Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Faranjit

Faranjit
 

Bilinmeyenleri bilelim.


Farenjit Nedir?

Kış aylarında en sık karşılaştığımız hastalıklar arasında yer alan farenjit, Farenjit, farinks adı(yutağın) verilen boğaz kısmının iltihabıdır. Yutağın bazen mikrobik, bazen metabolik, bazen de çalışılan ortamın ısısına, tozuna bağlı olarak reaksiyon göstermesi olan farenjit sıklıkla boğaz ağrısı veya boğaz yangısı olarak anılır. Hemen hemen herkes az ya da çok farenjit geçirir.

Farenjit Belirtileri

- Boğazda ağrı, yanma, kuruluk hissi, kaşınma,
- Yutkunurken zorlanma.
- Öksürük,
- Ateş, ses kısılması,
- Halsizlik, yorgunluk,
- Burnun akması,
- Toz ve yiyeceklere karşı hassasiyet gelişiyor,

Kimilerinde Farenjit uzun süreden beri vardır ve çok fazla rahatsız edici şikâyetler gözlenmez. Bu durumda farenjit hastalığı kronikleşmiştir. Müzmin farenjit denilen durum ortaya çıkar. Farenjit Hastalığın çok şiddetli olduğu ve yeni yeni görüldüğü durum ise akut farenjit adını alır. Farenjit hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için uzman bir hekime danışmalısınız.

Farenjit Tedavisi

Farenjit için Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

- Uykusuz kalmamak, yorgun düşülmemeli.

- Yatmadan ağız gargarasıyla temizlik yapmak dişleri fırçalayarak ağızda bakteri oluşturacak yemek artıklarını siş aralıklarından temizlemek.

- Gece uyuduğunuz odada kalorifer varsa, odayı mutlaka nemlendirin, kalorifer peteğine su askısı takın, odanın nemli durmasını sağlayın.

- Sigara ve alkol almamak, koyu çay ve kahveden ve asitli içecekler den kaçınmak.

- Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak

- Aşırı sıcak ve soğuk gıda almamak, bol baharatlı, acı yemeklerden ve kabuklu boğazı tahriş edici yiyeceklerden kaçınmak.

- Üşümemeye çalışmak

- Bol, bol sıvı alın, terli iken korunmaya dikkat edin.

- Alerjiye neden olan faktörlerden uzak kalmak, hangi maddeye karşı alerjiniz olduğunuzu mutlaka öğrenin, alerjinin arttığı dönemlerde, faranjitin azması muhtemel, bu nedenle alerjinizi kontrol altında tutun.

- Vitamin gereksinimlerini karşılamak, özellikle c vitamin.

- Ağız yoluyla değil burundan nefes almak, cünkü agız direk olarak ortam daki tozu ve bakterileri boğaza göndermekte, burun ise tozları süzer ve soluduğumuz havayı nemlendirerek ciğerlerimize göndermekte.

- Boğazı temizlemeye çalışmamak

Farenjit tedavisine başlanırken ilk önce hastanın "boğaz kültürü" alınıyor, bu kültür sayesinde hastalığın mikrobik olup olmadığı belirlenir.

Akut Farenjit ' in Tedavisi:

Akut farenjit te sıcak şifalı çay içilmesi iyi gelir. Akut farenjide virüslerin neden olduğu düşünüldüğünde antibiyotik verilmesi gerekli değildir. Ancak sıklıkla virüslerin yaptığı iltihaba bakterilerde eklendiğinden antibiyotikler hastalığın iyileşme süresini kısaltmaktadırlar. Antibiyotiklerin yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları (tuzlusu ile gargara olabilir) kullanılabilir.


Kronik Farenjit ' in Tedavisi:

Kronik farenjit için tedavi uzun sürer. Tedavide niçin kronik farenjit olunduğu araştırılır. Kronik farenjite sebep olan etkenlerden uzak durulmalıdır. Farenjit adaçayı, hatmi ve papatya çayı içilmesi azda olsa rahatlatıcı özeliklere sahiptir. Kronik farenjidin tedavisi oldukça zordur. Hastanın bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. Ancak yine de kronik farenjit çoğu zaman tam olarak ortadan kaldırılamaz. Tedaviyi belirlemek için kronik farenjidi ortaya çıkaran başka bir faktör olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer bulunursa önce onun tedavisi gerekir.

Müzmin Farenjit insanda bir anda oluşmuyor belli süreç içerinsin de oluşmaktadır, tedavisi de uzun süreli geçmektedir hastalık kendisini 45-50 günde tekrarlayabilir.

 
Toplam blog
: 76
: 720
Kayıt tarihi
: 26.04.09
 
 

Kendi halinde, düşünmeyi/yazmayı seven  biriyim. En çok değer verdiğim konu ise herkesin bilinçli..