Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Fansız endüstriyel bilgisayarlar..!

Fansız endüstriyel bilgisayarlar..!
 

Bilgisayarlar insan hayatına sadece günlük yaşamdan çok daha önce endüstriyel alanlarda girdi. Endüstriyel alanlarda gerekli otomasyon, veri toplama, depolama, analiz etme vb.. sistemlerinde bilgisayarlar vazgeçilmez oldular. Ancak endüstriyel alanların kendine özgü bir yapısı vardı. Ortam koşullarının sıradan ev veya ofis mekanlarına göre daha zor koşulları (fazla ısı, nem, sarsıntı, aşırı toz vb..) ihtiva etmesi bu bilgisayarların aşması gereken engellerin başında geliyordu.

Diğer önemli bir problemde endüstriyel ortamların hatalara karşı olan zaafıydı. Bir ev veya ofis kullanımında bilgisayar kilitlenmeleri veya arızaları genelde çok ciddi maddi kayıplara neden olmazken endüstriyel ortamlarda yaşanan bu tür durumlar çok daha ölümcül olabilmekteydi. 7 gün 24 saat esasıyla sürekli kararlı ve sorunsuz çalışmada bu bilgisayar sistemlerinin sunması gereken diğer önemli bir özellikti.

Zaman içinde endüstrinin bu tür ihtiyaçları için farklı bilgisayar sistemleri tasarlandı. Daha iyi alt bileşenlere sahip (anakart, kasa soğutması vb..) bu sistemler zor koşullarda çalışmaya devam etti.

Ancak bu yöndeki çalışmalar hiç bitmedi. Fansız yani herhangi bir üfleme yoluyla soğuma ihtiyacı duymayan, bu nedenle herhangi bir açık hava girişi olmayan, tamamen kapalı metal bir kasa içerisine yerleştirilmiş tam korumunlu bilgisayar sistemleri son dönemde bu tür endüstriyel gereksinimler için en ideal çözümler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu tür çözümlerden biri de Advantech adıyla üretim yapan Tayvan menşeyli bir firmadan gelmektedir. Firmanın ARK sınıfı olarak adlandırdığı bu sistemler Celeron veya düşük enerji tüketimli Pentium M sınıfı işlemcilerle donatılmış olarak gelmektedir. Standartında Windows XP Embeded (XP' nin endüstri için gerekli olmayan özelliklerinin kırpılmış hali) işletim sistemiyle gelen ARK, 512MB RAM ve 40GB sabit disk özelliklerini bünyesinde bulundurmaktadır. ARK sınıfının değişik konfigürasyonları olduğunu, sistemin ekran kartının paylaşımlı olduğunu hatırlatmada fayda var. Zaten bu kadar küçük bir bilgisayar sisteminden oyun canavarı olmasını beklemek haksızlık olur. Oldukça küçük bir kasa içerisine sığdırılmış bu bilgisayar sistemini en zor endüstriyel koşullarda sıcağa, neme, sarsıntı ve toza aldırmadan kullanabilirsiniz.

Geçen hafta içerisinde firmamıza Türkiye temsilcisi Lima Bilgisayar (http://www.lima.com.tr/Advantech/default.asp) tarafından gönderilen bir ARK sınıfı bilgisayarı deneme fırsatı buldum. High defination (yüksek çözünürlüklü) bir videoyu işleyip göstermek şeklinde bir test sürecinde %100 CPU yükü altında 40 saate yakın sistemi sürekli zorladık. Ancak sabah geldiğimizde sistemin kilitlenme yapmadan çalışmaya devam ettiğini gördük. Benzer şekilde kameralardan gelen görüntüleri sürekli kayıt ederek sabit diskini zorladık. Ancak bu testen de geçmeyi başardı. Celeron 600 sınıfı işlemci, 512MB RAM ve 40GB diske sahip bir ARK'ın fiyatı 1300Euro' lar civarında.

Eğer herhangi bir uygulamanızda veya projenizde bu tür ağır koşullar var ve sizde şöyle küçük ama bir o kadar da sağlam ve güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyuyorsanız ARK sınıfına bir göz atın.

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..