Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '18

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Farkındalık Seminerleri

Farkındalık Seminerleri
 

Gönüllülerimiz


İyi günler iyi çalışmalar.Türkiye Beyazay Derneği İzmir şubesi olarak farkındalık seminerleri düzenlemek istiyoruz. Neden. Engelliler sorunlar yaşıyor. Bu sorunlar daha çok kendi engellinden değil daha çok toplumdaki ön yargılardan kaynaklanıyor. Toplum engelliyi tanımıyor nasıl davranacağını bilmiyor. Engellilerle engelsizler arasında iletişim problemleri var.

Bu sorunların çözümü birlikte yaşama kültürü oluşturmaktır. Nasıl olacak. Farklı faaliyetlerle engelliler ve engelsizler bir araya gelecek spor sanat ve diğer etkinlikler.

Geçenlerde sohbete gittim. Sohbet sonrası üzüm ikram edildi. Yanımdaki demez mi yiyebilecek mi yatalak hastalar ve bakıma muhtaç engelliler var. Ama siz bütün engellileri yatalak ve bakıma muhtaç olarak görürseniz o zaman engellinin birikimlerinden ve deneyimlerinden faydalanamazsınız. Engellilerin çoğu gerekli eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarından sonra birçok işi yapabilir.

Bizim asıl sorunumuz ön yargılar ve yanlış iletişimdir. Okula gider engelli çocuğu sadece farklı diye almak istemezler. Ben bu çocuğa nasıl yardımcı olabilirim demek yerine kolayı seçip ben bu öğrenciyi kabul edemem diyor. Düşünün bir görmeyen sadece görmediği için kiralık ev bulmakta zorlanıyorsa ciddi bir sorun vardır. Başarılı engelli bir akademisyen özel bir şirkette imajımızı sarsar diye çalışamıyorsa şapkamızı önümüze alıp düşünme zamanıdır. Görmüyor diye bir arkadaşımız hiç bir maddi sorunu olmamasına rağmen evlenemiyorsa ayrımcılık ayrıştırma zirve yapmıştır.

Sizin engelli komşunuz var mı hiç gidip çayını içtiniz mi yoksa biz engelli komşu istemiyoruz diye koroya mı katıldınız bir görmeyen bir mecliste oturuyor sonradan gelen herkesin elini sıkıyor ama görmeyenin elini sıkmıyor. Siz bir ortamda hiç yok sayıldınız görmezden gelindiniz mi bir gün iş yerindeyim gök gürültüsü gibi bir ses geldi. Meğer herkes toplanmış yaş günü kutluyormuş. Sonradan benim üzüldüğümü gördükleri için her yaş gününe davet edildim. Siz engelli olduğunuz için okul gezisine götürülmeyen çağırılmayan bir gencin incitilmişliğini duydunuz mu biz iletişim köprüleri kuralım duvarları yıkalım istiyoruz. Engelli komşularınızı tanıyın. Engellilerle ilgili ayrı programlar yapılmasın. Engellilerle ilgili ayrı çalışmalar bizi hep yalnızlığımızı artırdı. Çocuklarla ilgili bir faaliyet varsa engelli çocukları da davet edin. Kadınlarla ilgili çalışmaların içine engelli kadınları da davet edin. Gençlerin içinde engelli gençler de var unutmayın. Engellilerle ilgili faaliyet etkinlik ve projeler yapacaksanız. Önce engellilerle ve aileleriyle dernekleriyle görüşüp fikirlerini alın. Kendi kafanıza göre proje yapıp engellilere de beğendirmeye çalışmayın. Sizin için ne yapabiliriz gibi üstenci yaklaşımları terk edin. Birlikte ne yapabilirizi planlayın.

Hepimizin birbirimizden öğrenecekleri var. Kimse kimseden üstün değildir. Bizi rabbimize yaklaştıracak olan kibir ve diğer üstenci tavırlarımız değil kibarlık nezaket ve iletişime açık olmak birçok sorunu çözecektir. Biz önce seminerlerle başlamak istiyoruz. Önce konuşalım çay içelim anı paylaşalım. Sonra haftalık sohbetler geziler ve diğer etkinliklerle engellileri hayatın içine katmayı planlıyoruz. Tüm okullar yurtlar dernekler ve diğer kurumlarla iş birliğine hazırız
Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

 

Beyazay İzmir Faaliyetlerimiz 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..