Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '11

 
Kategori
TV Programları
 

Fark yaratmaya devam edin

Fark yaratmaya devam edin
 

Fark yaratmak aslında ağırlıklı olarak sosyal ve ekonomik yönden gelişmiş toplumlarda çok sık görülen toplumsal girişimlerdir. Fark yaratmak yaşadığımız çağda hayırseverliğinin yeni adıdır. Bir gelişmiş ülkeye gittiğinizde caddesinde, sokağında, işyerinde, okulunda ve de her yerde bireysel ve örgütsel etkinlikler ve girişimler görürsünüz. Ülkedeki sorunların önemli bir kısmı bu girişimler ile farkındalık yaratılarak çözülmektedir.

Fark yaratan çalışmalar toplumsal yaşamın her alanında, ekonominin her dalında, çevre ve doğal hayata yönelik her konuda gerçekleştirilmektedir. Geri kalmış ülkelere göre demokrasi ve bürokrasinin sağlıklı işlediği bu toplumlarda fark yaratıcı girişimlere bireyler ve kurumlar gerekli desteği verdiği gibi, teşvik edici de davranmaktadırlar. Fark yaratanlar fark yaratmanın manevi hazzını ve gururunu yaşamaktadırlar. Yarattıkları fark ile dünyaya bile konularında örnek olmaktadırlar.

Ülkemiz fark yaratmanın zor olduğu ülkeler arasındadır. Bırakın desteklemeyi engellerle bile karşılaşabilirsiniz. Çünkü toplumun hemen hemen tüm kesimlerinde fark yaratma konusunda farkındalık, anlayış ve katılım yeterli değildir. Gerçekte bu yönde yapılan her çalışma, gerçekleştirilen her proje, ülkenin geleceğine yol gösteren bir ışıktır. Çünkü fark yaratanlar konusunda toplumdaki yaklaşımın değişime ihtiyaçı vardır.

Pek tabi ki, fark yaratanlar desteklenmelidir. Bu insanların sayısı artmalıdır. Yönetim ve karar kademesinde olanlar, artık ben düşünürüm, ben yaparım, başkalarının yapmasına izin vermem, benden varken başkaları da yapamaz mantığından uzaklaşmalıdır. Fark yaratan insanlara fırsat verilmeli, yolları açılmalıdır. Bu ülkenin sorunlarının mevcut yönetim anlayışı ile çözülemediği görülmelidir.

Geçtiğimiz günlerde Sabancı Vakfının katkılarıyla toplumda Fark Yaratan kişi, kurum ve projeleri görünür kılarak, çalışmalarına katkıda bulunmak ve topluma ilham vermek amacıyla 2009-2010 yayın döneminde hayata geçirilen Fark Yaratanlar programının ikinci sezon finali gerçekleştirildi.

Cüneyt Özdemir’in sunduğu “5 N 1 K” programından canlı olarak yayınlandı. Programa ikinci sezonun 32 Fark Yaratanı ile birlikte Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da katıldı. Cüneyt Özdemir programa bugüne kadar 63 ilden 800 kişinin aday gösterildiğini ve program videoları sosyal medya ve internette paylaşılarak 1 milyona yakın kişiye ulaştığını belirtiyordu. Bunlar sadece tespit edilebilen verilerdi. Aslında sayı daha da yüksekti. http://www.sabancivakfi.org/sayfa/fark-yaratanlar

Fark yaratanlar programını verdiği katkılar ile başlatan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı haklı ve büyük bir gururla, biz vakıf olarak Fark Yaratanlar’ın görünürlüğüne katkıda bulunduk. Çözümlenmesi zaman alan konularda yapılan yenilikçi çalışmaları, emek isteyen çalışmaları gündeme getirerek ekilen tohumların büyümesi, gelişmesi için uygun koşullar hazırlamaya çalıştık diyordu. İnsanların hayatlarında fark yaratan sivil toplum çalışmaları, Türkiye’nin toplumsal gelişmesi için önemli bir katalizör vazifesi görüyor diye görüşlerini belirtiyordu.

Cüneyt Özdemir Fark yaratanlara tek tek söz vererek bu programa katılmakla hayatlarında nelerin değiştiğini soruyordu. Her biri fark yaratmanın gururunu taşıyordu. Bu sevinçlerini tüm kamuoyuyla paylaşıyordu.

Kimileri her zamanki mütevazilikleri ile gerçekleştirdikleri büyük işleri birkaç cümle ile geçiştiriyorlardı. Kimileri yaptığı büyük işleri toplum karşısında heyecandan anlatmakta güçlük çekiyordu. Yapılanları cümlelere sığdırmakta zorlanıyorlardı. Ama her biri yaşamında bir şeylerin değiştiğini, toplumun kendilerine farklı baktığını özetlemeye çalışıyorlardı.

Söylenenler yapılanların çok azıydı. Aslında programa katılımla ile birçok değişim yaşanmıştı. Bu sürede, bu atmosferde bunları özetlemek o kadar kolay değildi. Fark yaratanlar bugüne kadar böylesine bir ortamı yaşamamışlardı. Kendilerine böylesi bir övgü yapılmamıştı.

Bugüne kadar görmediğimiz, duymadığımız bu insanlar ilk defa bir televizyon ekranında toplumun huzuruna çıkmışlardı. Yerelin bile tam haberdar olmadığı bu insanlar ve başarı hikâyeleri tüm ülkeye sunulmuştu. Artık farklar yaratanlar ve farkları tüm ülkeye mal olmuştu. Sokaktaki insanlar, yöneticiler, basın ve özetle tüm kamuoyu bu resmi görüyordu.

Bu programa katılan insanlar kendilerini verilen süreler içinde anlatmaya çalıştılar. Ama bizlerin bu karelerden ve programın yarattığı etkilerden gördüğümüz resim daha büyüktü. Bazı başarıları bir resim karesi ile yazıyla veya bir söz ile çok kısa ifade edebilir. Ancak yaratılan fark ile meydana getirilen toplumsal etkiyi anlatmak satırlara ve resim karelerine sığmaz. Çünkü meydana getirilen etki ile her biri ayrı bir dünya olan insanların geleceği şekillenmiş ve değişmiş, çevre ve doğanın korunmasına ve gelişmesine katkı sağlanmıştır. Bunlardan bazıların yarattığı fayda para ile bile ölçülemeyecek kadar büyüktür.

Düşünün bir engelli insanımıza bir araç temin edilmesini, diş tedavisinin yapılmasını, hayatında ilk defa bir yelkenliye binmesini,

Zor şartlar altında yaşayan kadınlarımıza ve çocuklarımıza sahip çıkılmasını, sokak çocuklarımızın hayata kazandırılmasını, fakir bir semtten sağlıklı ve güçlü sporcu gençler çıkarılmasını, yoksul kesimin gelir imkânlarına kavuşmasını, Binlerce insanımızın okuma seferberliği içine girmesini,

Hergün evimizden, işyerimizden çıkan çöpten dönüşüme yönelik atık toplayan bir avuç insanın örgütlenme başarısını, bu insanların bir anda ülkemizdeki binlerce bu işi yapan insanın sorununa ışık tutmasını, çevreye ve atık dönüşümüne sağladığı katkıyı, çevrenin ve doğanın korunmasını, ülkeye kazandırdığı değeri,

Kooperatifleşme ile mağdur ve yoksul insanların geleceklerinin kurulmasını, ülkemizin en fakir kesimi olan orman köylüsünün güç birliği sağlayarak sorunlarına çözüm bulmasını, daha niceleri…

Bu programda pek tabii daha da fazla konular bize sunuldu. Yaratılan farklar anlatıldı. Bütün bunları satırlara sığdırmak oldukça zordur. Programda emeği geçenlere, gerçekleştirdikleri bu programla neleri yaptıklarını kısa cümlelerle anlatmak gerekirse şunları söyleyebiliriz.

Belki fark yaratanların ağzından görüşleri bu şekilde duyulmadı ama, sizler gerçekleştirdiğiniz bu program ile şu farkları yarattınız.

· Fark yaratmanın ne olduğunu topluma anlattınız.

· Fark yaratmanın topluma ve ülkeye ne faydalar sağladığını gösterdiniz

· Fark yaratanların nasıl insan olduklarını tanıttınız.

· Devlette çalışan insanlara mevcut görevleri yanında ne tür çalışmalar yapabileceklerini ve nasıl fark yaratacakları konusunda rehberlik ettiniz.

· Fark yaratan insanların ne zorluklarla başarıya ulaştıklarını açıkladınız.

· Fark yaratanların toplumsal kalkınmadaki yerini ve değerini ortaya koydunuz.

· Fark yaratanları ve yaratmak isteyenleri motive ettiniz.

· Fark yaratanlara fark yaratmanın onurunu yaşattınız.

· Fark yaratanlara toplumun bakışını değiştirdiniz.

· Fark yaratanlara yönelik olarak kamu ve özel kesimdeki yöneticilerin nasıl destek olabileceklerinin mesajını ilettiniz.

· Tüm gelişmiş ülkelerin kullandığı kırsal kalkınma aracı olan Kooperatifleşmenin önemini ortaya koydunuz ve gücünü gösterdiniz.

· 2012 yılının Birleşmiş Milletler Tarafından açlık ve yoksullukla mücadele konusundaki başarılarından dolayı Dünya Kooperatifçilik yılı ilan edildiği bu dönemde kooperatifçilere onur verdiniz ve desteklediniz.

· Kırsalın ve orman köylüsünün yaşamını, çalışma şartlarını ve beklentilerini topluma ve ilgililere gösterdiniz. Onlara zorlu yaşamlarındaki mücadelede güç verdiniz.

· Sorunların çözümünde devletten veya başkalarından destek bekleme yerine bireylerin kendi güçleri ile sorunları çözebileceklerini gösterdiniz.

· Toplumun tüm kesimlerindeki temel sosyal ve ekonomik sorunları kamuoyuna sundunuz ve bunları fark yaratanların küçük çabaları ile nasıl bir başarı hikâyesine dönüştüğünü, bunların toplumsal birliktelikle başarıya nasıl ulaşıldığını bir ölçüde ispat ettiniz.

· Toplumsal sancıları yaşadığımız bir dönemde, bu topraklara sahip çıkan, Ekolojik yaşamı destekleme konusunda öncü projelerin yaratıcısı, Buğday Derneği’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı fark yaratan bir insanımız Victor Ananias’ı da anarak bir vefa örneği gösterdiniz.

Gerçekte en büyük farkı siz yarattınız. Topluma önderlik görevinizi yerine getirdiniz. Ülkemizin yaşadığı bu zor günlerde fark yaratan insanlarımızı toplum ile buluşturarak, toplumun gelecekten ümidini güçlendirdiniz. Eğer ailenizde bir engelli var ise, sorunların aşılmasında devletin gücünün yeterli olmadığını görüyorsanız. Eğer toplumsal kalkınma için örgütlenmenin ve kooperatifleşmenin önemi biliyorsanız yaratılan farkın anlamı daha da büyümektedir.

Sizlere ve fark yaratanlara çok ihtiyacımız olduğunu bilin. Lütfen fark yaratmaya, fark yaratanları bulmaya ve bizlerle tanıştırmaya devam edin.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..