederek çıkar işin içinden.

Allah’ına tam teslimiyet içinde olan bir dindar için fal baktırmak elbette ki günahtır. Çünkü aklınca Allah’ı atlatıp ön tedbirlerle geleceği istediği biçimde oluşturma gayretine girmiştir. Yani, kaderin ancak Allah’ın hükmünde değişebileceğine olan imanına karşı diklenmiştir. Allah’ın sözü açılan fallarda kayıtlı değildir. Daha da açıkçası ne çıkmışsa falda Allah’ın imzası yoktur altında.

Tüm bunları bir kenara koyup, aslında sormamız gereken soru, “Faldan çıkan bilgi ne denli gerçektir?”… Fal gerçek bilgiyi vereydi falcılar refah içinde yaşamazlar mıydı?

Fal benzeri yıldız burçlarına inançla yaşamayı da İslam dini kapsamında günah sayarım. Çünkü burçlara imanla yaşamak, Allah’ın insana vermiş olduğu iyiyi ve kötüyü idrak ve imal etme yetki ve yetisini inkâr ile insan olmaya başkaldırmaktır. Bir nevi Allah’ın bizi insan yapmış olan iradesine diklenmektir. Tabi işin bir de bilimsel görünürlükteki hatası vardır. Her ne kadar burçlar âlemini astroloji ilmine bağlayarak bilimsellik havası verilmeye çalışılıyor olsa da işin aslı burçların sadece insan benzetmesi yıldız kümelenmesi olduğudur. Ayrıca bilmeliyiz ki bu yıldızların bir kısmının ışığını alırız da aslında kendileri yokturlar. Basit anlatımla şöyledir: Bir yıldız ışığını dünyaya bilmem kaç milyon yılda gönderiyor. Böyle olunca ışığı dünyaya iki milyon yılda gelen bir yıldız bir milyon yıl önce yok olmuş ise, biz o yıldızı bir milyon yıl daha gökte görmeye devam ederiz.

Burcunu okuyarak yaşamını tanzim eden her kimse bence beynini inkâr etmiş cahilin tekidir. Ha alçaklarda açılan bakla falı, ha göklerde açılan yıldız falı; yoktur cehalette zırnık farkı.

Muharrem Soyek 

 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..