Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '06

 
Kategori
Sinema
 

Fare Şehri, çocuk sineması ve çocuk filmlerinde sinema salonları

Fare Şehri, çocuk sineması ve çocuk filmlerinde sinema salonları
 

Bugün Fare Şehri filmindeydik. 9 yaşındaki yeğenim Sıla beni sinemaya götürdü. Yıllardır Sıla ile çocuk filmlerine gideriz, birkaç yıl sonra büyüdüğünde ben de büyümeliyim ki, çocuk filmlerine gitmem gerekmesin.

Fare Şehri (1) güzel bir filmdi. Londra’nın lüks semtindeki evinin klozetinde sifona basılmasıyla kendini yerin altında bir fare şehrinde bulan yakışıklı ve zengin delikanlı Roddy, fakir ama gururlu kız Rita ile karşılaşınca dünyaya bakışı değişiyor.

Bugün salondaki seyircilerin dörtte biri büyüklerdi, çocukları ile filmi seyrediyorlardı. Kimileri de çocuklarını koltuklara yerleştirdikten sonra dışarıda bekliyorlardı. Büyük bir alışveriş merkezinde ve Cumartesi öğleden sonra olunca salonun çoğu doluydu. Hafta arası çok az kişi seyrettiğimiz çocuk filminde tek çocuk Sıla olduğu zaman bile olmuştu. Çocuk filmlerine yanlarında çocuk olmadan gelen gençler de görüyorum.

Çocuk filmlerinde en çok sevdiğim, filmin içine serpiştirilmiş ve tamamen büyükler düşünülerek konulmuş esprilerdir. Filmi izlerken çoğunlukla çocuk seslerinden oluşan kahkahalar duyarken birkaç yerde yalnızca büyüklerin kahkahası duyulur. Bugünkü filmde büyükler için espri Fareli Köyün Kavalcısı masalına yapılan göndermeydi. Fare Şehrindeki bir gazetede haber vardı: “Kavalcı yüzlerce fareyi ölüme sürükledi”

Bizim çocukluğumuzda Ayşecik ve Ömercik filmlerinden başka çocuk filmi bilmezdik. Bazen film başlamadan perdede beş dakika gördüğümüz Tom ve Jerry filmi asıl seyretmeye geldiğimiz filmden daha çok ilgimizi çekerdi.

Bu arada çocuk filmleri gösterilen salonlardan sözetmek istiyorum. Bugün filmi seyrettiğimiz salon çok güzeldi, geniş rahat koltuklar vardı, hiç kimse diğerinin önünü kapatmıyordu, perde çok iyiydi, ses düzeni mükemmeldi. Bir sorun vardı reklamlar bölümünde çocuk filmi gösterilen bir salonda asla olmaması gereken bir reklam: alkollü içki reklamı. Bir sessizlikten sonra bir kadın sesi “İnleyen nağmeler ruhumu sardı” diye şarkıyı söylemeye başlayınca kendi kendime “bu kadar da olmaz” dedim. Üç yaşından elli yaşına kadar çocukların olduğu çocuk filmi gösterilen salonda perdede rakı reklamı vardı. Film bittikten sonra oradaki görevlilerden birinden yetkili bir kişiyi bulmasını istedim. Yetkili kişiye durumu anlattığımda bu konuda duyarlı olduklarını, birçok reklamın çocuk filmi olan salonlarda olmadığını, bunun yanlışlıkla unutulmuş olabileceğini anlattı ve bir daha olmayacağı sözünü verdi. Bu durumdan rahatsız olduğu belliydi ve verdiği söz inandırıcıydı.

Çocuk filmlerine çocukların gelme olasılığı olduğunu düşünerek bu salonlardaki herşeye çok özen gösterilmesi gerekiyor.

(1) Fare Şehri (Flushed Away): 2006 yapımı, Yönetmenler: David Bowers , Sam Fell

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..