Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '09

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Fareler ve İnsanlar

Fareler ve İnsanlar
 

*


Hiç hoşlanmadığınız hayvan hangisidir diye sorsam, yüzde doksan dokuzunuz fare dersiniz. Hı hııı evet, dediğinizi duyar gibiyim. Biliyordum zaten.

İşte iğrendiğimiz tiksintiyle “ıyyy” yaptığımız fareler o kadar faydalı oluyorlar ki, insanlığın yaptığı kötülükleri onlar temizliyor, bazen.

Kara mayınlarını bilirsiniz. Bütün dünyada klâsik savaş aracıdır. Amaç düşman güçlerinin yürüyüşünü yavaşlatmak, yönlerini değiştirmek ve durdurmak.

Kara mayınlarından ölenlerse yoksul ülkelerin insanları ve çocukları… Kelebek şeklinde olan mayınları çocuklar oyuncak sanıyorlarmış maalesef. Özellikle unutulan mayınlar sık sık hatırlatıyormuş kendini. Doğa şartlarından –rüzgar, yağmur, sıcak, gürültü- nedeniyle bile kendiliğinden patlıyormuş.

Batı’nın sattığı bu silahlardan ayağını, kolunu, kaybedenlere Batı’nın yardımsever! kuruluşları protez yollayarak, hastane açarak, doktor yollayarak, vicdanını temizlemeye çalışıyor-muş!

Neyse bütün bunlar hepimizin bildiği acı gerçekler. Bazılarımız görmezden gelmeye çalışsa da, savaşı kutsasa da savaşın sonuçları bunlar. Yok olan atıl kalan topraklar da işin bonusu!

Bu kara mayınlarının temizlenmesi için Tanzanya’da kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan APOPO, mayınların temizlenmesi amacıyla önemli bir çalışma gerçekleştirmiş. Bu çalışmada APOPO, Belçika’da Antwerp Üniversitesi ve Tanzanya’da Sokoine Üniversitesi ile beraber laboratuar ortamında çalışıp, fareleri eğiterek kara mayınlarını temizlemiş.

HERORAT adı verilen fareler laboratuar ortamında eğitilip ve sonrasında bırakıldıkları arazide çok kısa bir sürede mayınları bularak ortaya çıkarıyorlarmış. Heroratlar yarım saat içinde 100 metrekarelik bir alanı tarayarak mayınları ortaya çıkarıyormuş. Aynı işi elle yapmaksa 2 gün sürüyormuş. Her herorat aylık 5 Avroya kiralanıyormuş. Aslında heroratlar yalnız mayın taramak amacıyla değil bazı hastalıkların teşhisinde de kullanılıyormuş. Tüberküloz hastalığını teşhis eden heroratlar Tanzanya’da kullanılıyormuş.

Ne diyim hayvanları sadece etinden, sütünden, ibaret olarak değerlendiren insanlara bu bilgi belki enteresan gelir ve düşündürür…

Hayvan, bitki, insan, her şey kendi içinde bir sarmal…

Dünya böyle programlanmış. Her şeyin bir varoluş sebebi var…

Kaynak: Radikal

 
Toplam blog
: 246
: 1012
Kayıt tarihi
: 15.02.08
 
 

..