Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Faranjit için çözüm Google değil, doktordur!

Faranjit için çözüm Google değil, doktordur!
 

Bilgi kirliliği sağlık problemlerinde çözümü yavaşlatıyor.


Sakın interneti suçladığımız düşünülmesin. Eleştirilen yine insanoğlunun kendi. Bu örnekte bendeniz.

Boğazımız yanıyor, Googıllıyoruz hemen. İnternet sitesinin birinde diyor ki: Bol karabiberli, tarçınlı bal iyi gelir. Zaten anneannelerimizden bildiğimiz yöntemlerden biri. Hoop hemen bol karabiberli, tarçınlı bal yutuyoruz. Olmuyor.

Araştırmaya devam! Bir de ne görelim: Öbüründe diyor ki: Boğaz yanması durumunda baharat kullanmayın, boğazı iyice tahriş eder. Haydaaa: Karabiber de bir baharat değil miydi?

Sadece baharat değil bizi çelişkiye düşüren. Bir çok yerde "Sıcak çorba ve bitki çayları için" derken bir çok başka kaynakta "Aman haa ne sıcak ne soğuk! Ilık için" diyor. Hatta bir internet sitesinde öneri yapan bir vatandaş "Boğaz yanmasına dondurma iyi gelir. Bakmayın kışın dondurma yenilmez diyenlere" demiş.

Google'ın, arama motorlarının, internetin bir suçu yok. Suçlu hazır ve hızlı bilginin doğru bilgi olduğunu peşinen kabullenen biz insanoğlu.

Gazetelerde bilimsel araştırmalara dayalı şu tarz haberleri okumuyor muyuz devamlı?

"Çayın kansere iyi geldiği ortaya çıktı"

"Çay, içerdiği kafein nedeniyle tansiyona olumsuz etki yapıyor"

"Yeşil çay zayıflatıyor"

"Bol yeşil çay erkekliği öldürüyor"

vs vs...

Aslında bunların hepsi bilimsel araştırmalarla ortaya konulan tezler. Kesin kurallar değil. Benim de desteklediğim bir başka bakış açısı da şu: "Herşeyin yararı olduğu gibi fazlası da zarar". Ama teknolojinin hayatımıza iyice nüfus etmesi bunları silip atıyor ve çok önemli bir problemi de beraberinde getiriyor: "Hazır bilgiye ulaştığımızda doğru bilgiye anında ulaştığımızı sanıyoruz."

Doktorlar da bu çelişkiyi yaşıyorlar aslında. A doktorunun faranjit için uygun gördüğü bir antibiyotik B doktoru tarafından "Bu ilaç nasıl yazılır? Tehlikeli, toplatılması gereken bir ilaç" şeklinde sıfatlandırılıyor. Bu, doktorların bir kısmının güncel haberleri takip etmemesinden, sempozyumlara gitmemesinden, son gelişmelerden haberdar olmamasından kaynaklanabiliyor ya da araya ilaç firmaları da girdiği için böyle oluyor. Bilinmez.

Ama bildiğim şu: Ne olursa olsun sağlık konusunda internetin bize sunduğu bilgi karmaşasından daha özet ve faydalı bilgiye doktorlar sayesinde erişebiliyoruz. Baharat seçenekli olmasa da labarotuvarlarda testlerden geçmiş, Sağlık ve/veya Tarım Bakanlığı onaylı ilaçlarla çok daha hızlı sürede iyileşebiliyoruz.

Velhasıl sözün özü, siz siz olun, boğazınız yanmaya başladığında doktorun kapısını çalın. Çalın ki şu pastırma sıcaklarında yatakta yatmak gibi bir bedeli ödemeyin (benim gibi). Sağlıklı olduğunuz zamanlarda ise karabiberli ya da karabibersiz balı denememek için hiçbir gerekçeniz yok.

 
Toplam blog
: 78
: 1198
Kayıt tarihi
: 12.10.10
 
 

Alice'in harikalar diyarındaki cennet bahçesinden sesleniyorum sizlere. Burada önyargı, olur olma..