Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '07

 
Kategori
Sinema
 

Fantastik Sinemanın Yeni Gözdesi : Altın Pusula

Fantastik Sinemanın Yeni Gözdesi : Altın Pusula
 

Patlamış mısırlarınızı, çikolatalarınızı alın , kışın ayazına inat sinemanın rahat ve sıcacık koltuklarına gömülün.
Fantastik sinemanın yeni gözdesi 260 milyon dolara dayanan bütçesi ile sinema tarihinin en pahalı filmini seyretmeye hazırlanın.
Altın Pusula ( The Golden Compass) , 7 Aralıkta tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de gösterime girdi.

Philip Pullman’ın birçok edebiyat ödülü alan " Son 70 yılın en iyi çocuk kitabı seçilen " ve tüm dünyada çok satanlar listelerine giren, ülkemizde " Kuzey Işıkları " ismi ile yayımlanan fantastik serisinden uyarlanan filmin yapımcılığını "Yüzüklerin Efendisi" serisinin yapımcısı New Line Cinema Şirketi üstlendi.

Daha önce "About A Boy" filmi ile Oscar’a aday olan Chris Weitz’in yönettiği filmde, ünlü oyuncular Nicole Kidman, Daniel Craig, Eva Green ve Sam Elliot rol aldı. Filmin küçük kahramanı "Lyra" rolünde ise, 10 bin kişi arasından seçilen 12 yaşındaki Dakota Blue Richards oynadı. Filmin müziklerini, "The Queen", "Painted Veil" ve "Syriana" gibi filmlerin müziklerinin bestecisi Alexandre Desplat yaptı.

İnsanların küçükken şekilden şekle giren ve yetişkinliğe erişince gerçek formunu alan hayvan şeklinde cinleriyle yaşadığı, uçan süpürgeli güzel cadıların Kuzey ülkelerinin hakimi, zırhlı kutup ayılarının ise amansız savaşçılar olduğu, bizim dünyamıza paralel bir dünyayı konu alan filmde, Oxford’daki Jordan Koleji’nde yatılı okuyan meraklı ve inatçı Lyra ve sevimli cini Pan’ın maceraları anlatılıyor.

Filmde özgür irade ile otorite, kötülük ile iyilik sürekli çarpışıyor.

İyiliğin ve özgür iradenin simgesi küçük Lyra. Kötülüğün simgesi ise , güzeller güzeli Mrs. Coulter rolü ile izlediğimiz Nicole Kidman. Yazar özellikle bu rol için Kidman'ı istemiş. Ve güzelliğin bazan nasıl kötülüğü gizleyen bir maske olduğunu vurguluyor. Kidman'da rolünün hakkını veriyor doğrusu. Tom Cruise'dan ayrılmak , Nicole 'a yaradı bana göre. Her başarılı kadının arkasında, önünde hatta ayaklarının altında hiç bir erkek olmamalı!

Lyra ile birlikte içimdeki meraklı küçük kız ortaya çıkıyor. Ahh.. benim de bir cinim olsa ya. Var mıydı yoksa ?Yetişkin olunca kaybettiğim cinim nerelerde şimdi ?

Film için dökümhanede özel olarak çok sayıda pusula üretilmiş. Ayrıca, zeplinler, hava balonları, zırhlı ayılar, casus sinekler, çingan gemileri, bolvangar deneylerinin yapıldığı cihazlar gibi birçok fantastik öge özel olarak tasarlanmış.

Ayılar ve zırhları, bire bir ölçülerinde dökümhanede özel olarak üretilen ayılar ve zırhlarına daha sonra bilgisayarda taranarak üzerlerinde efektler uygulanmış. Filmdeki her bir cin için de ayrı ayrı maketler yapılmış. Lyra’nın şekilden şekle giren cini "Pan ", Bayan Coulter’ın kibirli cini "Altın Maymun" ve Lord Asriel’in zarif cini "Stelmaria" gibi bir çok cinin, bire bir boyutlarında heykelleri yapılmış. Filmde, sadece köpek şeklindeki cinler eğitimli köpekler tarafından canlandırılmış.

Agnostik (bilinmezci) bir din görüşüne sahip olduğu bilinen yazar Pullman'ın kitaplarında ve filmde kötülüğü "Magisterium " adlı kilise temsil ediyor. Bu kilise yetim çocukları İngiltereden kaçırarak kuzey Kutbunun buzulları arasında korkunç deneylerde kullanıyor.

Hal böyle olunca her devirde olduğu gibi, Katolik Kilise ve bazı Hristiyan gruplar yazara ve filme karşı çıkıyor, Altın Pusula'nın çocukları tanrı sevgisinden uzaklaştıracağı görüşü ile. Ve örnek olarak filmdeki eski bir rahibe rolündeki karakterin " Hristiyanlık çok güçlü ve inandırıcı bir yalandır. Hepsi bu ! " sözünü gösteriyorlar. Ve fantastik filmi, ateist olarak nitelendiriyorlar.


Ve ben, sinemadan çıkıp kaybettiğim cinimi aramaya koyuluyorum.

Benin cinim bir martı olabilir.

Hatta şimdi bozkırlarda yaşadığıma ve hala bir türlü büyüyemediğime göre şekil değiştirip kumru kılığına girmiş olmalı...

 
Toplam blog
: 171
: 2319
Kayıt tarihi
: 15.02.07
 
 

Düşünen, üreten, kendine, insana, çağına sorumlu, tavırlı, taraflı , çağdaş ve yüzü aydınlığa dön..